Pont Nederhemert, pontje, veerdienst, voetveer. In dit artikel informatie over het pontje Nederhemert noord Nederhemert zuid. Met knooppunten, fietsknooppunten bij de pont / veerpont, LF route, nabijgelegen fietsknooppunten en andere belangrijke knooppunten bij het pontje Nederhemert noord – Nederhemert zuid.
Gegevens
- Kruist de: Afgedamde Maas
- Type voorpont: (Klein) Autoveer , fietsers en voetgangers
- Soort veerpont: Kabelveerpont
- Naam veerpont: Drs.P veer
- Extra informatie: Auto’s tot 3.500 kg
Pontje Nederhemert Noord – Nederhemert Zuid Ge33
Pontje Nederhemert is een klein en uitermate charmant pontje. Het is dit soort pontjes die de reden zijn waarom ik zo graag overtochten met pontjes in mijn fietsroutes inbouw. Het pad er naar toe is niet eens verhard.
Het gaat eerst tussen de weilanden door en vervolgens door een spannend bos. Dan een laantje met bomen om uiteindelijk bij een soort haventje te komen waar het pontje ligt. Helemaal goed, een echt avontuur.
Toen ik er was had de kapitein eigenlijk pauze, maar omdat hij aan het werk was op de boot kwam hij even overvaren om me op te halen. De omgeving is zonder meer schilderachtig.
Dit gebied is ingesloten door waterwegen en plassen. Daardoor is het geen doorvoerweg voor verkeer en kun je overal rustig fietsen en wandelen.
Hou wel de dienstregeling in de gaten. Toen ik overging was er sprake van een pauze tussen 12.00 en 13.00. Verder gaat het pontjes niet tussen oktober en maart tenzij op afspraak. Wil je dus een mooie fietstocht of pontjesroute fietsen dan kan dat wel.
Dienstregeling
- Maart t/m oktober van maandag tot en met zaterdag van 08:00 – 18:00 uur
- Het pontje vaart niet op zondag.
- Andere momenten dus op afspraak.
- Daarom vermeld ik ook de telefoonnummers van de stichting van de kapitein.
- Telefoon : 0418-552671 (Stichting Het Veer Nederhemert, R.C v.Steenbergen)
- 06-15616195 (R.v.Steenbergen)
Voor de fietsknooppunten in de buurt van Pontje Nederhemert, zie foto 33 (helemaal onderaan).
Nederhemert
Het dorp Nederhemert is in twee delen uiteen gevallen nadat de Maas een andere loop kreeg. Een dode Maasarm scheidt nu het noordelijke en zuidelijke deel. Maar gelukkig is er het pontje Nederhemert! In het verleden was Nederhemert-Zuid het machtscentrum.
Daar stond het kasteel en woonde de burgemeester. Tegenwoordig is er in Noord meer bedrijvigheid, omdat het merendeel van de mensen hier woont. Nederhemert heeft een bloeiend verenigingsleven.
Kasteel Nederhemert
is één van de grote trekpleisters van het mooie Eiland van Nederhemert. De oudste delen van het kasteel dateren al uit de 13e eeuw (de woontoren van Reinoud van Gelre). Het wordt omringd door restanten van een 16e eeuwse fortificatie.
In 1318 kwam het huis in bezit van Willem de Cock, die zich hierop Van Hemert liet noemen. De familie de Cock bezat ook een aantal andere heerlijkheden en kastelen in het rivierenland (zoals Kasteel Delwijnen).
Door de tijd heen werden aan de woontoren zijvleugels en drie torens toegevoegd. Zo werd Nederhemert één van de grotere middeleeuwse kastelen van Nederland.
Het kasteel werd zes en een halve eeuw bewoond door adellijke families: Van Hemert, Torck (1546), Van Quadt (1655), Van Vittinghof gen. Schell (1697), Van Lynden (1726), Bentinck (1791), Van Nagell (1814) en Van Wassenaer (1910).
De inrichting van Nederhemert is nog gefotografeerd in 1943. Bekend is het bed van de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. En de kamer met een 18de-eeuws geschilderd linnen behangsel met Chinese voorstellingen.
Zie de foto’s: 33 t/m 50.
Bij de Foto’s
- 33: Kaartje fietsknooppunten bij het pontje.
Geef een antwoord