Photoshop herfstkleuren niet te veel

Photoshop herfstkleuren niet te veel. Veel herfstkleuren zijn van zichzelf al erg mooi, dus als amateurfotograaf zou ik zeggen, Photoshop herfstkleuren niet te snel en te veel want je ziet het meteen. En dan is het meteen een plastic foto geworden, een placemat van de euroknaller, een ansichtkaart van een dubbeltje.

Ik weet het, het is erg moeilijk om niet te gaan sleutelen aan de kleuren. Vaak ziet het er zo mooi uit met het zonnetje er op. En dan kom je thuis, open je de foto op je computer en dan ziet het er vaak zo zielig uit. Het is tegenwoordig de mode om er dan meteen een Photoshoppie overheen te gooien. Of erger nog, een bewerking in Lightroom.

herfstkleuren photoshop
Dit is dus echt te erg

Mijn probleem daarmee is dat je al snel een plaatje krijgt wat je doorgaans gewoon niet in de natuur ziet. Voor die echte mooie shots moet jij tijdens de “gouden uurtjes” in het gras gaan liggen en dan wachten op het ideale moment. En dat kan dagen duren.

herfstkleuren photoshop
Wat je hier mooi aan vind, ik weet het niet

En dus maken we het plaatje en bewerken het in Photoshop of een ander foto-bewerkingsprogramma. Maar wat ziet het er dan snel veel te mooi uit. En het menselijk oog kun je niet in de maling nemen, je ziet het meteen.
In deze tekst heb ik een paar opvallende missers tussen de regels geplakt. Dit is dus echt niet mooi. Het gekke is dat je op fotosites, zoals in facebookgroepen, zelden ziet of hoort dat mensen bij zo’n foto zeggen: Hé joh, doe het eens wat minder.

Dat word al snel opgevat als ongepaste kritiek terwijl het vaak zeer terechte opmerkingen zijn. En dat is jammer want dan leer je er als fotograaf ook niks van. Nou zijn veel van die sites er vaak alleen maar om mensen een platform te verschaffen om hun zelfgemaakte foto’s aan de wereld te laten zien, maar enige opbouwende kritiek moet toch mogelijk zijn.

En dus eindig ik met een foto uit eigen werk. Op een mistige ochtend in september ging ik nog voor zonsopgang met een Panasonic Lumix TZ10 naar Waterland (bij Ransdorp) en maakte daar, gewoon uit de hand op de automatische stand, een paar hele fraaie foto’s.

herfstkleuren photoshop
Zonder enige bewerking maar met veel geduld

Van deze foto zag ik pas later dat die vogels er doorheen vliegen, En dit allemaal zonder dat ik de herfstkleuren photoshop, zelfs zonder enige bewerking. Photoshop herfstkleuren dus niet meteen, dit kan ook zonder een dure camera en met wat elbowgrease.

Want, hiervoor moet je wel bij nacht en ontij de polder in. Kan ik iedereen aanraden trouwens. Thermoskannetje met koffie mee en wachten op de ideale foto. En dan heb je er altijd wel eentje.

Ondertussen zag ik de mooiste vogels, fraaie vergezichten en had ik een bijzonder mooie ochtend in het Noord Hollandse waterland.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *