Oorlogsmonument aanslag Diemen

Het oorlogsmonument aanslag Diemen is het onderwerp van een gruwelijk verhaal uit de tweede wereldoorlog. Op een vrijwel onvindbare plek langs het spoor Amsterdam – Amersfoort, gelegen tussen de genoemde spoorlijn en de A1 en aan de oevers van de Diem is een oorlogsmonument te vinden van 5 mannen uit Zeist, Tienhoven en Haarlem. Die zijn aldaar op 17 december gefusilleerd door de toenmalige Duitse bezetter.

Het is een bijna idyllisch plekje afgezien van de voorbijrazende treinen en het ononderbroken lawaai van de iets verderop gelegen A1. Je moet echt weten waar het is. Het pad is alleen per fiets te bereiken hoewel je er wel met de auto kunt komen.

Oorlogsmonument aanslag Diemen 

Het verhaal is tamelijk gruwelijk want deze 5 mannen zijn alleen maar als represaille vermoord, ze hadden feitelijk niks gedaan. De vijf mannen zijn namelijk op deze plek gefusilleerd als represaille voor het ontregelen van het treinverkeer op de spoorbrug bij de Diemerplas op vrijdag 15 december 1944 door het verzet. Het vijftal had niets met deze aanslag te maken. Hun namen stonden op een lijst van kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd. Ze zijn ook niet uit Diemen afkomstig.

Het verhaal over het oorlogsmonument aanslag Diemen

De spoorwegen waren in de oorlogsjaren belangrijke doelen van de geallieerden en het verzet. Vliegtuigen beschoten treinen en het verzet in alle bezette gebieden probeerden de spoorverbindingen te saboteren waar ze maar konden.

Ook de spoorbrug bij de Diemerplas was het doelwit van acties. Na een paar pogingen is het uiteindelijk op vrijdag 15 december 1944 gelukt om de het spoor aldaar te vernielen en het treinverkeer te ontregelen. De aanslag op de spoorbrug was het werk van Amsterdamse leden van de Landelijke Knokploegen. Zij zorgden er op 15 december 1944 voor dat treinverkeer hier enige tijd niet meer mogelijk was.

Als represaille schoten de Duitsers hier vijf mannen dood. Die mannen hadden echter niets met de aanslag te maken en ze kwamen ook niet uit Diemen. Het waren mannen die opgepakt waren voor illegale activiteiten. Of dat verzetsactiviteiten waren kan ik nergens terugvinden. Hun namen stonden op een lijst voor kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd.

Dat soort mensen noemden ze “Todeskandidaten”. Het waren dus feitelijk ter dood veroordeelden. De Duitsers selecteerden uit de Todeskandidaten de 5 mannen die op 17 december 1944 werden geëxecuteerd. Ze zaten in een gevangenis in elders in Amsterdam en bij de toenmalige spoorbrug schoot een vuurpeloton ze dood. Drie van de geëxecuteerden kwamen uit Zeist, een uit Tienhoven en een man uit Haarlem. De oudste was toen 37 jaar, de jongste 18.

Van de tekst op de gedenksteen

Hier vielen op 17 december 1944 voor het vaderland

PIETER WAGENVELD (08-09-1914 Zeist)
EDUARD F. LA HOUSE (06-07-1919 Zeist)
ALBERT FADER ( 10-09-1907 Zeist)
CORNELIS DE GRAAF (20-02-1912 Tienhoven)
ALBERT REGENBOOG (28-07-1926 Haarlem

eere zij hun gedachtenis

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *