Pontje Holysloot in Waterland – Noord Holland

Pontje Holysloot krijgt u niet voor niets, er moet voor gewerkt worden. Ten eerste moet u het pontje Holysloot zien te vinden en al naar gelang de richting waar u vandaan komt.  

Bovendien moet door het boerenland ploegen en een aantal kleine bruggetjes, planken en andere obstakels overwinnen. Kortom, het pontje Holysloot is een avontuur en mag niet gemist worden door de fietsende en wandelende liefhebbers van Waterland.

Pontje Holysloot NH19

Pontje Holysloot in Waterland - Noord Holland
Het even basale als effectieve pontje Holysloot
Kenmerken
  • Fiets-/Voetveer
  • Motorveerpont
  • Pontje Holysloot is niet voor bromfietsen
  • Het pontje vaart over de Holysloter Die
Dienstregeling
  • Van half april t/m juni zaterdag en zondag van 09:30-17:00 uur
  • Juli en augustus: dagelijks 09:30-17:00 uur
  • September: Zaterdag en zondag van 09:30-17:00 uur
Kort samengevat
  • in voor en naseizoen alleen in het weekend van 9.30 tot 17.00 uur
  • in Juli en augustus elke dag van 9.30 tot 17.00 uur.

Informatie: op dit moment is er officieel niks te vinden over het illustere pontje Holysloot.
Maar het zal wel weer gaan varen. Een controle-rondje staat op het programma voor de eind april.

Er was een website van dit pontje maar dat verwijst tegenwoordig naar een pornosite.
U moet het dus met deze pagina doen of de website van het gehucht zelf: Holysloot

Fietsknooppunten

Op foto 4 (helemaal onderaan) een kaartje met de belangrijkste fietsknooppunten in de directe omgeving. Het dorpje Holysloot ligt globaal tussen Ransdorp, Uitdam, Zuiderwoude en de dijk langs het IJsselmeer. Ook Broek in Waterland is niet ver weg.

Dit bijzondere pontje gaat over de Holysloter Die midden in waterland oost. Het is een prachtige omgeving en Holysloot en is een klein paradijsje tussen Ransdorp en Zuiderwoude. U kunt echter ook doorrijden naar Broek in Waterland of de Zuiderzeedijk. Het pontje ligt ingeklemd tussen de knooppunten 76 en 78.

Vanaf het pontje volgt u een pad door de weilanden met 5 bruggetjes. Als u geen stap kunt nemen van een flinke traptrede moet u deze route niet fietsen. Voor ouderen acht ik deze route minder geschikt. De fiets moet flink opgetild worden en het zijn geen rechte bruggetjes.

Holysloot

Holysloot is een dorpje in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel in het noorden van de gemeente Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

De naam Holysloot betekent zoiets als ‘laaggelegen gebied aan een sloot’ – een omschrijving die typerend is voor vrijwel geheel Waterland. De eerste bekende vermelding van Holysloot dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V enkele privileges verleende aan “die van Ransdorp en Hoolesloot”.

Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, die per 1 januari 1921 opging in de gemeente Amsterdam.

De ligging is enigszins geïsoleerd. In het noorden ligt het dorp aan de Holysloter Die, waar ’s zomers een veerpont vaart voor fietsers en voetgangers, die via een kerkpad de weg naar Broek in Waterland en Zuiderwoude kunnen bereiken. Verder bestaat het dorp eigenlijk maar uit één straat, namelijk de Dorpsstraat Holysloot, die links en rechts van de Bloemendalergouw doodloopt.

Voor automobilisten is het dorp dan ook via slechts één weg, de Bloemendalergouw, te bereiken. Dit geldt ook voor buslijn 30, die door de week overdag elk uur het dorp met Ransdorp, Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam en met winkelcentrum Boven ’t Y verbindt. De kerk van Holysloot is in gebruik bij de PKN-gemeente Ransdorp/Holysloot.

Pal ten oosten van het dorp zijn nog de sporen te zien van het nooit gereed gekomen Goudriaankanaal.

FotoShow

Openbaar   12 items in pontje-holysloot-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *