Pontje Linge plus Pontjesroute

Pontje Linge gaat over de verschillende pontjes over de Linge. De rivier de Linge kent er een drietal. Daar is ook een aparte pontjesroute van gemaakt. Pontje Linge verwijst naar alle 3 de pontjes Linge want elk pontje heeft zijn eigen pagina. Op die pagina’s vind u ook informatie over de nabij gelegen fietsknooppunten.


Makkelijker is het om de pontjesroute te downloaden. Daar staan alle pontjes in inclusief de fietsknooppunten rondom die pontjes. De route en de kaartjes zijn als .docx te downloaden en in de toekomst ook als pdf. Nu moet het nog even simpel. Maar het kan in ieder geval. En anders de informatie bekijken via internet want deze website is geschikt voor mobiele media.

Hieronder een lijstje en een kaartje met de locatie van de pontjes langs de Linge en daarna de drie pontjes.

  1. Enspijk – Marienweard
  2. Arkel – Spijk
  3. Heukelum – Galgenwaard / Oosterwijk
Pontje Linge in schema
Pontje Linge in schema

Het mooiste gedeeltje van Linge en ook het gedeelte waar pontjes linge over handelt ligt tussen Gorinchem (eigelijk Spijk) en Geldermalsen. Overigens kun je ook nog even doorrijden naar Buren langs de Korne, ook een leuk stukje tussen de bomen door naar het historische plaatsje. De pontjes route Linge word daarmee echter wel meer dan 70 kilometer lang.

Pontje Marienwaerdt – Enspijk (nummer 1)

Pontje Marienwaerdt - Enspijk (nummer 1)

Pontje Arkel – Spijk (nummer 2)

Pontje Arkel - Spijk (nummer 2)

Heukelum – Galgenwaard (nummer 3)

Heukelum - Galgenwaard (nummer 3)
pontjes linge

De Linge is boven Zoelen een “kunstmatige” rivier, de inlaat bij Doornenburg (uit het Pannerdensch Kanaal) is gecontroleerd. Het stuk tussen Zetten en Elst (Gelderland) is weinig meer dan een kaarsrecht kanaal. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk: hier verdwijnt de rivier onder het kanaal.

Bij Zoelen komt de rivier samen met de Dode Linge. Vanaf dit punt gaat de Linge meanderen. Voorbij Tiel komt het Inundatiekanaal in de rivier uit, dat een onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een klein stuk stroomafwaarts, nabij Buurmalsen, stroomt de Korne in de Linge en even later, bij Tricht, ook de Bisschopsgraaf.

Bij Gorinchem splitst de Linge zich in de Lingehaven met aan het eind de Lingesluis en wordt het water van de Linge afgevoerd door de normaal open staande Gorinchemse Kanaalsluis en met het water van het Merwedekanaal via het Kanaal van Steenenhoek naar de Beneden Merwede.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *