Pontje Molletjesveer – Knollendam

Het pontje Molletjesveer heet officieel veerpont Krommenie-Wormerveer. Pontje Molletjesveer is een zelfbedieningspontje dat (langzaam) voortbeweegt met een groot wiel waarmee je het pontje mee langs een ketting trekt. Dat is doorgaans flink werken. Het is dus een zelfbedienings kettingveerpont maar tevens een kabelveerpont want het prinicipe is gelijk.

Locatie

Het pontje Molletjesveer bevindt zich op het gelijknamige industrieterrein in West Knollendam. Dat is nogal verwarrend want er wordt gesproken over het veerpontje Krommenie-Wormerveer. Dat loopt hier allemaal nogal door elkaar.

Pontje Molletjesveer - Knollendam
Het zwoegen duidelijk in beeld.
Manlief aan de slinger, moeders rustig wachtend tot de overzijde is bereikt.

West knollendam is het makkelijkste als je vanuit de richting Jisp, Neck, Wormer, Spijkerboor of Oost- en West Graftdijk komt. Je komt er dan via het straatje dat naar de naam Molletjesveer luistert.

Kom je van de kant van Uitgeest en Akersloot of de zuid-westkant van Krommenie dan moet je de Krommenieweg, Taandijk en Uitweg hebben.

Pontje Molletjesveer  NH16

 • Fiets / Voetveer
 • Zelfbedienings kettingveerpont
 • Gaat over de: Nauernasche vaart
Dienstregeling
 • Van half april t/m half oktober dagelijks tussen 9:00 en 19:00 uur
 • Informatie: Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
 • Telefoon: 0251-311410
 • Website : www.alkmaarder-en uitgeestermeer.nl

Opmerking: Buiten de gestelde tijden is het pontje met een tijdslot afgesloten
Opmerking: dit pontje maakt deel uit van de pontjesroute Laag Holland.

Nu eerst wat informatie over de Fietsknooppunten in de buurt.

pontje molletjesveer
 • Pontje Molletjesveer is bij knooppunt 87.
 • Bij knooppunt 89 vind u het Pontje Oostknollendam. Let op bij knooppunt 89

Pontjesroute Laag-Holland

Belangrijke informatie voor mensen die de pontjesroute Laag Holland fietsen:

 • Indien u de Pontjesroute Laag Holland fietst en vanaf Spijkerboor komt moet u vanaf knooppunt 59 (het pontje bij spijkerboor) linksaf de ophaalbrug over en meteen rechtsaf over het Oudelandse dijkje langs de Knollendammervaart.
 • Het Oudelandse dijkje gaat over in de Dorpsstraat en kort nadat u tussen de huizen bent gekomen ziet u het Pontje Oostknollendam aan uw rechterhand tussen de huizen.

Fietst u de andere kant op en komt u van knooppunt 88 en het Molletjesveer dan gaat u bij knooppunt 89 met het pontje over de Knollendammervaart. Aan de overzijde tussen de huizen door linksaf richting Spijkerboor. De dorpsstraat gaat na een paar honderd meter over in de Oudelandse dijk en aan het einde daarvan gaat u naar links over de ophaalbrug en u bent dan bij knooppunt 59 Spijkerboor.

Gaat u bij knooppunt 89 over met het pontje en rijd u naar rechts dan gaat u richting knooppunt 93 en kunt u pas na een paar kilometer weer over het water. Wilt u de pontjesroute volgen dan is dat een aardig ommetje. Wel leuk voor mensen die 60 km willen fietsen ipv de 40+ van de pontjesroute.

pontje knollendam

Hierboven een kaartje van het molletjesveer en de fietsknooppunten in de omgeving. Bekijk ook het artikel over Spijkerboor en de knooppunten aldaar indien u daar vandaan komt of er heen gaat. Plan uw route met de routeplanner van de ENFB en word lid of donateur.

Het Molletjesveer gaat over de Nauernasche Vaart. Het is een zelfbedienings- pontje waarbij je door aan een wiel te draaien de pont via een op de bodem liggende ketting naar de overkant trekt. Pure spierkracht dus. Het Pontje gaat niet het hele jaar zoals het pontje Oost Knollendam.

Het pontje Molletjesveer bij het straatje Molletjesveer. Aan de overzijde de Taandijk
Het pontje Molletjesveer. Vergeet niet de aanwijzingen te lezen.

Pontje Molletjesveer

Het Molletjesveer staat nu bij velen bekend als het industriegebied in West-Knollendam, ten Oosten van de Nauernasche Vaart en ten westen van de Provinciale weg Westzaan – West-Graftdijk. Het industriegebied ontleent zijn naam aan het veer over de Nauernasche Vaart, tussen de huidige straat Molletjesveer en de Taandijk.

Eerst was het pontje molletjesveer een roeiboot en later een trekpont. De noodzaak tot overvaart ontstond sinds het graven van de Nauernasche Vaart en het octrooi voor het overzetten van voetgangers dateerde van 24 november 1634.

Najaar 1968 werd de pont uit de vaart genomen. Nu is het een zelfbedienings veer geworden dat is opgenomen is in de Pontjesroute. De naam is waarschijnlijk terug te voeren naar een veerman met de naam Mol. Andere overzetters waren onder andere Maarten van der Woude, Siem Wouda en Jaap Prins.

Het veer was bestemd voor voetgangers en vee en functioneerde van 1634 tot de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Het veerhuis stond aan de kant van Krommeniedijk. De oude naam voor “Molletjesveer” luidt “Moltjesveer”, conform de Zaanse uitspraak.

Molletjesveer ligt van oorsprong in de polder Noorderveld maar werd in de jaren 50 afgescheiden van het grootste deel hiervan door de provinciale weg die er doorheen werd gelegd. Het deel van de polder dat aan de kant lag van Molletjesveer nam deze naam langzaam over. In de jaren zeventig werden de weilanden industrieterrein, dat ook Molletjesveer werd genoemd.

Omstreeks 2000 is het Noorderveld ook industrieterrein geworden. Vreemd genoeg is een deel hiervan Molletjesveer genoemd en draagt het oorspronkelijke Molletjesveer nu de naam Molletjesveer II.

Wikipedia

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *