Natuurijs IJsselmeer bij Hoorn

Natuurijs IJsselmeer bij Hoorn is niet zeldzaam maar het komt vaak niet al te vaak meer voor. Maar in 2021 was het weer raak en kon er geschaatst worden op het Natuurijs IJsselmeer, het Hoornse Hop en helemaal van Hoorn naar Enkhuizen. Dat laatste heb ik niet geprobeerd maar tot aan Schellinkhout was een prima alternatief.

Voor de goeie orde, onder aan deze pagina kun je op een mooie fotoserie klikken van deze wonderschone dag.

Het feest begon met een ware sneeuwstorm op zondag 7 februari en maandag 8 februari 2021. Er lag binnen de kortste keren een dik pak sneeuw en de Noord-Oosten wind gierde door het land. Niet lang daarna ging het flink vriezen en natuurijs lag in het verschiet.

Ik zat zelf in de nachtdienst terwijl het buiten snerpend koud was. Ik zag het ijs zo’n beetje groeien en in de loop van de week ging het flink kriebelen bij deze natuurijsliefhebber. Vrijdag kwam ik uit de nacht en het zag er goed uit.

natuurijs Hoorn
IJszeilers op het Hoornse Hop

Toen ik zaterdag om 10 uur in de kamer zat had ik eigenlijk alleen maar redenen om niet te gaan schaatsen. Het ijs was niet zeker en alle schaatsgebieden zaten vol. Ik had de conditie van een dood vogeltje na een jaar lockdown en 3 weken waarin ik doodziek was van COVID en er nog 4 weken daarna van moest herstellen.

Mijn gezondheid was echt niet goed en ik was alles behalve sterk genoeg om de kou en het ijs te trotseren. Bovendien had ik mijn eigen auto niet en was de vervanger veel minder dan mijn eigen auto geschikt voor sneeuw en ijs. Ik besloot dus de verstandige keuze te maken en niet te gaan schaatsen.

Een uur lager zat ik de auto met mijn schaatsen naast me op de stoel.

Ik reed naar de Zuigerplas in Lelystad en had een prachtige schaatsochtend. Toen ik moe en koud werd besloot ik verstandig te zijn en ging naar huis te gaan voor ik zou vallen en me bezeren. Ik kwam thuis en zag dat ze voor mijn deur aan het schaatsen waren.

Natuurijs IJsselmeer
Opstappen bij het Julianapark in Hoorn

Het was 45 jaar geleden dat ik voor de deur geschaatst had en ik moest de schaatsen dus nog even onderbinden om samen met de buren nog even lol te hebben. Na 10 minuten maakte ik alsnog een forse smakker waarbij mijn fototoestel ook nog eens over het ijs stuiterde.

Eindelijk naar binnen om een pannetje chocolademelk te maken en te voorzien van een forste scheut rum. De botten waren weer warm. Mijn conditie viel uiteindelijk best wel mee dus ik besloot om zondag met een groepje natuurijsliefhebbers op het Natuurijs IJsselmeer bij Hoorn te gaan schaatsen.

We wilden eerste misschien de provincie Noord Holland in maar ik had nog nooit op het Hoornse Hop geschaatst dus dat moest nu gebeuren. De berichten waren goed en er was al een hoop volk over het Natuurijs IJsselmeer bij Hoorn gegaan dus ik kon geen tegenargumenten meer bedenken.

natuurijs ijsselmeer
Bij Schellinkhout

De volgende ochtend vroeg op, alles bij elkaar gepakt en op weg langs de Markerwaard. Die was op sommige plekken zo fraai bevroren dat ik mijn best moest doen om mijn blik op de weg te houden. Toen ik ze bij Enkhuizen op een mooi stuk zwart ijs op het binnenwater zag schaatsen was ik bijna uitgestapt.

Na koffie en appeltaart bij Nicht Marie gingen we met z’n vieren naar het Julianapark in Hoorn waar we zouden opstappen. Het ijs was prachtig, de zon scheen en het kon niet stuk. Als snel was ik met één van de ijsvreters op weg naar Schellinkhout. Onderweg schotsje springen om het kistwerk te ontwijken.

Het ijs was dun en kraakte als de brandweer maar het brak niet. Met de wind tegen naar Schellinkhout en met windje mee weer terug naar het Julianapark. Daar de andere liefhebbers weer opgepikt en via de haven van Hoorn en een kleine stukje klunen naar het Hoornse Hop.

Daar aangekomen nog even rond geschaatst maar ik was inmiddels flink moe, mijn voeten waren ijskoud en alles deed pijn. En dus de ijzers ontbonden, de schoenen aan en op weg naar de soep van de overburen. En die soep, samen met de rode wijn, zorgde voor rode konen, warme voeten en de bekroing van een dagje Natuurijs IJsselmeer.

En nu maar hopen dat er de komende jaren mee van dit soort dagen komen want dit is Holland op zijn best. Iedereen happy, lekker babbelen met mensen die je nog nooit hebt gezien en genieten van het IJs, de zon en de prachtige achtergrond van het historische Hoorn.

FotoShow
Openbaar   21 items in natuurijs-ijsselmeer-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow – Meer Info
Natuurijs IJsselmeer bij Hoorn is niet zeldzaam maar het komt vaak niet al te vaak meer voor. Maar in 2021 was het weer raak en kon er geschaatst worden op het Natuurijs IJsselmeer, het Hoornse Hop en helemaal van Hoorn naar Enkhuizen. Dat laatste heb ik niet geprobeerd maar tot aan Schellinkhout was een prima alternatief.
2021-02-14-001.jpg
2021-02-14-002.jpg
2021-02-14-003.jpg
2021-02-14-004.jpg
2021-02-14-005.jpg
2021-02-14-006.jpg
2021-02-14-007.jpg
2021-02-14-008.jpg
2021-02-14-009.jpg
2021-02-14-010.jpg
2021-02-14-011.jpg
2021-02-14-012.jpg
2021-02-14-013.jpg
2021-02-14-014.jpg
2021-02-14-015.jpg
2021-02-14-016.jpg
2021-02-14-017.jpg
2021-02-14-018.jpg
2021-02-14-019.jpg
2021-02-14-020.jpg
2021-02-14-021.jpg

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *