Pontje Alphen Lith – Maas en Waal

Pontje Alphen Lith. Het pontje Alphen Lith bevind zich langs de Maas vlakbij de Lithse Ham, een prachtig watersportgebied langs de Maas bij Lith, Maren en Kessel. Het pontje Alphen Lith ligt tussen de veerpontjes Oijen–Alphen en Maren–Alem.

Dit is dus ook een mooi gebied voor een pontjesroute. Vooral ook omdat je hier vlakbij de Waal zit en dus van de ene rivier naar de andere kunt fietsen. Verder zit het pontje Alphen Lith nog redelijk dicht bij de Gouden Ham. Kortom, pontjesland in het kwadraat.

Pontje Alphen Lith

 • Pontnummer: GE36 / NB18
 • Gaat over de Maas
 • Autoveer
 • Kabelveerpont met motor
 • Naam: Lith
Pontje Alphen Lith - Maas en Waal
Dienstregeling
 • Gehele jaar van maandag tot vrijdag van 06:00 – 24:00 uur
 • Gehele jaar op zaterdag en zondag van 08:00 – 24:00 uur
 • Informatie Stichting Maasveren
 • Telefoon: 0412-481568
 • Website: www.maasveren.nl
 • Mooie en betrouwbare pont die het gehele jaar vaart.
De Fietsknoopunten

Met de fietsknooppunten zit het aan de kant van Lith echter niet helemaal lekker. Die zijn er namelijk niet als je van de pont komt. Je komt dan ergens tussen 2 knooppunten zonder dat je direct weet waar je heen moet. Ik heb tenminste geen aanwijzingen gezien. Ik wilde richting Oijen en ben gewoon meteen naar links gereden langs het water.

Dat gaat goed. Verderop in Lithooijen bij de kerk is het ook onduidelijk. Het maakt echter niet uit of je linksaf gaat bij de kerk en dan aan het einde rechts of bij de kerk rechts en dan rechtdoor aanhouden richting de dijk. In beide gevallen kom je goed uit.

Linksaf is wat leuker vind ik, je fietst dan langs het water. Daarna is het prima aangegeven.

Bij de foto’s beneden de twee knooppuntkaartjes met de fietsknooppunten in de directe omgeving van het pontje Alphen Lith. Van de pont naar de knooppunten 33 en 1 is het even goed opletten. Maar zolang je globaal langs het water blijft rijden of daar in de buurt blijft gaat het allemaal goed.

Plan je fietsroute op de Fietsrouteplanner van de ENFB. Word meteen donateur of lid.

Het plaatsje Lith heeft een geschiedenis die vele eeuwen terug gaat. De oudste sporen van bewoning in deze regio dateren van 700 v.Chr. tot 500 v.Chr., overeenkomend met de Late Bronstijd en de Vroege IJzertijd. De voorwerpen zijn gevonden bij het uitgraven van de grindgaten van de Lithse Ham. Ook Romeinse voorwerpen zijn daar gevonden.

Lith wordt voor het eerst in de geschiedenis genoemd in het jaar 991, wanneer de Franse koning Hugo Capet de eigendomsrechten van de Sint-Remigiusabdij te Reims op goederen in onder meer Lithoijen bevestigt. Hier wordt gesproken van Litta of Klein-Lith, in tegenstelling tot Groot-Lith, het huidige Lith.

Vanaf 1024 kwam de heerlijkheid Heerewaarden, waar Lith deel van uitmaakte, in handen van het domkapittel van Sint-Lambertus te Luik. Als parochiekerk diende vanouds de Sint-Remigiuskerk in Het Groenewoud te Lithoijen.

Het waterschap Polder het Hoog Hemaal werd in 1325 opgericht en dit had heemraden uit Lith, Lithoijen, Geffen en Oss. Lith had ook een schepenbank of dijkstoel, daar de schepenen ook heemraad waren. In 1359 ontwierp het Luikse kapittel een bestuursreglement en verkreeg Lith het marktrecht. Ook werd toen de gemeynt verdeeld.

Bij de Foto’s
 • 1 en 2: Kaartje van de route.

FotoShow

Openbaar   15 items in pontje-alphen-lith-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *