Het pontje van ohe en laak naar ophoven is een typisch Maaspontje. Je start in Nederland en je eindigt in België. Tenzij je van de andere kant komt natuurlijk, dan is het andersom. Ohe en Laan en Ophoven zijn kleine gehuchten maar wel met een lange historie. De omgeving is prachtig mooi en je kunt hier volop Bourgondische genieten in de Limburgse Horeca aan gene zijde van de Maas.
Pontje van Ohe en Laak naar Ophoven
- Pontnummer: Li13 / Be28
- Fiets- voetveer
- Motorveerpont
- Kopse opgang
- Naam veerpontje: President Willy Claes of Walborgh
Dienstregeling van het Pontje van Ohe en Laak naar Ophoven
Zoals u kunt lezen zijn er in dit gebied van de Maas op korte afstand van elkaar 4 pontjes. Onderaan deze informatie vind u webadressen van websites met meer informatie over de diverse verbindingen.
De fiets- en voetveren van Ophoven/Ohé en Laak, Rotem/Grevenbicht en Uikhoven/Geule aan de Maas zijn open van zondag 1 april tot zondag 28 oktober. Het autoveer van Meeswijk-Berg is heel het jaar open van 7 uur tot 21.30 uur (van 16 juni tot 15 september open tot 23 uur).
Openingsuren 1 april – 28 oktober 2018
- April en oktober: enkel weekends en paasmaandag van 10 uur tot 18 uur
- Juni- juli- augustus: van 10 uur tot 20 uur
- Mei en september: van 10 uur tot 19 uur
Voor de meest recente informatie verwijs ik graag naar de website van Rivierpark Maas Vallei
Voor meer pontjes in dit gebied verwijs ik graag naar de website Rondje met het pontje in Zuid Limburg
Het pontje van Ohe en Laak naar Ophoven met Hotel de Speanjerd
Ohe en Laak (Nederland)
Ohé en Laak is een plaats in de Nederlandse provincie Limburg en was tot 1991 een zelfstandige gemeente. Daarna maakte het tot 2007 deel uit van de gemeente Maasbracht, die is opgegaan in de fusiegemeente Maasgouw. De woonplaats omvat eigenlijk twee afzonderlijke kernen, Ohé (660 inwoners) en Laak (220 inwoners), maar vormen samen van oudsher één gemeenschap.
Ohé en Laak behoorden oorspronkelijk tot Opper-Gelre, dan tot het Ambt Montfort en werden in 1624 een zelfstandige heerlijkheid die later samenging met de heerlijkheid Stevensweert, totdat zij na de Franse tijd een zelfstandige gemeente gingen vormen.
Ohé en Laak zijn twee verschillende kernen, waarbij Ohé een kerkdorp is, en Laak een buurtschap, nabij het kasteel. De kernen vormden in het feodale tijdperk één heerlijkheid, en daarna één gemeente. Pas in 1882 kwam er een brug over de Oude Maas, de Eilandbrug en in 1935 werd de brug over het Julianakanaal geopend.
Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert op het Eiland in de Maas, een (voormalig) eiland tussen twee rivierarmen van de Maas, vlak ten westen van het stadje Echt op een hoogte van ongeveer 26 meter. De oude rechterarm is de Oude Maas.
Door zand- en grindafgravingen op diverse plaatsen op het eiland zijn er rondom het dorp verschillende plassen ontstaan, waaronder de Dilkensplas, de Schroevendaalse plas, de Teggerse plas en het meest recent de Molenplas. Tegenwoordig worden deze gebruikt voor waterrecreatie en als natuurgebied, waardoor de plaats vele toeristen trekt. Er bevindt zich een kleine jachthaven. Van 1925-1934 werd het Julianakanaal aangelegd, dat een extra barrière vormt tussen het eiland en het vasteland. Enkele bruggen zorgen voor de verbinding.
Ophoven (België)
Ophoven is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de gemeente Kinrooi, gelegen ten noorden van Maaseik. Vroeger werd het Opgeistingen genoemd omdat ze stroomopwaarts van Geistingen aan de Witbeek ligt. Vanaf de 15e eeuw kwam de naam Ophoven in zwang.
In dit gebied werd 1973 een grafveld gevonden dat in de Merovingische periode in gebruik was en tussen 720 en 740 werd verlaten, mogelijk in verband met de kerstening. Ook liep vlak bij de heirbaan Maastricht-Nijmegen. Ophoven en Geistingen vormden, zeker sinds de 13e eeuw, een exclave van de heerlijkheid en het latere graafschap Horn. Dit was een leen van het graafschap Loon en vanaf 1366 het prinsbisdom Luik. Na de executie van graaf Filips van Montmorency (1568) kwam Horn rechtstreeks onder Luik te staan.
De 17e en 18e eeuw werden gekenmerkt door veel overlast van troepen. Zo moesten de plaatsen tijdens de Hollandse Oorlog opdraaien voor het onderhoud van Franse troepen, wat hen in de schulden bracht. Eind 18e eeuw had men te maken met de benden van de Bokkenrijders, waarvan diverse leden in Ophoven woonden. Ophoven-Geistingen strekte zich naar het westen uit tot aan Tongerlo.
Omdat Ophoven geleidelijk aan belangrijker geworden was dan Geistingen, werd de gemeentenaam Ophoven-Geistingen vervangen door Ophoven. Sinds 1971 maakt Ophoven deel uit van de fusiegemeente Kinrooi.
Geef een reactie