Pendennis Castle – Bijna 500 jaar militaire historie

De dag begon erg regenachtig toen we op weg gingen naar Pendennis Castle. We hoorden er over via mensen op de camping en we schroomden om hun advies te volgen. Conclusie: Pendennis Castle is een bezoek waar omdat je niet alleen een heel oud kasteel bezoekt met een lange historie maar je bent ook nog eens op een plek die altijd belangrijk is geweest voor de verdediging van Groot Brittanie.

Pendennis Castle

Pendennis Castle
Pendennis Castle

Pendennis Castle

Pendennis Castle is een uitgebreid militair complex dat een vele eeuwen aan militaire historie omvat. Het kasteel maakte deel uit van nationale verdedigingswerken die onder Henry VIII, van 1539 tot 1547 zijn ontwikkeld. Het is onderdeel van een groep artillerieforten met een kenmerkende ronde vorm ontworpen voor 360 ° verdediging of “Half moon Batteries” (halve-maan batterijen).

Het Artilleriefort van Henry VIII

Pendennis Castle werd gebouwd van 1539 tot 1545 toen Engeland geconfronteerd werd met een mogelijke invasie van Europese Katholieken. Om zich hiertegen te verdedigen heeft Henry de VIII’ste een groot aantal maatregelen genomen waaronder de bouw van een aantal nieuwe kustartillerie-forten.

Deze waren uitgerust met kanonnen om vijandelijke aanvallen vanuit zee te pareren en die als uitvalsbasis te dienen voor de Britse Marinevloot. Een belangrijk havenhoofd was Carrick Roads, een diep estuarium aan de monding van de rivier Fal. Het was een perfecte locatie voor een invasie en om het te beschermen  bouwde Henry aan beide zijden van de inham forten, eentje in Pendennis en eentje in St Mawes.

Kasteel Pendennis had een cirkelvormig ontwerp dat er voor zorgde dat de kanonnen een groot bereik hadden. Het fort werd door een compleet garnizoen bewaakt (maximaal 100 man) tijdens grote bedreigingen, en met name tijdens de geplande Spaanse invasies van 1574, 1579, 1588 (de ‘Grote Armada’) en 1596–97.

Bij de laatste gelegenheid was een Spaanse vloot van plan troepen op Pendennis te landen en Carrick Roads te veroveren. De aanval kwam nooit maar de dreiging dwong koningin Elizabeth I om de verdediging te herzien.

Pendennis Castle als Bastion

In 1597 onderzochten Sir Nicholas Parker, Sir Ferdinando Gorges en Sir Walter Raleigh de verdediging van Pendennis. Tegen 1600 hadden ze het kasteel van Henry VIII ingesloten in een veel groter fort om de hele landtong van Pendennis te verdedigen.

Het was een langwerpige vijfhoek omgeven door een hoge wal en slotgracht met bastions die uitsteken aan elke hoek. Een groot driehoekig gebied van het nieuwe fort (een saillant) keek uit op Pendennis Point, waar een kleiner fort de vroegere geschutstoren omvatte die bekend staat als Little Dennis. De bastions hadden zware kanonnen om bescherming te bieden tegen aanvallen vanuit en zee (en feitelijk ook vanaf land)

Het beleg van Pendennis in 1646

In 1625–1630 deed Engeland een rampzalige poging om het verloop van de Dertigjarige Oorlog in continentaal Europa te beïnvloeden, met name tegen de Spanjaarden. Dit leidde tot verbeteringen aan Pendennis en in 1627 bouwde de ingenieur Sir Bernard Johnson een nieuwe wal en sloot (The Hornwork) over het schiereiland, ter vervanging van het verwaarloosde Tudor ontwerp en het versterken van de landverdediging in het noorden. 

Pendennis werd getest tijdens de Eerste Burgeroorlog (1642–46), toen Falmouth een belangrijke haven was voor het leger van koning Charles I. In 1646 was Pendennis een van de laatste koninklijke bolwerken tegen het parlementaire leger. Ongeveer 1.000 soldaten en hun familieleden ondergingen een beleg van drie maanden. In augustus van dat jaar kwamen ze een eervolle overgave overeen toen de voedselvoorraad op was.

Modernisatie rond 1700

Hoewel er na 1646 geen grote incidenten meer plaatsvonden in Pendennis zorgde voortdurende oorlogvoering met de Nederlanders en de Fransen ervoor dat een klein garnizoen werd gehandhaafd en er een nieuwe wachtbarak en een versterkte toegang werd gebouwd rond 1700.

In 1714 werden de kustverdedigingen herzien en meldde de ingenieur kolonel Christian Lilly dat Pendennis ‘verwaarloosd’ en ‘in een zeer verwoestende toestand’ was. Zijn aanbevelingen voor reparaties werden geïmplementeerd van 1732 tot 1739. De oude wal werd opnieuw opgebouwd, er werden nieuwe kanonnen geïnstalleerd en er werden nieuwe gebouwen opgetrokken, waaronder een pakhuis, buskruitmagazijn (winkel) en kazerne.

Van 1775 tot 1780, tijdens de Amerikaanse oorlog, werd het complex bemand door lokale Mijnwerkers Militie’s en werden er nieuwe kazernes gebouwd. Tijdens de lange oorlogen met Napoleontisch Frankrijk (1793-1815) werd het garnizoen permanent bemand en de verdediging werd versterkt door vijf batterijen op de muren  met uitzicht naar alle kanten, dus ook naar het land.

Nieuwe zogenaamde Half Moon Batterijen werden gebouwd buiten het fort en gericht naar Zee. Een groot aantal kazernes, een ziekenhuis en winkelgebouwen werden gebouwd zowel binnen het fort als op Hornwork Common in het noorden.

Verval en her-opbouw

Na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815 werd Pendennis verwaarloosd en veel van de tijdelijke gebouwen werden verwijderd. Tegen het einde van de jaren 1850 waren Engeland en Frankrijk echter weer volop verwikkeld in een race om de macht. Krachtiger kanonnen werden geïnstalleerd in Pendennis vanaf 1854, met name bij de Half Moon Battery en op Crab Quay, aan de oostkant van de landtong.

Toch kreeg het fort weinig aandacht in het nationale programma voor verdedingingswerken in de jaren 1860, omdat het als een lager strategisch doelwit voor de vijand werd beschouwd dan veel andere locaties langs de kust.

Niettemin werden de verouderde verdedigingswerken geleidelijk verbeterd tussen 1880 tot 1900, een periode van revolutionaire verandering in militaire technologie. De eerste belangrijke ontwikkeling was een onderzees mijnenveld dat in 1885 tegenover de ingang van Carrick Roads werd gelegd, met mijnen die op afstand tot ontploffing konden worden gebracht.

Maar het was de aanwijzing van Falmouth als een verdedigde haven in 1887 die resulteerde in veel nieuwe verdedigingswerken voor het estuarium en Castle van Pendennis was het centrum van het opperbevel.  De verdedigingswerken bestonden vooral achterladende kanonnen, dit ter vervanging van de oudere voorladers), met nauwkeurige afstandmeters, zoeklichten voor nachtgevechten en telefoons en elektriciteit om efficiënte communicatie mogelijk te maken.

Zes-inch kanonnen – die grote granaten afvuren met een diameter van zes inch – waren bedoeld om oorlogsschepen te bestoken vanuit nieuwe posities in de One Gun Battery vanaf de Half Moon Battery. LIchte en snelvurende 6- en 12-pound kanonnen waren bedoeld om kleinere snelvarende boten te bestrijden vanuit East Bastion, Carrick Mount Bastion en Crab Quay. 

Voor een dergelijke complexe verdediging was permanent personeel nodig en in 1902 werden in Pendennis nieuwe kazernes gebouwd voor het 105e Regiment Royal Garrison Artillery. Veel andere nieuwe gebouwen omvatten een onder andere een verbindingsstation dak van het oude Kasteel van Henry de 8e scheepsbewegingen te monitoren.

1e en 2e Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was Pendennis het commandocentrum van kustartillerie-verdedigingswerken voor West Cornwall. Belangrijke verdedigingswerken en loopgraven beschermden het en duizenden troepen kwamen hier trainen voordat ze in Frankrijk en België ten strijde trokken. De Koninklijke Marine gebruikte de havenhoofden voor konvooien, mijnenvegers en de bestrijding van U-boten. In 1939 hervatte Pendennis de controle over de kustverdediging.

De dreiging van torpedoboten werd gecompenseerd door dubbele 6 pound’s en 12 pound’s kanonnen, terwijl de langeafstandsverdediging tegen schepen kwam van kanonnen in nieuw overdekte posities bij de Half-Moon Battery. Vanaf 1943 waren dit de nieuwste 6-inch mark 24-modellen, die nauwkeurig bediend werden onder radarcontrole. Barakken en tijdelijke gebouwen werden opgetrokken, de brandweerpost van Pendennis werd uitgebreid, (van waaruit de commandant al zijn kanonnen kon besturen), en er werd een commandopost ingericht.

Vandaag de dag …

Na de oorlog bleef het kasteel van Pendennis in gebruik voor training totdat in 1956 toen de kustartillerie van het leger werd opgeheven. Een jaar later werd het teruggegeven aan de lokale overheid om het als historische locatie open te stellen voor het publiek. Het kwam in handen van de English heritage die het tot op de dag vandaag beheert.

Als bezoek van dit complex maak je een fascinerende wandeling door de complexe militaire geschiedenis van oorlog en strijd. Hoog boven de zee, met een dramatisch panoramisch uitzicht op Falmouth en over de  Carrick Roads en de open zee, stond Pendennis Castle paraat voor meer dan vier eeuwen van opeenvolgende oorlogvoering en frequente bedreigingen van aanval of invasie.

LInks en meer informatie

NB: De bron van bovenstaande informatie is een door mij vertaald artikel dat je kunt vinden op de site van de English Heritage

Het kasteel is als verdedigingswerk tot aan de tweede oorlog in werking gebleven, dus ruim 400 jaar. Je kunt er dan ook van alles bekijken, vanaf de volledig op strijd aangepaste grote ruimtes in het kasteel tot aan kamers van soldaten uit de 1e en 2e wereldoorlog in de 20e eeuw. We kregen een gratis rondleiding langs de batterijen van een man die er uitzag of hij zo uit Dad’s Army was weggelopen.

Verder is een prachtige winkel waar menigeen met een zakje of tasje handel zal weglopen. Ik ben doorgaans niet zo’n souvenirjager maar zelfs ik heb ik heb een paar sokken gekocht met de beroemde uitspraak van Mr. Mainwaring: Stupid boy!

Let op als je geld terug krijgt, veel ondernemers geven oude ponden retour als je ergens wat koopt. Vooral papiergeld is populair. Stel je dus van tevoren op de hoogte van de biljetten en munten. Banken nemen het alleen maar terug als je er een rekening hebt lopen. Omwisselen kan wel bij wisselkantoren maar dan betaal je meer kosten.

  • Hieronder een fotoserie over het kasteel, de kazerne en de Batterijen.
  • Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat

Zie de foto’s: 1 t/m 30.

Bij de Foto’s

FotoShow

Openbaar   30 items in pendennis-castle-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg
0026.jpg
0027.jpg
0028.jpg
0029.jpg
0030.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *