Pontje IJlst Ruterpolder

Pontje IJlst Ruterpolder bevindt zich achter de Eegracht in IJlst. Vanuit IJlst kun je een wandeling maken in de naburige Ruterpolder. Het pontje IJlst Ruterpolder maakt onderdeel van die wandelroute. Achter de pijp in het centrum van IJlst komt u via de overzet in de Ruiterpolder. Als u het schelpenpad volgt kunt u genieten van de groene weiden en witte zeilen.

Pontje IJlst Ruterpolder Fr37

Pontje IJlst Ruterpolder (wandelroute Ruterpolder)

  • Gaat over: de Geeuw (lokale naam)
  • Pontnummer : Fr37
  • Soort veerpont: Voetveer
  • Type veerpont: Zelfbedienings kettingveerpont
  • IJlst Eegracht naar Ruterpolder

Een dienstregeling van pontje IJlst Rutepolder is er niet. Op het bord staat dat je het pontje alleen bij daglicht mag gebruiken. Verder mag je tijdens het vogelbroedseizoen (15 maart tot 15 juni) niet de polder in. Honden zijn hier altijd verboden.

Fietsknooppunten rondom het pontje IJlst Ruterpolder

Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat

pontje ruterpolder fietsknooppunten
pontje ijlst ruterpolder 1
pontje ijlst ruterpolder 2016
pontje ruterpolder
pontje ijlst
pontje aalst rutepolder 3


wandeling ruterpolder
Wandeling Ruterpolder

Ga naar de voormalige fabriek van Nooitgedagt in het centrum van IJlst. Achter de hoge fabriekspijp, lokaal “de Pijp” genaamd, neemt u het pontje IJlst Ruterpolder naar de overkant van de aldaar aanwezige sloot, De Geeuw. Het is maar een korte tocht, u bent binnen de kortste keren aan de overkant in de Ruterpolder.

Vervolgens volgt u het schelpenpad door de Ruterpolder, een prachtig ingepolderd natuurgebied dat 150 hectare meet. Het uitgestrekte, open landschap biedt al honderden jaren een voedselrijke leefomgeving voor talloze diersoorten, zoals weidevogels, reeën én Friese roodbonte koeien. Na 2,5 km schelpenpad komt u weer terug in de ‘stad’. U wandelt terug over de Eegracht met haar grachtenpandjes terug naar de hoge pijp van Nooitgedagt.

IJlst is landelijk gezien een nogal onbekende plaats in Friesland. Het is echter een plaats met veel monumenten waaronder de overtuinen. Deze zijn tamelijk uniek in Nederland waar ze tegenwoordig veelal zijn verboden om de dijken en de natuur te beschermen.

Van Dale: Een overtuin is een tuin die door een openbare weg of door een water van de woning wordt gescheiden.

Wikipedia: Een karakteristieke plaats met overtuinen is het Friese stadje IJlst. De overtuinen werden er gebruikt als bleek. De bleken zijn lang geleden overgenomen door de gemeente en de bewoners (als ze een woning bezitten waar origineel een bleek bijhoort) mogen ze gebruiken op voorwaarde dat men de bleek in originele staat laat.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *