Montee de Peyragudes – Tour de France 2018

De Montée de Peyragudes zit in de Tour de France van 2018 in de 17e etappe vanaf Bagnere-de-Luchon. Hij zit iets boven de col de Peyresourde. De Peyragudes is een korte en vrij stijle col. Hij is slechts 2,5 kilometer lang maar heeft een maximale stijging van 16%.

Feitelijk is het een klimmetje van de ene skilift (Peyresourde) naar de volgende skilift (Peyragudes). Je kunt het echter net zo goed als appartementencomplexen benoemen. Er is dan ook verder niks te vinden dan verlaten wintersportlocaties (in de zomer dan),

In de tour van 2018 zit hij in een 65 kilometer lange etappe met een behoorlijk aantal hoogtemeters. Hoewel de Montee de Peyragudes bijzonder kort is krijgt hij toch een categorie 2 mee vanwege de maximale stijging van 16%. Overigens zie je dat nergens terug in de profielen. Tussen de Peyragudes en de Peyresourde zit volgens bepaalde profielen een afdaling van een kilometer maar dat is me nog niet helemaal duidelijk. Ik plaats hieronder een kaartje van de situatie.

Montee de Peyragudes  1655 meter

  • Lengte: 2,5 km (inclusief korte afdaling vanaf de Col de Peyresourde)
  • Gem. stijging 8,4%
  • Max. stijging: 16%
  • Stijging: 202 meter
Peyragudes
Col de Peyresourde

De naam van de Peyragudes, net als de Peyresourde een skistation, is een samentrekking van Peyresourde en Agudes die op een steenworp afstand van elkaar liggen. De beklimming start vanaf de col de Peyresourde bij de rotonde aan de D618-D117. Dit soort col’s vind je veel in de Franse Alpen. In Frankrijk zijn ze al vanaf de jaren 50 bezig overal skidorpen te bouwen.

Die zijn in de zomer superlelijk en volledig uitgestorven afgezien van een handjevol werklui. Alleen op Alpe d’Huez is een gezellig straatje met wat horeca en 2 winkels met fietsspullen. Maar verder zijn het door god verlaten oorden waar de luiken voor de ramen zitten. Mooi voorbeeld is ook Pra Loup bij Barcelonette of de Col de Couraduque vlakbij de Aubisque.

Klik op foto voor groter formaat

Maar het zijn wel altijd hele mooie en vooral rustige beklimmingen. Dat geld in iets mindere mate voor de col de Peyresourde omdat hij onderdeel is van een drukke route in de Pyreneeën. In de Pyreneeën zijn niet al te veel wegen in verhouding tot de Alpen. Ze zijn minder toegankelijk en daardoor is vrijwel elke weg aan de drukke kant. Daar moet je dus wel rekening mee houden.

De Montee de Peyragudes is eigenlijk de naam van de hellingen rondom Peyresourde. Montee betekent in het frans “stijgen”. Feitelijk zijn Peyresourde en Peyragudes berghellingen en in de praktijk ook meteen de namen van de skiliften die naar die hellingen voeren en de appartementencomplexen er omheen.

De Col de Peyresourde is het hoogste punt in de hoofdroute van het gebied, de D618. Maar vanaf die D618 kun je dus via de D117 omhoog rijden naar de Montee de Peyragudes. Feitelijk loopt de hele boel hier een beetje door elkaar. Het zou me niks verbazen als het wintersportoord Peyragudes een smak geld bij de tourdirectie heeft neergelegd om even op de kaart gezet te worden.

Er is waarschijnlijk helemaal geen bordje of een ander herkenningspunt. Ik heb op google gekeken en je ziet alleen maar appartementen die allemaal potdicht zitten. Laat die Montee dus maar lekker links of rechts liggen als je daar bent. Even een fotootje maken bij het plaatsnaambordje en lekker doorfietsen want de omgeving is hier wel bijzonder fraai.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *