Pontje Neer Rijkel in Limburg

Het pontje Neer Rijkel vaart over de Maas tussen de buurtschap Hanssum en Rijkel. Maar het pontje Neer Rijkel heet zo omdat Hanssum tot Neer behoort. Vlakbij het pontje vind je de dode maasarm, de Neerbeek en de Rijkelse Bemden. Het is een waterrijk gebied met een natuurgebied, de Donderberg.

pontje neer rijkel limburg thumb

Het pontje Neer Rijkel Li11

  • Pontnummer: Neer Rijkel  Li11.
  • Soort pontje: Klein fiets- en voetveer, motorveerpont.
  • Naam: de Vogelvlucht.

Dienstregeling

  • April: alleen de weekenden van 10.00 tot 18.00.
  • Mei: 10.00 tot 19.00.
  • Juni, juli en augustus: 10.00 tot 21.00.
  • September: 10.00 tot 19.00.
  • Oktober: alleen de weekenden van 10.00 tot 18.00.

Fietsknooppunten rond het pontje Neer Rijkel:
Het pontje ligt centraal tussen Neer en Rijkel. Het dichtstbijzijnde fietsknooppunt is knp 5 aan de kant van Hanssum. Knooppunt 4 ligt aan de andere kant van de Maas bij Rijkel. Zie verder het kaartje.

pontje neer rijkel fietsknooppunten limburg
Plaatsen rondom het pontje Neer Rijkel

Neer (Limburgs: Naer) is een kerkdorp in het Nederlandse Midden-Limburg. Het maakt deel uit van de gemeente Leudal. Het dorp ligt aan de Maas tussen Roermond en Venlo. Het dorp ontstond in de vroege Middeleeuwen. Omstreeks 1200 werd in de nabijheid van de huidige buurtschap Dries de Abdij Keizerbosch gesticht, die tot 1797 heeft bestaan. In 1226 was er al sprake van een kerk, welke begin 16e eeuw grafkapel was van de Heren van het Land van Horn.

Uiteindelijk kwam Neer in bezit van het Prinsbisdom Luik, waar het in 1677 een zelfstandige heerlijkheid werd. In 1645 vond een grote brand plaats. In de loop van de 19e eeuw ontwikkelde Neer zich tot een echte dorpskern, met enige industrie langs de Neerbeek. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het dorp zich in noordelijke richting uit met een woonwijk.

Hanssum is een buurtschap in de gemeente Leudal in de Nederlandse provincie Limburg. Officieel wordt de buurtschap tot het dorpsgebied van Neer gerekend. Ze ligt aan de Maas, zo’n halve kilometer ten oosten van de dorpskern van Neer, tegenover Rijkel. Tussen Hanssum en Rijkel vaart een veerboot voor fietsers en voetgangers. Hanssum heeft circa 73 huizen. De Neerbeek mondt hier uit in de Maas. Deze beek scheidt de buurtschap in Groot-Hanssum op de linkeroever en Klein-Hanssum op de rechteroever.

Rijkel is een Midden-Limburgse buurtschap die onderdeel uitmaakt van de gemeente Beesel. De plaats ligt in het zuidwesten van de gemeente in de nabijheid van een dode arm van de Maas. Bij die dode rivierarm ligt het natuurgebied de Donderberg. Tussen Rijkel en Wieler mondt de Swalm uit in de Maas.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *