Met informatie over de dienstregeling, tarieven, openingstijden en natuurlijk foto’s van zoveel mogelijk pontjes die ik tijdens wandel en fietstochten tegenkom. Verder waar mogelijk informatie over de fietsknooppunten in de nabije omgeving van het pontje en info over wandelroutes en horeca in de buurt.
Specials
Veerpontjes in Noord Holland
- Den Helder – Texel – NH 01
- Jan hop of pontje Spijkerboor – De Rijp NH 14
- Oost Knollendam – Starnmeerpolder NH 15
- Molletjesveer / Krommenie – Wormerveer NH 16
- Ilpendam – Jaagweg NH 17
- Holysloot – NH 19
- De Smient, Kalfjeslaan,Ouderkerkerdijk – Amsteldijk NH 36
- Ouderkerk a.d. Amstel (Jan Couvertveer) NH 37
- Nessersluis – Nes aan de Amstel UT 04 / NH 39
- Nesserlaan (Amstelveen)- Ronde Hoep NH 45
Veerpontjes op en rond Texel
- Den Helder – Texel – NH 01
- Texel de Cocksdorp – Vlieland NH 02 /Fr 10
- Texel Eijerlands kanaal nabij de Cocksdorp NH 58
Veerpontjes in Friesland
Veerpontjes Rivierenland Lek
Nederrijn
Linge
- Arkel – Spijk GE 23 / ZH 51
- Heukelum – Galgenwaard GE 24 / ZH 52
- Enspijk – Marienwaerdt GE 24
- Alem – Maren.Kessel GE 35 / NB 16
Maas
- Lith GE 36 / NB 18
- Alphen – Oijen GE 37 / NB 19
- Maasbommel Loswal – Gouden Ham GE 38
- MaasbommelMegen Ge39 NB20
- Appeltern Megen Ge41 / NB21
- Batenbrug – Demen GE46 / NB27Ravenstein – Niftrik GE49 / NB30
Afgedamde Maas
Bergsche Maas
- Veerpont Sprang Capelle – Dussen NB12
- Drongelen – Waalwijk NB 13
- Herpt – Bern NB14 / Ge34
- Nederhemert Noord – Nederhemert Zuid GE 33
Veerpontjes in Overijssel
Veerpontjes in Zuid-Holland
Veerpontjes in Limburg
Veel mensen vinden het leuk om tijdens hun fietstochten een pontje mee te pakken. Varen met pontje naar de overkant is nu eenmaal leuk en spannend. Het verlangen naar het onbekende, de illustere overkant, het groenere gras aan de verre zijde, het zijn allemaal componenten die het mijn inziens extra spannend maken om met het pontje naar de overkant te spoeden. En waar je dan uitkomt, ach, dat maakt niet uit, het pontje brengt je altijd wel weer terug.
De nuchtere realiteit gooit echter wel eens roet in het eten. Pontjes varen niet altijd, en als je het laatste pontje heen hebt gehaald kan het laatste pontje terug wel eens aan je neus voorbij gaan. De illustere overzijde word een onbereikbare overzijde. Daarom publiceer ik ook de vaarschema’s van de pontje waarmee ik heen en weer heb gevaren. Om te voorkomen dat fietsers en wandelaars aan de overkant moeten blijven.
Vereniging vrienden van de voetveren
Omdat ik zo’n liefhebber ben van pontjes ben ik sinds een aantal jaren ook lid van de “Vereniging vrienden van de voetveren”. Deze landelijke vereniging wil voet-/fietsveren (pontjes) in Nederland in de vaart houden en er voor zorgen dat pontjes terugkomen waar ze verdwenen zijn.
En dat is ze al een aantal keren gelukt. Jaarlijks komen er pontjes bij, vooral in de zomermaanden en vele fietsers en voetgangers maken hier dankbaar gebruik van. Er blijkt ook uit hoe belangrijk deze pontjes zijn bij het recreëren per fiets of te voet. Immers, met dergelijke vormen van vervoer is 10 km omlopen of rijden om een brug te bereiken feitelijk onbegonnen werk. De overzijde is onbereikbaar geworden.
De vereniging bestaat sinds 1982, heeft zo’n 2000 leden, werkt alleen met vrijwilligers, zonder overheidssubsidie, en heeft er mede voor gezorgd dat het aantal veerpontjes de laatste 30 jaar drie keer zo groot geworden is. Elk jaar komen er pontjes bij, vaak met steun van de vereniging. Wilt u ook bevriend raken met een pontje of wat, klik dan in de linkerkolom op het logo. Ik ga ondertussen door met het beschrijven van pontjes. Ik heb er al een paar. En er komen nog veel meer, ’t is echt waar …
Geef een reactie