Pontje CS NDSM plein Centraal station

Het pontje CS NDSM plein is een dagje uit op zich. Het pontje CS NDSM vertrekt vanaf de de Ruyterkade achter het Centraal station en na een stief kwartiertje varen komt het pontje aan bij het NDSM plein. Dit is een trendy stukje Amsterdam compleet met Veronica-boot, een reusachtig BOTEL, een onderzeeër en veel culturele en gastronomische activiteiten terrasjes inclu.

Ik ga hier binnenkort nog eens terug en verder kijken want het zag er uitermate aantrekkelijk uit in die post-industriële omgeving.

Pontje CS NDSM plein Centraal station - Onderzeeër
Binnenkomst bij het NDSM plein

Pontje CS NDSM plein

  • Pontnummer GVB 906
  • Landelijk pontnummer: NH27
  • Vertrekt achter het CS, globaal tussen 06.30 en 23.50 behalve op zon en feestdagen.
  • Het pontje is bestemd voor Voetgangers en (brom)fietsers
  • Overtocht ongeveer 15 minuten.
  • Kosten: Gratis

Het pontje CS NDSM plein vaart tussen Amsterdam CS aan De Ruyterkade en de NDSM-werf. Dat is globaal de hoek van de van Riemsdijkweg en de Ondinaweg, op de grens van Tuindorp Oostzaan en richting Buiksloot, Landsmeer en  Zaandam.

Pontje ijplein cs riemsdijkstraat distelweg westerdoksdijk
Kaartje van de pontjes en hun directe omgeving

De tocht naar het NDSM plein is een feest op zich. Je vaart langs een groot deel van de Amsterdamse IJ-route tot aan het Noord-Zeekanaal. Lang het IJ lag de oude Amsterdamse Haven met de nadruk op Noord en de Houthavens.

Nu is al die activiteit verdwenen en verplaatst naar het Westpoortgebied. Maar daar zie je verder niks van als je deze tocht volgt. Je ziet wel de nieuwe stad uit de as van het oude industriële havengebied  verreizen.  En het ziet er naar uit dat daar mooie dingen gebeuren.

Het pontje CS NDSM plein ligt aan de rand van tuindorp Oostzaan. Tuindorp Oostzaan is één van de tuindorpen die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden ontwikkeld in Amsterdam om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde volksbuurten in de binnenstad.

Bovendien wilde men de groeiende groep arbeiders van de nieuwe industrieën en scheepsbouw aan de noordoevers van het IJ dicht bij hun werk huisvesten, om te voorkomen dat een dure oeververbinding tussen de binnenstad en Amsterdam-Noord nodig zou worden.

FotoShow

Openbaar   19 items in pontje-cs-ndsm-plein-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *