Pontje Westerdoksdijk NDSM plein Houthavenveer

Het pontje Westerdoksdijk NDSM is het oude Houthavenveer. Je had vroeger het Distelwegveer en het Houthavenveer. Beide vertrokken vanaf de Steigerkade langs de Tasmanstraat. Nu gaat het pontje Westerdoksdijk NDSM plein ook vanaf de Westerdoksdijk.

Het is een overtocht van ongeveer 10 minuten en hij is de moeite waard om gewoon een keer te doen. Het pontje westerdoksdijk NDSM is een leuk tochtje en je komt terecht in een stukje Amsterdam dat veel mensen niet kennen simpelweg omdat je er nooit komt tenzij je er speciaal moet zijn.

Pontje Westerdoksdijk NDSM

De pontjes vanaf de Westerdoksdijk en NDSM terrein worden een aantal uren per dag gecombineerd. Je vaart dan in één keer vanaf de Westerdoksdijk naar de Distelhaven en verder naar het NDSM plein en weer terug naar de Westerdoksdijk. Het pontje gaat dan globaal elk half uur.

Pontje Westerdoksdijk NDSM plein Houthavenveer

In de spits gaan beide pontjes separaat van elkaar. Dus een aparte pont naar de NDSM en een aparte pont naar de Distelweg. Deze informatie is niet terug te vinden op de site van de GVB. Dit vind u terug op de dienstregeling  bij de Steiger maar nergens anders. Deze situatie is aangetroffen op 21 maart 2016. Mocht ik aanwijzingen hebben dat het weer verandert is dan hoort u dat van me.

  • Pontnummer: 903
  • Landelijk nummer: NH47
  • Maandag tm vrijdag 6.30 tot 23.50
  • Weekend van 09.00 tot 23.50
  • Alleen in het weekend is er tot 03.00 uur is er prake van een nachtpont, de 905. Deze pont gaat via het CS, de Westerdoksdijk en het NDSM plein maar NIET naar de Distelweg. Dit pontje gaat vanaf 00.24 vanaf het CS globaal 5 keer tot en met 03.20. Dit is mede een initiatief van de ondernemers rondom het NDSM plein. Hieronder de dienstregeling.
dienstregeling nachtveer NDSM CS Westerdoksdijk

De pont vaart van Maandag tot Vrijdag ongeveer om de 20 minuten. Er staat echter ook ergens geschreven “de pont gaat minimaal 1x per uur”. Dat laatst heb ik echter nooit meegemaakt. Tijdes de combi met het Distelwegveer haalt dit veer de 3 x per uur echter niet. Dan moet je rekening houden met 2x per uur.

Dat is dus buiten de spits. In het weekendgaat hij ook globaal om de 20 minuten. Kortom, je moet er bij dit pontje rekening mee houden dat je zomaar 20 of 25 minuten staat te wachten als hij niet weg is en je buiten de spits.

Het pontje Westerdoksdijk NDSM plein komt aan bij het “oude” NDSM terrein. NDSM staat voor Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (1894-1979) en was jarenlang het kloppend hart van de Nederlanse Scheepsbouw. Na het faillissement zijn leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein na verloop van tijd gekraakt.

Hieruit ontwikkelde zich één van de Amsterdamse ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. Zij verenigden zich in de Stichting Kinetisch Noord, die vanaf 2001 met subsidie van diverse instanties de nieuwe gebruiksmogelijkheden mocht proberen.

In juli 2006 werden de grote scheepsloods, het buitenterrein en de hellingbanen aan de stichting overgedragen.

Een ander deel van het enorme terrein is in gebruik bij het Maritiem Kwartier Amsterdam-Noord, dat zich richt op het beheren en onderhouden van een collectie historische zeeschepen en deze voor allerlei doeleinden te exploiteren. In een monumentale timmerfabriek werd het hoofdkantoor van MTV Networks ondergebracht, na restauratie door de architect Max van Aerschot.

Hieronder een fotografische impressie van het pontje Westerdoksdijk NDSM plein.

FotoShow

Openbaar   18 items in pontje-westerdoksdijk-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *