Pontje Kingmatille over het van Harinxmakanaal

Het pontje Kingmatille heet eigenlijk fietspont Keimpetille. Maar wie op de kaart kijkt en het pontje ziet zal daar vlak naast het buurtschap Kingmatille zien. Hier was vroeger een brug over de toenmalige Harlingertrekvaart, later het van Harinxmakanaal. Van 1947 tot 1963 was er een pontje maar dat werd te duur. Nu hebben de vrijwilligers van pontje Kingmatille of fietspont Keimpetille het overgenomen en kun tijdens je knooppuntenroute of wandeling dit heerlijke pontje nemen.

Pontje Kingmatille over het van Harinxmakanaal

Pontje Kingmatille

  • Gaat over het: Van Harinxmakanaal
  • Naam pontje: De Jacobus Petrus
  • Pontnummer: Fr 41
  • Soort pontje: fiets- en voetveer
  • Elektrisch aangedreven pontveer met zonne-energie.
  • Kosten: 1 euro pp
Dienstregeling pontje Kingmatille

Het pontje vaart globaal Juni, juli en augustus elke dag van 10.00 uur tot 20.00 uur. In mei en september dagelijks van 14.00 tot 18.00 uur en in de weekenden van 10.00 tot 18.00. Kijk verder op de website voor de exacte startdatums van de dienstregeling.

Je fietst dit pontje makkelijk voorbij. Je moet vlak voor het buurtschap rechtsaf langs een schuur naar het pontje (zie onderaan foto 7 en 8).

Je kunt het pontje makkelijk opnemen in een aantal fraaie knooppuntroutes. Om te fietsen is dit een mooi gebied met plaatsjes als Franeker, Dronrijp en Harlingen als uitgangspunt. Met name Harlingen is een verrassend plaatsje.

Voor de meeste Nederlanders een parkeerplaats op weg naar een Waddeneiland maar in werkelijkheid een gezellig historisch, bijna mondain watersportcentrum met leuke terrasjes, pittoreske bebouwing en een keur aan restaurants en hotels. Een absolute aanrader waar ik met graagte steeds weer terug kom als ik daar in de buurt ben.

In de buurt van het pontje vind u bovendien een keur aan kleine dorpskernen en buurtschappen waar u al fietsend doorheen komt. Veel verkeer komt u niet tegen op de landelijke weggetjes. Ook doet u er goed aan goed te zoeken naar een aantal fraaie paden en zandweggetjes tussen de landerijen door.

Ik heb veel informatie gekregen van plaatselijke campings en de vvv. Ook op de betere fietskaart kunt u deze fraaie paden terug vinden.

Kingmatille (ook wel genoemd: Keimpetille) is een buurtschap in de Nederlandse provincie Friesland, gemeente Franekeradeel. Het is gelegen 4 km ten oosten van de stad Franeker en 1 km ten zuiden van het dorp Zweins, aan de noordzijde van het Van Harinxmakanaal.

Bij Kingmatille was vroeger een brug over de Harlinger trekvaart. Door de verbreding van deze trekvaart tot het huidige Van Harinxmakanaal werd deze brug in 1947 vervangen door een veerpont. Deze pont werd in 1963 uit de vaart genomen wegens te hoge kosten. In de zomer van 2011 is het fiets- en voetveer Keimpetille (met de pont Jacob Petrus, varend op zonne-energie) in gebruik genomen. Ten zuiden van het Van Harinxmakanaal staat de windmolen Kingmatille in de omgeving van Dronrijp.

  • Foto 2: Het kaartje met fietsknooppunten. Dit kaartje komt uit een foldertje dat je gratis van het pontje krijgt.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *