Montee de Bisanne – Tour de France

De Montée de Bisanne is een route tussen Villard sur Doron en Les Saisies (de col de Saisies) in de Savoie, Rhone-Alpes. De top, de Mont Bisanne of Signal de Bisanne  is een afslag naar de Mont Bisanne in de route de Bisanne over de D123 tussen Les Saisies en Bisanne 1500, beide bekende wintersportrestorts. De Montee de Bisanne word bezocht in de 11e etappe van de Tour de France 2018 van Alberville naar La Rosiere

Montee de Bisanne

De Montee de Bisanne is een col maar heet niet zo. Het is de Route du Mont Bisanne. De Bisanne is geen col maar een echte  top, de Mont Bisanne, een hoogste punt waar je alleen maar heen en terug kunt rijden. Die top heet ook de Signal de Bisanne omdat er hier een clustertje zendmasten staat op de top. De Montee de Bisanne of route de Bisanne (D123) is de route tussen Villard sur Doron en de Col de Saisies. Halverwege is een afslag naar de Signal de Bisanne.

Je komt na de afslag en een pittige klim van 10% gemiddeld na 2 kilometer bij een skistation en even verderop een top met een groepje zendmasten, vandaag de naam Signal de Bisanne. Ik was er in Juni 2018 en reed nog door de sneeuw. Het is hier bijna 2000 meter hoog (1930 meter om precies te zijn) en een warm jack in de afdaling is geen overbodige luxe.

Je kunt vanaf hier doorrijden naar de Col des Saisies, wederom een verlaten en lelijk wintersportoord. Dat resort is op een kleine 1700 meter hoogte dus je rijd naar beneden. Lekker om die col ook even te scoren. Ik heb de Col de Saisies vanuit Flumet gereden, dan is hij een stuk mooier. Maar je kunt dus vanuit beide startplaatsen (Villard sur Doron en Flumet) beide cols op simpele manier bereiken. De klim vanaf Flumet is de makkelijkste.

De kruising naar de Signal de Bisanne
Profiel van de Montée de Bisanne

Vanaf de splitsing is het nog ruim 2 kilometer doorklimmen naar de top, de Signal de Bisanne, met ruim 10% gemiddeld. Maar de tour van  2018 gaat niet naar de Signal de Bisanne. Ze rijden door naar Beaufort en de Col du Pre. Of ze de D70 pakken of de D218B is me ten tijde van dit schrijven nog niet duidelijk.

De route voert door een prachtig bergachtig gebied. Maar volgens goede Franse gewoonte is alles volgeplemd met wintersportresorts en dat maakt het er in de zomer niet erg gezellig op. De hele boel is totaal uitgestorven afgezien van klusjesmannen en schoonmakers die her en der de appartementen afstoffen en winterklaar maken. Maar de natuur is prachtig en de bergen zijn erg mooi.

Waar je veel plezier aan kunt beleven in dit soort gebieden zijn de vergezichten onderweg. Je kunt bijna altijd zien waar je vandaag komt en daaromheen zijn de besneeuwde bergtoppen duidelijk zichtbaar. Dat levert mooie plaatjes op en is zeker de moeite waard.

Routekaartje van de Montee de Bisanne

Dit gebied is niet superhoog. Het is bergachtig gebied op hoogtes tussen de 500 en de 2000 meter. Dus niet de magnifieke toppen die je vind in het national parc des Ecrins, de Vanoise en de Chartreuse. Maar het is zeker de moeite waard en in de zomer lekker rustig.

Hieronder nog een paar links naar profielen en overige informatie. Veel daarvan is in het frans of engels.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *