Pontje Aalst Veen – Veerpont

Pontje Aalst Veen

Pont, pontje, veerdienst, voetveer. In dit artikel informatie over veerpont / pont /veerdienst Waalwijk Drongelen. Met knooppunten, fietsknooppunten bij de pont /veerpont, LF route, nabijgelegen fietsknooppunten en andere belangrijke knooppunten.

Pontje Aalst Veen gaat over de afgedamde maas en vaart over de grens van Gelderland en Noord Brabant. Het heeft dan ook een dubbel nummer, Ge32 van Gelderland en NB10 van Noord Brabant.

Pontje Aalst Veen  Ge32 / NB10

  • Kruist de: Afgedamde Maas
  • Soort veerpont: Autoveer, fietsers en voetgangers
  • Type veerpont: Kabelveerpont
  • Naam veerpont: Aalst II
Pontje Aalst Veen - Veerpont
Pontje Aalst Veen – Veerpont

Dienstregeling

  • November tot en met maart, van maandag t/m zaterdag van 06:55 – 19:50 uur
  • April tot en met oktober, van maandag t/m zaterdag van 6:55 – 20:50 uur
  • Mei t/m september op zondag van 11:55 – 17:50 uur
  • Kijk voor een exacte dienstregeling op de website: Veerdienstgorinchem.nl – optie “dienstregeling” in de bovenbalk.

Zie foto 16 (helemaal onderaan) voor de fietsknooppunten in de buurt. Bij knooppunt 80 is het pontje van Nederhemert Noord naar Nederhemert zuid.

De afgedamde maas

De Afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas, tussen Noord-Brabant en Gelderland. De vaarweg vormt een verbinding tussen de Waal en de Bergsche Maas. In 1904 werd in de Maas bij Well en Poederoijensehoek een dam gelegd, hierdoor ontstond de Afgedamde Maas.

De vaarweg bestaat uit 2 delen. Het ene deel heet de Afgedamde Maas, het andere deel de Andelse Maas. De hoofdgeul van de Afgedamde Maas wordt gebruikt door de beroepsvaart. De Andelse Maas door de pleziervaart.

De Heerewaardense Afsluitdijk zorgt voor een splitsing tussen de Afgedamde Maas en de Wilhelminasluis bij Andel. Dit is de enige waaiersluis in Nederland met een ‘groene kolk’: de wanden van de sluiskolk zijn met gras bekleed.

Daarnaast ligt een keersluis, de Kromme Nolkering, in het Heusdensch Kanaal. De sluis is aangelegd, nadat zich in 1995 zeer hoge waterstanden voordeden en bleek dat de dijken langs het Heusdensch Kanaal en de Afgedamde Maas onvoldoende bescherming boden.

Zie de foto’s: 16 t/m 28.

Bij de Foto’s
  • 1: Kaartje van de fietsknooppunten in de buurt. Bij knooppunt 80 is het pontje van Nederhemert Noord naar Nederhemert Zuid.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *