Pontje Westerdoksdijk Distelweg – Distelwegveer

Het pontje Westerdoksdijk Distelweg heet van oorsprong het Distelwegveer. Het pontje Westerdoksdijk Distelweg had als vertrekpunt de pontsteiger bij de Tasmanstraat. Nu word daar een enorm Tetrisblok gebouwd maar volgens mijn informatie zal over een jaar of vier, ergens rond 2020, de pont toch weer vanaf de Tasmanstraat vertrekken. Tot die tijd vertrekt het pontje Westerdoksdijk Distelweg dus vanaf de westerdoksdijk ter hoogte van de zoutkeetsgracht.

De overzijde vanaf de Westerdoksdijk, de Distelweg, is nu nog een enigszins desolaat uitziende post industriële zandplaat maar zal in de nabije toekomst worden getransformeerd in een trendy hipsterwijk. Dat gebeurt op dit moment namelijk overal in dat gebied.

Het Distelwegveer ter hoogte van de Silodam op het IJ.
Het Distelwegveer ter hoogte van de Silodam op het IJ.

Pontje Westerdoksdijk Distelweg

 • Westerdoksdijk – Distelweg NDSM
 • Pontnummer GVB 900
 • Landelijk pontnummer: NH30
 • het pontje vaart minimaal 1 keer per uur tussen 06:35 en 23:55, minimaal 1 keer per uur behalve op zon en feestdagen, dan vanaf 9 uur.
 • De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.
 • Bestemd voor: voetgangers en (brom)fietsers

De pontjes vanaf de Westerdoksdijk en NDSM terrein worden een aantal uren per dag gecombineerd. Je vaart dan in één keer vanaf de Westerdoksdijk naar de Distelhaven en verder naar het NDSM plein en weer terug naar de Westerdoksdijk. Het pontje gaat dan globaal elk half uur.

In de spits gaan beide pontjes separaat van elkaar. Dus een aparte pont naar de NDSM en een aparte pont naar de Distelweg. Deze informatie is niet terug te vinden op de site van de GVB. Dit vind u terug op de dienstregeling  bij de Steiger maar nergens anders. Deze situatie is aangetroffen op 21 maart 2016. Mocht ik aanwijzingen hebben dat het weer verandert is dan hoort u dat van me.

Het pontje Westerdoksdijk Distelweg heette vroeger het Distelwegveer. Het vaart tijdelijk tussen de Westerdoksdijk (zeeheldenbuurt, Zoutkeetsgracht en Silodam) en de NDSM-werf, via de Distelweg en gaat richting Buiksloot, Tuindorp Oostzaan en Landsmeer. Wie vanaf het pontje rechtdoor fietst komt vanzelf bij het Mosplein van waaruit je verder kunt richting diverse plekken in Noord. De overtocht naar de Distelweg gaat vrij snel, ongeveer 10 minuten. Is de pont gecombineerd met de NDSM lijn dan duurt de reis naar de NDSM ongeveer 20 minuten.

Pontje IJplein cs riemsdijkstraat distelweg westerdoksdijk
Kaartje met de veerdiensten
 • 915 = Azartplein – Zamenhofstraat / Johan van Hasseltweg
 • 902 = CS – IJplein/Pontplein/Meeuwenlaan
 • 901 = Buiksloterwegveer
 • 906 = CS – NDSM
 • 900 = Distelwegveer
 • 903 = Houthavenveer

Het oude vertrekpunt van deze pont, de pontsteiger langs de Tasmanstraat, is het middelpunt van een enorm bouwproject. Hier zal in de toekomst het pontsteigergebouw gebouwd worden. Een reusachtig hoog gebouw, voor zover mij bekend het hoogste gebouw met een woonfunctie in Amsterdam, dik 90 meter. Het is onderdeel van de totaal nieuwe wijk die in de oude Houthavens word neergezet. Een fraai project.

Korte fotografische impressie:

 • Foto 1: De nieuwe pontsteiger aan de Westerdoksdijk.
 • Foto 5: Het distelwegveer ter hoogte van de Silodam.
 • Foto 6: De pontsteiger van het pontje westerdoksdijk Distelweg vanaf het water gezien.

FotoShow

Openbaar   18 items in pontje-westerdoksdijk-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *