Puy Sancy – Algemene informatie

Informatie Puy Sancy geeft een samenvatting van de belangrijkste informatie over dit gebied op de diverse toeristische websites. Informatie Puy Sancy betreft de berg zelf, de directe omgeving, het vulkanische karakter van het gebied en de twee andere belangrijke toppen, de Puy Marie en de Puy de Dome.

De Puy Sancy (1886m), hoogste punt van het Massief Centraal, overheerst de Monts Dores. Zijn alpine achtige toppen, afwisselend scherp en glooiend, zijn op tientallen kilometers te bewonderen. Prachtig vergezichten over de eeuwige sneeuw en scherpe bergtoppen, maar ook over het vulkaangebergte van de Cantal of het Puy gebergte. Bij helder weer zijn zelfs de Alpen te zien

De Puy Sancy is als allerhoogste bergtop in de Auvergne waar je toch echt wel geweest moet zijn. Het gebied rondom de Puy Sancy (het Massif du Sancy) in het hart van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne (regionaal park) bied een grote verscheidenheid aan landschappen en historisch erfgoed.

Het massif du Sancy is bijna 3 miljoen jaar geleden ontstaan en de Puy de Sancy is met haar 1885 meter het allerhoogste punt. Het Centraal Massief bevat een rijkdom aan natuurgebieden met valleien (bijvoorbeeld Chaudefour, Fontaine Salée) en meren van vulkanische oorsprong (waaronder Lac Pavin, Guéry, Aydat, Chambon).

Vanaf de top van de Puy de Sancy (een wandeling van anderhalf uur) heb je een overweldigend uitzicht over de wijde omgeving. Je ziet de Puy de Dôme richting het noorden, maar ook de zuidelijker gelegen Monts du Cantal, met de Puy Mary als bekendste punt. Daartussen strekt zich een hoogvlakte uit.

Hoewel de Puy de Sancy de hoogste berg is, is de bergketen aan de overkant rond de Puy Mary minstens zo interessant, ook uit geologisch oogpunt. Het is de grootste stratovulkaan van Europa, oftewel een vulkaan die in de loop der tijd door verschillende uitbarstingen beetje bij beetje is aangegroeid.

De Puy Sancy is per kabelbaan te bereiken vanaf de parkeerplaats bij het Station du Mont-Dore. Kijk voor ticketprijzen en openingstijden op deze website. De beste manier om dit gebied te verkennen is naar boven met de kabelbaan, en naar beneden wandelen, de afdaling is mogelijk via een westelijke of oostelijke route.

Kabelbaan naar de top:
Met de skilift van de Mont-Dore kun je eenvoudig naar de top van de Puy Sancy. Na een duizelingwekkend ritje met de kabelbaan, wordt de beklimming naar de top voltooid met een houten trap. Een bewegwijzerd wandelpad neemt u mee over de bergkammen van de Puy Sancy; hier kunt u een dagje voor uittrekken. Er is nog een kabelbaan, La Perdrix, maar daarover verder geen informatie.

De tandradtrein «Le Panoramique des Dômes’ brengt je naar de top van de Puy de Dôme, een officiële ‘Grand Site de France’. Via de Col de Ceyssat, het ezelpad, een voormalig Romeinse weg, kunt u lopend naar de top van de Puy-de-Dôme.

Belangrijk: ondanks dat de Puy de dome als col genoemd word op klimtijd.nl kun je hier niet naar boven. Er is tegenwoordig wellicht een mogelijkheid om met de mountainbike naar boven te gaan maar het lijkt er niet op. De beschreven route is gesloten en verboden terrein.

En dit is de website van het gebied.

Het Centraal Massief

Het Centraal Massief is in het Paleozoïcum (542-251 Ma) ontstaan, het is daarmee ouder dan bijvoorbeeld de Alpen of de Pyreneeën. Door verwering en erosie sleet het af tot een hoogvlakte. In het Mesozoïcum (225 tot 65 miljoen v.C.) werd het massief omringd door de oceaan en kreeg het een cirkel van kalksteenafzettingen.

In het Tertiair (65 tot 2 miljoen v.C.) werden door het opdringend water opnieuw sedimenten afgezet, nu van leem, zandsteen en zand.  In het jongste tijdperk (Kwartair) kreeg het Centraal Massief zijn huidige vorm.

Het Puys gebergte (de Mont Dores?)

De mooie ronde en groene vulkanen uit de reclame voor Volvic bronwater zijn de vulkanen van het Puys gebergte, ten noorden van het Massief van Sancy. Het Puys gebergte strekt zich uit over 40 km en heeft 80 vulkanen in alle soorten en maten: in koepelvorm (de Puy de Dôme, hoogste punt van het Puys gebergte), kegelvormige sintel (de Puy de Pariou) en de kratermeren (Meer Pavin). Het Puys gebergte heeft prachtige wandelpaden.

In het gebied van het huidige Auvergne was destijds sprake van enorme vulkanische activiteit en zijn de vulkanen van de Cantal en Monts Dore gevormd. De ijstijden kapselden de vulkaantoppen in en door de gletsjers werden de koppen langzaam weer afgevlakt en diepe keteldalen (‘cirques’) ontstonden. De vulkaanketen van de Monts Dôme (Chaîne des Puys) is veel jonger en is tussen 100.000 en 5000 v.C. ontstaan. Deze toppen zijn nog minder aangetast door de erosie. De oorspronkelijke vulkanen zijn nu ingeslapen.

Regionale Natuurpark van de Vulkanen van Auvergne

Het grootste natuurpark van Frankrijk is ook één van de oudste, strekt zich uit over 2 departementen (Puy-de-Dôme en Cantal) en telt 4 vulkanische bergmassieven waaronder de Monts Dore (Puy Sancy, 1886 m).

Natuurreservaat van Chastreix

Schitterend landschap, ongerept natuur, uitzonderlijke flora en opmerkelijke fauna, gedoofde vulkanen… Het sinds 2007 beschermde reservaat van Chastreix-Sancy vertegenwoordigt de essentie van de Auvergne bergen! Te zien: de bron van de « Fontaine Salée » (Zouten Fontein), de veengebieden, de scherpe bergkammen van de Sancy.

Reservaat van de vallei van Chaudefour

De kaarvallei van Chaudefour is een van de mooiste kaarvalleien van Auvergne. Beschermd sinds 1991, en bekend om de scherpe en spectaculaire dykes (granietgangen). Te zien: de Dent de la Rancune, de Crête du Coq, de Aiguille du Moine, de watervallen en bronnen, waar onder de bron van Sainte Anne.

Meren en Rivieren: De Dordogne

De Dordogne ontstaat in de Puy de Sancy. Zij dankt haar naam aan twee bergstromen, de Dogne en de Dore, die samen komen op de flanken van de Puy de Sancy om de Dordogne te vormen. De benedenloop gaat door een deel van de Périgord in Dordogne en de Gironde. Tussen de steden le Mont-Dore en La Bourboule gaat een wandelpad langs de rivier en de vroeger gebruikte thermaalbronnen (de Felix bron en de Croizat bron).

Het Pavin meer Pavin is een kratermeer dat 6000 jaar geleden ontstaan is tussen Besse en SuperBesse. Met een diepte van 92 m is dit het diepste meer van Auvergne. Om het meer loopt een wandelpad, zodat u de eenvoudige en ongerepte schoonheid van de oevers te kunt ontdekken.

Het Chambon meer

Dit is een vulkanisch stuwmeer, gevormd na de uitbarsting van de vulkaan Le Tartaret in Murol. Is zeer uitgestrekt (60 ha) maar ondiep (maximaal 6 m) en heeft vele eilandjes. Het meer is geschikt om te zwemmen, te vissen en om watersportactiviteiten te beoefenen.

Meer van Guéry

Het beschermde gebied van het meer van Guéry, een vulkanisch stuwmeer, is zeer geliefd bij vissers. Ieder jaar begin maart gaan de vissers hier in een gat vissen, net als de eskimo’s. Wandeltip: geniet vanaf de col de Guéry van het uitzicht over de rotsen Tuilière en Sanadoire.

Het Chauvet meer

Het Chauvet meer ligt in een krater van eifellith lava (-15000 jaar), van waar zijn perfecte cirkelvormige vorm.

De meren van Egliseneuve d’Entraigues geven sfeer aan dit “Land Tussen Wateren”.

Het meer van Entraigues is geliefd om de rust en de omgeving. Om het meer loopt een wandelpad.

Het meer van Esclauze, op een hoogte van 1050 m, is een mooi veenmeer.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.