Proteïne Pannenkoeken – Koolhydraatarm

Er zijn aardig wat recepten voor proteïne pannenkoeken en ik vind ze doorgaans lekkerder dan de pannenkoeken of flensjes van alleen maar amandelmeel of gebroken lijnzaad. En al doende heb ik uitgevonden dat ze pas echt lekker worden als je er verse eieren in doet. Mijn proteïne pannenkoeken zijn smakelijk en je kunt er ook stevige flensjes van bakken.

Belangrijk is om bij deze pannenkoeken de dikte van de mix in de gaten te houden. Flensjesbeslag moet wat dunner zijn dan pannenkoekenbeslag. En bak ze vooral in een pan met anti-aanbaklaag want dit recept met veel ei en eiwit plakt makkelijk aan een (echt ijzeren) flensjesplannetje.

Proteïne Pannenkoeken

Dit recept is een eerste stop op weg naar een serie van recepten voor smakelijke koolhydraatarme proteïne recepten op basis van eieren en proteïne poeder of proteïne meel. Door toevoeging van verse eieren, proteïne meel en halfvolle melk krijg je een koolhydraatarme pannenkoek die ook nog ergens naar smaakt. Hier dus eerst het basisrecept en de beschrijving:

koolhydraatarme pannenkoeken proteine pannenkoeken
Ingrediënten
 • 2 eieren
 • 30 gram proteïne meel
 • 20 gram gemalen lijnzaad
 • 175 ml melk of water
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
 • zout en/of zoetstof

Ik maak 6 flensjes van dit beslag of 3 tot 4 grotere proteïne pannenkoeken. Pas op dat je geen al te grote pannenkoeken gaat bakken van dit soort mixen, de smaak word minder naarmate ze groter zijn. Ik bakte ze in een ijzeren flensjespannetje maar dat was geen goed idee. Het het beslag is nogal plakkerig vanwege het hoge eiwitgehalte en de kaas. Neem dus een pan met anti-aanbaklaag.

Toen het beslag een tijdje stond werd het dikker en heb ik er wat water bij gedaan. Je moet de consistentie hebben van flensjesbeslag, dus wat dunner dan pannenkoekenbeslag.  Neem ook gerust voldoende boter om in te bakken (echte boter, echt lekkerder) of doe wat olie (neutrale smaak) door de flensjes. Overigens is een eetlepeltje kokosolie in plaats van 1 van de kaas ook een idee. Maar later meer over de verschillende varianten van dit recept.

Mensen die ook de eieren nog weg willen laten kan ik aanraden net zoveel proteïne meel te nemen tot de proteïne pannenkoekenmix de juiste dikte heeft. Eventueel (als je echt helemaal vetarm bent) doe je er wil de eiwitten in maar niet de dooiers.

Serveertips

Ik at ze eerst met roomkaas en een plakje ham. De volgende ging met pinda/notenpasta en zelfgemaakte notenmuesli. Verder natuurlijk met fruit of zelfgemaakte jam ( fruit compote, zonder suiker), sla met zalm, tonijn, gerookte zalm met bieslookroomkaas en ga zo maar door, eindeloos door. Als je eenmaal idee door hebt kun je blijven variëren en creatief zijn.

Maar vergeet vooral de spekpannenkoek niet. Erg lekker met pancake syrup van Walden Farms.

Met Syrup van Walden kun je trouwens nog een lekker recept maken. Dit is van Oanh’s kitchen.

 • 2 eieren.
 • 2 el psylliumvezels.
 • 2 ruime el roomkaas.
 • 1 el pannenkoekensiroop (zie foto).
 • ongezoete sojamelk of slagroom (net zoveel om het juiste pannenkoeken beslag textuurtje te krijgen).
 • stevia.

Meng het met een mixer tot de consistentie van een goed pannenkoekenbeslag. Bak af en geniet.

NB: Oanh’s kitchen heeft veel meer lekkere (vaak koolhydraatarme) recepten. Ze heeft ook leuk bakboek.

koolhydraatarme pannenkoeken
Advies

Maak flensjes en geen pannenkoeken. Ze delen lekkerder uit, je kan meer met beleg variëren en experimenteren en hoe kleiner hoe lekkerder.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *