Pontje Rotstergaast Tjonger Oldelamer

Pontje Rotstergaast Tjonger Oldelamer

Het pontje Rotstergaast Tjonger heet officieel Pontje Rotstergaast Oldelamer maar waarom weet ik niet. Oldelamer is namelijk niet echt dichtbij. Nijelamer is dichterbij maar dat plaatsje word nergens genoemd in dit verband.

Daarom hou ik het maar op het pontje Rotstergaast Tjonger, simpelweg omdat Tjonger (of Kuunder) het watertje is waar het pontje overheen gaat. De Tjonger vormt Trouwens een taalgrens: globaal kan gesteld worden dat het Friese taalgebied ten noorden ervan ligt, en het Stellingwerfse taalgebied (Nedersaksisch) ten zuiden ervan. Dit is ook de reden dat er twee namen zijn voor hetzelfde riviertje: elk taalgebied had zijn eigen naam.

Pontje Rotstergaast Tjonger Oldelamer

Dit pontje ligt middenin een schitterend mooi fietsgebied met mooie natuur en indrukwekkende paden. Ik kom via Rotstergaast en knooppunt 81. Daar is een prachtige fietsbrug die naar het Tjongerpad Leid. Van daaruit kun je prachtig verder fietsen, onder andere langs het Tjeukemeer.

Pontje Rotstergaast Tjonger Oldelamer

Ga je echter verder via knooppunt 2 en 34 dan kom je in het prachtige natuurgebied de Rottige Meente bij Nije Trijne en ietsjes verder de Weerribben. Kortom, het pontje is een knooppunt van belang voor de fietser die van kilometertjes maken houd en graag door de natuur fietst.

Pontje Rotstergaast Tjonger gaat over de:

  • Tjonger of Kuunder, Tjongster of Kuinder (fries)
  • Pontnummer: Fr29
  • Soort Pontje: Fiets-/Voetveer
  • Type Pontje: Zelfbedienings kettingveerpont

Hieronder twee kaartjes (foto met fietsknooppunten nabij Rotstergaast Tjonger Oldelamer. Ten eerste een detailkaartje en daaronder een overzichtskaartje richting Nije Trijne / Rottige Meente. Daaronder ligt dan weer de Weerribben. Ik laat het kaartje vanaf het pontje vooral die kant “opkijken” omdat daar op korte afstand de mooiste routes liggen.

pontje rotstergaast tjonger 1
pontje rotstergaast tjonger Oldelamer
Overzichtskaartje
Foto’s bij het pondje
  • 3, 5, 7, 11, 13, 14, 15: Foto’s van en bij het pondje.
Rotstergaast

Rotstergaast (Fries: Rotstergaast) is een dorpje in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 1 januari 2014 behoorde Rotstergaast tot de gemeente Skarsterlân. Het ligt ten oosten van het Tjeukemeer, en telt ongeveer 200 inwoners (2004). In de naam verwijst gaast naar “hoogte” en verwijst Rotster naar Rottum. Vroeger werd dit gebied bewoond door vissers die de Tjonger bevoeren. Nu is het agrarisch.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *