Pontje Schoonhoven Gelkenes – Lek

Pontje Schoonhoven Gelkenes kruist de Lek bij deze twee charmante rivierdorpjes. Gelkenes ligt aan de grens van rivierenland, Schoonhoven heeft als achterland Vilst en Stolwijk. In de buurt heb je de pontjes Ameide-Lopik en het Bergstoepse veer.

Je kunt in deze buurt dus prima een pontjesroute rijden met veel rivierdijk en het charmante achterland richting Stolwijk en Vlist enerzijds (Gouda) en als je goeie benen hebt zelfs richting de Biesbosch anderzijds.

Aangezien er in de Lek vele veerpontjes heen en weren kun je vrijwel ongelimiteerd doorrijden naar plaatsen als Lekkerkerk, kinderdijk, krimpen en Bergambacht enerzijds en richting Vianen, Tull en ’t Waal en Culemborg anderzijds. Prachtige fietstochten langs de eindeloze rivierdijken van de lek en haar achterland.

Over de Lek

De Lek is een rivier die vanaf Wijk bij Duurstede de voortzetting vormt van de Nederrijn en zich bij Kinderdijk verenigt met de Noord: als Nieuwe Maas zet de rivier zich in westelijke richting voort. De lengte bedraagt 62 kilometer.

Bruggen over de Lek zijn er aan weerszijden van Vianen: de Jan Blankenbrug in de A2 (gelegen direct naast de oude Lekbrug) en de Hagesteinsebrug in de A27. Daarnaast ligt nabij Culemborg de Kuilenburgse spoorbrug.

Verder kan de rivier uitsluitend via de talrijke pontveren worden overgestoken. Het pontje schoonhoven gelkenes en de twee omliggende pontjes zijn daar fraaie voorbeelden van.

Pontje Schoonhoven Gelkenes - Lek
Pontje Schoonhoven Gelkenes – Lek

Pontje Schoonhoven Gelkenes

  • Pontnummer: ZH39
  • Kruist de Lek
  • Autoveer
  • Motorveerpont
  • Naam: Schoonhoven 2 en 3

Dienstregeling pontje Schoonhoven Gelkenes

  • Hele jaar dagelijks van 05:00 tot 24:00 uur
  • Hele jaar ook ‘s nachts vrijdag/zaterdag en nachts zaterdag/zondag
  • Dit is een grote autopont die je het hele jaar door dagelijks kunt gebruiken. Alleen door de weeks tussen 12 en 5 uur ‘s nachts ligt hij stil.

Hieronder een kaartje met de fietsknooppunten in de buurt van het pontje Schoonhoven Gelkenes

Voor de kaart van knooppunten, zie foto 162 (helemaal onderaan). Bron: routeplanner.fietsersbond.nl

Meer over de Lek

De Lek vormt vandaag de dag tot even voor Vianen de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland, doorkruist bij Vianen Utrechts gebied, vormt dan tot bij Willige-Langerak de Utrechts-Zuid-Hollandse grens, en loopt tenslotte geheel over Zuid-Hollands grondgebied.

Aan de Lek liggen geen grote steden, maar wel een aantal al dan niet historische plaatsen: achtereenvolgens Wijk bij Duurstede, Culemborg, Vianen, Nieuwegein, Ameide, Lexmond, Lopik, Nieuwpoort en Schoonhoven.

Bij de monding zijn: Lekkerkerk , Krimpen aan de Lek en kinderdijk grotere plaatsen. De grootste plaats aan de Lek is echter Nieuwegein, waarvan het moderne centrum weliswaar niet aan de rivier ligt, maar de historische kern Vreeswijk wel.

De Lek staat onder meer via het Amsterdam-Rijnkanaal, Lekkanaal en Merwedekanaal in verbinding met andere waterwegen. Het Amsterdam-Rijnkanaal kruist de Lek even voorbij Wijk bij Duurstede en het Merwedekanaal bij Vianen. Een oudere waterverbinding is de Vlist die vanaf Schoonhoven de verbinding vormt met de Hollandse IJssel. Deze rivier is overigens een oude zijarm van de Lek.

Bij Hagestein bevindt zich een groot stuwcomplex.

Zie de foto’s: 114 t/m 125 en 162.

Bij de Foto’s
  • 162: Kaartje knooppunten. Bron: routeplanner.fietsersbond.nl

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.