Ooievaars Rivierenland

Ooievaars Rivierenland, je ziet er nogal wat. Er staan heel palen met een wiel er op langs de grote en kleinere rivieren en op menig paal broedt een ooievaar. Dat geld zeker ook voor de Linge waar ik ook een mooie foto van heb gemaakt en zelfs een filmpje van het klapperen van hun snavels.

Maar de meest indrukwekkende hoeveelheid ooievaars rivierenland zit bij Hurwenen langs de Waal en onder de rook van Rossum. Hier hebben ooievaars een grote electriciteitsmast gekraakt en tot een soort van appartementencomplex voor ooievaars omgebouwd. Het is echt niet te geloven hoeveel ooievaars daar zitten.

ooievaars in rivierenland (2)

Ooievaars rivierenland ten voeten uit.

ooievaars in rivierenland (3)

Op de schoorsteen van een oude steenfabriek broedt een ooievaar.

Ooievaars Rivierenland

Het ging niet altijd goed met de ooievaars in Nederland en in het bijzonder met de ooievaars in Rivierenland. Volgens de eerste telling in ons land – dat was in 1910 en een unicum! – waren er zo’n 500 bewoonde ooievaarsnesten.

Toen al was er sprake van een afname, die zich heeft voortgezet. In de jaren veertig van de vorige eeuw lag het aantal broedparen op 300 tot 350. In de jaren ´60 van de vorige eeuw was de ooievaar als broedvogel bijna uit Nederland verdwenen.

Om het tij te keren werd in 1969 een herintroductieprogramma voor de ooievaar gestart. Nu, veertig jaar later, is de ooievaar terug op het oude peil met ongeveer 700 broedparen in 2008.

Helaas is een minderheid van de paren zelfstandig, dat wil zeggen niet afhankelijk van bijvoeren. De soort staat sinds 2004 niet meer op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten.

ooievaars rivierenland
Ooievaars langs de Linge

Als je door rivierenland fietst kun je niet om de ooievaar heen. Overal staan palen met een rondig bovenop waarop de ooievaars in rivierenland hun nesten kunnen bouwen.

Het was niet alleen bij Hurwenen dat er ooievaars in de hoogspanningsmasten zitten. Die mogelijkheid word natuurlijk door de mens gecreëerd. In dit geval door het ooievaars buitenstation in Rossum. Er zitten nog meer van die stations in rivierenland onder andere in Herwijnen en Ommeren.

Succesverhaal

De laatste jaren doen zwarte ooievaars het erg goed. Bij onze Ooster- en Zuiderburen is met veel inspanning van natuurbeschermers de populatie snel gegroeid. In Nederland staat de soort centraal in Plan Ooievaar waarbij de oernatuur langs onze grote rivieren weer een kans krijgt.

De rivier begeleidende bossen zouden dan na enige tijd weer de verborgen levende zwarte ooievaar kunnen huisvesten. Maar dat is nog toekomstmuziek.

ooievaars in rivierenland (4)
ooievaars in rivierenland (5)

De Ooievaars rivierenland bij Hurwenen op de hoogspanningsmast.

Leefgebied

Extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Voor een broedplek maakt de ooievaar gebruik van kunstmatige nestgelegenheden op daken en wagenwielen, maar hij broedt ook in zelfgemaakte nesten in bomen.

ooievaars in rivierenland (6)
Ooievaarsdorp in Rossum
Bij de Foto’s
  • Verzameling foto’s – Ooievaars in Rivierenland.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *