Notenmuesli Granola, Koolhydraatarm

Notenmuesli Granola, Koolhydraatvrij en superlekker De ultieme Yoghurtversierder, makkelijk zelf te maken, niet al te duur en nog gezond ook.

Notenmuesli Granola zonder koolhydraten (of met erg weinig koolhydraten) is makkelijk zelf te maken en superlekker. Ik zal hieronder de basisingredienten geven zoals ik mijn koolhydraatarme Notenmuesli Granola maak.

Ingredienten:

200 gr Brazilnoten of paranoten
600 gram Hazelnoten
200 gram Amandelen
200 gr Walnoten
400 gr Pecannoten
400 gr Gemengde noten (niet bij de koolhydraatarme versie).
300 gr Gemengde zonnebloempitten/pompoenzaden
Kokosolie, beetje zout, Erythritol en anijszaad.

Heb je geen koolhydraatarm dieet dan kun je er gerust pinda’s en cashewnoten doorheen doen. Heb je geld genoeg schroom dan niet om er ook nog Macadamia’s doorheen te mengen.

Ik gebruik de noten van de Lidl in zakken van 200 gram. Als ik toe ben aan het maken van mijn granola ga ik regelmatig even kijken bij de Lidl want ze hebben niet altijd alle soorten.

Voor Koolhydraatarme Granola:

Laat de mix achterwege want daar zitten cashewnoten bij en daar zitten veel te veel koolhydraten in. Dat geld ook voor pistachenoten. De drie beste nootsoorten die je kunt eten zijn macadamia-noten, pecannoten en paranoten, Ook hazelnoten zijn prima.

Het malen en de grootte van de granola

Ik ga geen tijd besteden aan het malen van de noten want dat is vooral afhankelijk van de keukenmachine die je hebt. Ik doe ze op een snijplaat met een opening van 4mm. Daar snij ik voor mij perfecte Granola mee. Je kunt het ook met de hakmolen doen maar dan krijg ik een resultaat met enerzijds hele noten en anderzijds heel fijn meel.

Dat betekent helaas dat je zelf moet gaan experimenteren. Ik heb overigens een Kenwood Multipro.

Na het snijden van de granola (draai) snij schijf dan zeef ik het eindresultaat en hou dan een hele lekkere en fijne notenmeel over die je voor allerlei gerechten kan gebruiken. Ik vermeng het vooral in Baksels en vervang er kleine delen amandelmeel mee.

notenmuesli granola koolhydraatarm

Het Branden van de Granola

De noten, vooral de hazelnoten, kunnen wel een extra branding of roostering gebruiken. Maar dat is een delicaat werkje. Met andere woorden, je moet er bij blijven staan.
Ik meng wat kokosolie door de noten maar dat hoeft niet perse, droog roosteren gaat ook prima. Doe de Granola in een braadslee of diepe ovenbakplaat. Als je de granola maar goed kunt omscheppen zonder dat je morst.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de granola in de oven en ga er liever niet meer bij vandaan. Het gevaar is namelijk dat hij plotseling te donker word en dat smaakt hij meteen bitter.. En dat is heel erg zonde van je dure noten.

notenmuesli granola

Is de notenmuesli granola klaar dan moet je hem storten. Ik stort hem deels op de aanrecht op vetvrij papier en de rest in een grote deegkom. Dan ga ik meteen koelen want soms is de granola zo heet dat hij nog verder door roostert.

Daarna doe ik er Erythritol door en anijspoeder dat ik zelf heb gedraaid van anijszaad in de oude koffiemolen van mijn moeder zaliger. Onovertroffen lekker.

Verder kun je de notenmuesli granola natuurlijk op smaak brengen met kaneel of andere smaakmakers die je lekker vind. Vanillesuiker bijvoorbeeld, Ook kun je er nog gedroogde vruchten doorheen doen. De laatste suggesties natuurlijk allemaal niet als je keto of koolhydraatarm dieet hebt.

Bewaren van de notenmuesli granola

Bewaar de Granola droog en afgesloten in plastic bakjes of trommeltjes. Natuurlijk hoef je niet zoveel te maken als ik. Je kunt ook gewoon minder noten kopen.

Echter: noten hebben de neiging oud te worden en naar oude olie te gaan smaken. Dat is echt superzonde. Ik persoonlijk vind het ronduit smerig. De kans dat dit gebeurt als er al granola van hebt gemaakt is gering. Ik doe soms wel 2 maanden met die partij maar hij is nog nooit op maar enige manier bedorven of beschimmeld.

notenmuesli of granola

Toepassingen:

Naast het gebruik van granola in Yoghurt kun je er mee prima mee bakken. Hij is uitstekend over koekjes te strooien maar wie wel eens zelf brood bakt, bijvoorbeeld Noors platbrood, kan deze granola daar ook zeker voor gebruiken.

Maar voor mij is het toch primair de ultieme yoghurt en kwark versierder. Veel lekker kan ik me niet bedenken voor mijn zomerse ontbijtje.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *