Puy de Sancy Mont Dore – Bergtop in de Auvergne

De Puy de Sancy of Puy Sancy geeft informatie over deze prachtige berg vanuit Mont Dore. Voor meer en specifieke informatie verwijs ik graag naar de plaatselijk VVV (Bureau de Tourisme) in Mont D’or aan de Avenue de la Libération, 63240 Le Mont-Dore.

De Puy de Sancy (1886m), hoogste punt van het Massief Centraal, overheerst de Monts Dores. Zijn alpine-achtige toppen, afwisselend scherp en glooiend en ze zijn van tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar. De berg zelf biedt prachtige vergezichten over valleien en bergtoppen in de omgeving, zelfs tot aan de Puy de Dome en de vulkanen van de Auvergne en de Chantal. Bij helder weer zijn zelfs de Alpen te zien.

De Puy de Sancy

De Puy de Sancy is als allerhoogste bergtop in de Auvergne waar je toch echt wel geweest moet zijn als je in de Auvergne op vakantie gaat. Het gebied rondom de Puy de Sancy (het Massif du Sancy) in het hart van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne (regionaal park) bied een grote verscheidenheid aan landschappen en historisch erfgoed.

Het Massif du Sancy is bijna 3 miljoen jaar geleden ontstaan en de Puy de Sancy is met haar 1885 meter het allerhoogste punt. Het Centraal Massief bevat een rijkdom aan natuurgebieden met valleien (bijvoorbeeld Chaudefour, Fontaine Salée) en meren van vulkanische oorsprong (waaronder Lac Pavin, Guéry, Aydat, Chambon).

Het Massif du Sancy vanaf de Banne d’Ordanche.

Vanaf de top van de Puy de Sancy (een wandeling van anderhalf uur) heb je een overweldigend uitzicht over de wijde omgeving. Je ziet de Puy de Dôme richting het noorden, maar ook de zuidelijker gelegen Monts du Cantal, met de Puy Mary als bekendste punt.

Daartussen strekt zich een hoogvlakte uit. Hoewel de Puy de Sancy de hoogste berg is, is de bergketen aan de overkant rond de Puy Mary minstens zo interessant, ook uit geologisch oogpunt. Het is de grootste stratovulkaan van Europa, oftewel een vulkaan die in de loop der tijd door verschillende uitbarstingen beetje bij beetje is aangegroeid.

Wandelroute Puy Sancy

Voor een grote verscheidenheid aan wandelroutes verwijs ik graag naar het uitstekende office du Tourisme in Mont D’or. De Franse VVV heeft een ware revolutie doorgemaakt ik ben bijzonder enthousiast over de informatie die ze verschaffen. Gratis kaartjes en advies in het Engels, het kan niet op, je zou bijna vergeten dat je in Frankrijk bent.

Aangezien de routes vaak veranderen en ze in dit soort gebieden momenteel hard werken aan verder ontwikkeling ga ik zelf geen informatie of routes geven. De laatste keer dat ik op de Puy de Sancy was (2017) kreeg ik een gratis kaart met de beschikbare wandelroutes die allemaal bewegwijzerd zijn. Neem wel je kaartje mee want hier en daar zijn de bordjes verdwenen door natuurgeweld of werkzaamheden.

De Puy de Sancy is per kabelbaan te bereiken vanaf de parkeerplaats bij het Station du Mont-Dore. De beste manier om dit gebied te verkennen is naar boven met de kabelbaan, en naar beneden wandelen, de afdaling is mogelijk via een westelijke of oostelijke route.

Kabelbaan naar de top

Met de skilift van de Mont-Dore kunt u eenvoudig naar de top van de Puy de Sancy. Na een duizelingwekkend ritje met de kabelbaan wordt de beklimming naar de top voltooid met een houten trap. Een bewegwijzerd wandelpad neemt u mee over de bergkammen van de Sancy; hier kunt u een dagje voor uittrekken. Er is nog een kabelbaan, La Perdrix, maar daarover kan ik verder geen informatie. Klik hier voor de website van de kabelbaan

De Oorsprong van de Dordogne

De Puy de Sancy is de oorsprong van de Dordogne. Als u naar beneden wandelt vanaf de top loopt u langs een beek die de absolute oorsprong is van deze prachtige en illustere rivier. Eenmaal in Mont Dor (van DORdogne) is het al een serieuze rivier. Vanaf hier zal hij alleen maar groter en machtiger worden om uiteindelijk in de Atlantische oceaan uit te monden.

Doet u de wandeling van de top naar beneden dan kunt u, als u bijna beneden bent, een smal pad linksaf door het bos volgen. Hier vind u een soort route die de loop van de Dordogne symboliseert. Aan het einde komt u over de beek waar veel Fransen een bad nemen. Ik moet dat overigens afraden. Veel Franse wintersportgebieden zijn min of meer “bedorven” doordat er zo lang sneeuw ligt door de sneeuwkanonnen. Veel van deze gebieden zijn ecologisch dood en een bron van bacteriën. Dus eet geen sneeuw en drink hier geen water.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *