Het pontje Centraal Station Buiksloterweg is bijzonder oud maar ging eerst richting Buiksloterham. Het pontje Centraal Station Buiksloterweg in zijn huidige vorm is al sinds de 17e eeuw in de vaart. Lange tijd was Amsterdam Noord een soort stiefkindje van Amsterdam. Veel Amsterdammers kwamen dan ook nooit in Amsterdam Noord. Deze houding kreeg van de inwoners van Noord de naam “pontvrees”.
Pontje Centraal Station Buiksloterweg
- CS – Buiksloterweg / Kamperfoelieweg / Eye museum
- Pontmummer: GVB 901
- Landelijk pontnummer: NH 25
- Vertrekt achter het CS, 24 uur per dag (in de nacht wat minder vaak)
- Overtocht duurt ongeveer 5 minuten
- Overdag gaat het pontje vaak om de 6 minuten, hooguit om de 10 minuten. Zondag en ’s nachts gaat hij wat minder vaak. De nachtpont gaat om de 12 of 15 minuten. Op zondag begint de nachtregeling wat eerder, rond 21.00 uur.
- Kosten: Gratis

Een dagelijks beeld achter het CS Amsterdam
Het pontje Centraal Station Buiksloterweg vertrekt aan de achterzijde van het centraal station vanaf de De Ruyterkade. In noord is de aankomst aan de Buiksloterweg. Kom je vanuit Noord dan moet je in dit verhaaltje de termen vertrek en aankomst omdraaien. Via deze verbinding ga je in Noord richting het IJplein en de Meeuwenlaan, het vliegenbos, de Volenwijck, Disteldorp, de Vogelbuurt, Mosplein en nog verder Nieuwendam en Landsmeer. Vanaf de kant van het centraal station kun je tot diep in Siberie doordringen.
Naast het pontje Centraal Station Buiksloterweg aan de noordkant van het IJ vinden we de nodige uitstekende Horeca en cultuurbeleving. Cafe het pontje, het oude Tolhuis, het prachtige nieuwe multimedia filmmuseum “The Eye” en wie verder fietst lang het “nieuwe Amsterdam Noord” richting de NDSM komt hier nog veel meer tegen aan cultuurbeleving en gezelligheid. Van luidruchtige industrie tot trendy woonwijk in een kleine 30 jaar.
Geschiedenis van het pontje Centraal Station Buiksloterweg
Het “Buiksloterveer”, zoals het pontje Centraal Station Buiksloterweg vroeger ook wel heette, word al in 1308 genoemd, maar is waarschijnlijk nog ouder. Dit veer, dat vertrok vanaf de Texelschekade, voer aanvankelijk niet naar de Volewijck maar meer westelijk naar de Buiksloterham, nabij Buiksloot.
Het veer was een “heerlijk recht” van de graaf van Holland, die het veer verpachtte. In 1556 werd het veer door Amsterdam gekocht, maar de stad verpachtte het weer, waardoor men eisen kon stellen.
In 1660 werd het veer verlegd naar de Volewijck, dat ondertussen tot Amsterdam behoorde. Hier verschenen een commissarishuisje en het Tolhuis. De schippers van het veer kregen toen van de stad Amsterdam nadrukkelijk het alleenrecht op het overzetten van passagiers.
Sinds 1897 werdt de dienst tussen het Amsterdamse Centraal Station en het Tolhuis aan de Buiksloterweg in Amsterdam-Noord verzorgd door de dienst Gemeenteveren Amsterdam. Tegenwoordig is de exploitatie in handen van het GVB Amsterdam.

- 915 = Azartplein – Zamenhofstraat / Johan van Hasseltweg
- 902 = CS – IJplein/Pontplein/Meeuwenlaan
- 901 = Buiksloterwegveer
- 906 = CS – NDSM
- 900 = Distelwegveer
- 903 = Houthavenveer
Foto’s van het Buiksloterwegveer:
- Foto 1: De Tolhuistuin met de fietsenmaker en verhuur.
- Foto 2: Romantisch dansje van twee IJveren.
- Foto 4: De steiger vanaf het terras van de Tolhuistuin. links cafe de Pont.
- Foto 5: Steiger in Noord bij de Buiksloterweg.
- Foto 6: Buisloterweg met links cafe de Pont.
- Foto 8: Museum Eye en het oude Shellgebouw.
- Foto 9: De steigers achter het CS aan de kant van de KvK.
- Foto 10: Steiger achter het CS.
- Foto 11: De prachtige nieuwe overkapping van het CS bij de Nieuwe tunnel.
- Foto 12: Buiksloterweg met links Cafe de Pont en rechts het NoordHollands-kanaal.
- Foto 14: Buisloterwegveer en in de verte het kleine pontje achter het Centraal Station.
Geef een reactie