Pontje Ilpendam, purmverveld in Ilperveld

Het pontje Ilpendam is een belangrijke verbinding voor fietsers die van Waterland naar Purmerland/Jisperveld willen. Pontje Ilpendam Het is een overgang tussen een aantal gebieden zoals het Purmerland, het Jisperveld en het Twiske enerzijds en Waterland Oost en West anderzijds.

Door pontje Ilpendam kun je vanuit Amsterdam via een prachtige gebied door naar het Twiske en vervolgens riching de Wormer, de Beemster en de Schermer/Eilandspolder. Anderzijds kun je vanuit het gebied rondom Zaandam doorsteken naar de IJsselmeerroutes.

Pontje Ilpendam

  • NH 17 : Jaagweg – Kanaalweg
  • Gaat over : Noord – Hollands kanaal

Het pontje bij Ilpendam is een elektrisch aangedreven kabelveerpont voor voetgangers, fietsers en 1 auto.

De pont vaart het gehele jaar op maandag en vrijdag van 7:00 – 19:00 uur en in het weekend van 8:00 – 18:00 uur

Fietsknooppunten
  • Het pontje ligt tussen de fietsknooppunten 21 en 23 bij Ilpendam waarbij 21 aan de “andere kant” ligt.
  • Aan de kant van Ilpendam heb je knooppunt 22 en 23.
  • Knooppunt 22 gaat richting Monnickendam
  • Knooppunt 23 gaat richting Purmerend en Purmerland.
  • Aan de kant van knooppunt 21 ga je verder naar knooppunt 15, Den Ilp en het Twiske
  • Knooppunt 14, Purmerland en Purmerend
  • Knooppunt 37 Landsmeer in combinatie met knooppunt 38 richting Broek in Waterland.
pontje ilpendam

Hierboven een overzichtskaartje van Ilpendam en de locatie van het pontje ten opzichte van de omliggende gemeenten. Het knooppunt bij het pontje is fietsknooppunt 21

Hieronder een kaartje met de belangrijkste fietsknooppunten. De omgeving is van grote schoonheid. Vermijd de provinciale weg N235 of zoek naar de overzijde, bijvoorbeeld vanaf het pontje richting knooppunten 14, 15 en 37.

pontje ilpendam

Ilpendam (Westfries/Waterlands: Illiperdam) is een dorp in de gemeente Waterland, in de provincie Noord-Holland. Het aantal inwoners bedraagt 1887. Ilpendam is in de 12e eeuw ontstaan, toen een dam werd gelegd in het riviertje de Ilp. De naam is hiervan afgeleid. Tot 1991 was Ilpendam een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het grondgebied deels bij de gemeente Waterland gevoegd, en deels bij de gemeente Landsmeer. Tussen Ilpendam en Landsmeer wordt een veerdienst onderhouden.

De hervormde kerk, met een orgel dat in 1728 door Nicolaas Adolf Willembroek werd gebouwd voor de Grote Kerk van De Rijp. In 1855 werd het orgel aan Ilpendam verkocht. Te Ilpendam bevindt zich ook een door Gerrit Rietveld ontworpen woonhuis uit 1959.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *