Veerpontjes

Met informatie over de dienstregeling, tarieven, openingstijden en natuurlijk foto’s van zoveel mogelijk pontjes die ik tijdens wandel en fietstochten tegenkom. Verder waar mogelijk informatie over de fietsknooppunten in de nabije omgeving van het pontje en info over wandelroutes en horeca in de buurt.

Specials

Veerpontjes in Noord Holland
Veerpontjes op en rond Texel
Veerpontjes in Friesland
Veerpontjes Rivierenland Lek
Nederrijn
Linge
Maas
Afgedamde Maas
Pontje Nigtevecht Knooppunt
Bergsche Maas
Veerpontjes in Overijssel
Veerpontjes in Zuid-Holland
Veerpontjes in Limburg

Veel mensen vinden het leuk om tijdens hun fietstochten een pontje mee te pakken. Varen met pontje naar de overkant is nu eenmaal leuk en spannend. Het verlangen naar het onbekende, de illustere overkant, het groenere gras aan de verre zijde, het zijn allemaal componenten die het mijn inziens extra spannend maken om met het pontje naar de overkant te spoeden. En waar je dan uitkomt, ach, dat maakt niet uit, het pontje brengt je altijd wel weer terug.

De nuchtere realiteit gooit echter wel eens roet in het eten. Pontjes varen niet altijd, en als je het laatste pontje heen hebt gehaald kan het laatste pontje terug wel eens aan je neus voorbij gaan. De illustere overzijde word een onbereikbare overzijde. Daarom publiceer ik ook de vaarschema’s van de pontje waarmee ik heen en weer heb gevaren. Om te voorkomen dat fietsers en wandelaars aan de overkant moeten blijven.

Vereniging vrienden van de voetveren

Omdat ik zo’n liefhebber ben van pontjes ben ik sinds een aantal jaren ook lid van de “Vereniging vrienden van de voetveren”. Deze landelijke vereniging wil voet-/fietsveren (pontjes) in Nederland in de vaart houden en er voor zorgen dat pontjes terugkomen waar ze verdwenen zijn.

En dat is ze al een aantal keren gelukt. Jaarlijks komen er pontjes bij, vooral in de zomermaanden en vele fietsers en voetgangers maken hier dankbaar gebruik van. Er blijkt ook uit hoe belangrijk deze pontjes zijn bij het recreëren per fiets of te voet. Immers, met dergelijke vormen van vervoer is 10 km omlopen of rijden om een brug te bereiken feitelijk onbegonnen werk. De overzijde is onbereikbaar geworden.

De vereniging bestaat sinds 1982, heeft zo’n 2000 leden, werkt alleen met vrijwilligers, zonder overheidssubsidie, en heeft er mede voor gezorgd dat het aantal veerpontjes de laatste 30 jaar drie keer zo groot geworden is. Elk jaar komen er pontjes bij, vaak met steun van de vereniging. Wilt u ook bevriend raken met een pontje of wat, klik dan in de linkerkolom op het logo. Ik ga ondertussen door met het beschrijven van pontjes. Ik heb er al een paar. En er komen nog veel meer, ’t is echt waar …

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *