Het pontje Bergstoep heeft als bijnaam het Bergstoepse veer maar is feitelijk de veerdienst Streefkerk – Bergambacht. Het pontje Bergstoep klink natuurlijk veel leuker. Het pontje Bergstoep kruist de Lek bij Bergambacht in Zuid Holland. 2 veerpontjes vlakbij zijn die van Lekkerkerk en het veer van Schoonhoven naar Gelkenes.
Pontje Bergstoep
- Bergstoepse VeerPontnummer: ZH38
- Kruist de Lek
- Bergstoep – Streefkerk
- Bergstoep – Bergambacht
- Streefkerk – Bergambacht
- Autoveer Grote Motorveerpont
- Naam: Esmeralda

Bergstoepse veer schijnt een bijnaam te zijn. Volgens mij hebben we hier te maken met het veer Streefkerk Bergambacht maar voor het gemak noem ik deze veerdienst gewoon pontje Bergstoep simpelweg omdat ik die naamgeving voor alle pontjes gebruik.
Dienstregeling
- Hele jaar van maandag t/m vrijdag van 6:00 – 23:00 uur
- Hele jaar op zaterdag en zondag van 7:00 – 23:00 uur
- Telefoon : 0182-351850 website: www.veerdienst-bergstoep.nl
Fietsknooppunten rondom het veer Streefkerk – Bergambacht
Zie het kaartje (foto 142) helemaal onderaan. Bron: routeplanner.fietsersbond.nl
Bergstoep is een buurtschap in de gemeente Krimpenerwaard. De buurtschap ligt ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden van Bergambacht, en anderhalve kilometer ten westen van Ammerstol, vlak bij de veerstoep van de pont over de Lek.
Bij Bergstoep is een groot hoogteverschil tussen de Lekdijk west en de Polder Bergambacht. De dijk ligt ongeveer 5 meter boven NAP en de polder 1,1 meter eronder.
Historie van het Bergstoepse Veer
De historie van deze veerdienst gaat volgens de geschriften terug naar het jaar 1523, vanaf dat moment konden mensen en dieren tegen vergoeding naar de andere zijde vervoerd worden. Na de tweede wereldoorlog voer er over de Lek een klein ponton met een sleepbootje ernaast maar al snel werd er geïnvesteerd en werd een nieuw ponton met ruimte voor 8 auto’s aangeschaft.
Daarbij werden later ook vooruitstrevende investeringen gedaan zoals een generator voor dek-verlichting op het ponton en werd radar op het sleepbootje aangebracht zodat ook met mist gevaren kon worden. Echter werd door de overheid besloten dat per 1 januari 1975 de dwarskabelponten van de getijde rivieren moesten verdwijnen, om geen obstakels meer te vormen voor de steeds sneller wordende scheepvaart.
- Lees hier verder: Historie Bergstoepse veer
- Website van het veer Bergambacht – Streefkerk
Zie de foto’s: 11, 22, 28, 39, 47, 60, 67, 85, 95.
Bij de Foto’s
- 85: De opgang bij Bergstoep.
- 95: De bushalte bij Opperstok in het verlengde van Bergstoep.
- 142: Kaartje Fietsknooppunten. Bron: routeplanner.fietsersbond.nl