Pontje Woudfennen Boornzwaag

Het pontje woudfennen Boornzwaag loopt van Jachthaven Woudfennen in Boornzwaag naar het gelijknamige gebied aan de overkant bij de put van Nederhorst. Het pontje loopt officieel vanaf Boornzwaag, een gezellig fries dorpje aan de Langwarder Wielen.

Informatie

 • Pontnummer: Fr 23
 • Haltes: Boornzwaag en Woudfennen
 • Kruist de: Scharster Rijn of Skarster Rien
 • Soort pont: Fiets-/Voetveer
 • Type pont: Motorveerpont
 • Contactgegevens: Tel: 0513-499998
 • email: info@jachthaven-de-woudfennen.nl

Voor de dienstregeling van het pontje Woudfennen Boornzwaag zie foto 40 (helemaal onderaan).

Pontje Woudfennen Boornzwaag

Het pontje is in gehuld in caribische sferen. Dat is te danken aan de jachthaven die dit thema ook voert. Het is om die reden dat de beste klanten van het pontje woudfennen boornzwaag twee palmbomen zijn.

Fietsknooppunten

Dit pontje  boornzwaag is een belanrijk punt als je rond de Friese meren wilt fietsen en zo veel mogelijk pontjes wilt meepakken. Rondom dit pontje vind je nog een zestal pontjes. Daarvan gaat er één naar een eiland en een andere (Goingarijp) is moeilijk te vinden.

Ook van het handpontje in de haven van Joure kan ik niet vertellen of het op een route ligt. Ik ga dat in de zomer van 2016 verder uitzoeken.

Bij de foto’s twee kaartjes:

 • Kaartje 1 (foto 24) : de fietsknooppunten rondom het pontje Woudfennen Boornzwaag
 • Kaartje 2: De andere zes pontjes in dit gebied.
pontjesroute friese meren
De andere zes pontjes in het gebied.

De Woudfennen

De woudfennen is primair een pad dat naar de de put van Nederhorst leidt, een zandput die is gemaakt bij de aanleg van de A7. De zandput grenst aan de Langwarder wielen en de Alde Wei. Tussen de Woudfennen en de Jachthaven loopt de Skarster Rien of Scharster Rein die uitkomt in de Langwarder Wielen. De Scharster Rien loopt vanaf de andere kant naar het Tjeukemeer. Het pontje Woudfennen Boornzwaag kruist de Scharster rijn bij de jachthaven en de Woudfennen.

Booorzwaag

Boornzwaag (Fries: Boarnsweach) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten oosten van Langweer en telt ongeveer 190 inwoners (2004). .

De naam is samengesteld uit boarn dat naar water verwijst en sweach dat grasland betekent. Het dorp ligt aan de zuidoever van de Langweerderwielen, en aan de linkeroever van de Scharsterrijn.

Er is een jachthaven. In de zomer kunnen fietsers en voetgangers de Scharsterrijn oversteken met een veerpontje. Door de ligging aan de Langweerderwielen is in de loop der eeuwen een deel van het dorp in de golven verdwenen.

De kerk is afgebroken in 1693 en later is ook de klokkenstoel afgebroken. Bij Boornzwaag staat de Sweachmermolen.

Foto’s bij het pontje
 • 26, 41, 42: Foto’s van het pondje.
 • 27: De twee grootste fans van het pontje Woudfennen Boornzwaag: twee palmbomen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *