Mont Ventoux – Route Bedouin

Mont Ventoux route Bedouin, de legendarische rit naar de Mont Ventoux vanaf Bedoin via het beruchte bos en Chalet Reynard. Wat mij betreft nog altijd de ultieme alpenrit. Maar ik moet wel eerlijk zijn, ik heb de Mont ventoux route Bedouin gefietst op een ideale dag qua weer en omstandigheden.

Een dag eerder was de berg gehuld in regen en mist, waaide het keihard en lag de temperatuur boven tussen de +1 en de -1 graden (overdag). We hebben de berg toen verkend met de auto en we hadden niet eens de moed om uit te stappen.

Desondanks waren er fietsers zat met de klim bezig. Tergend langzaam tegen de wind in omhoog trappend, met natte kleding, wapperende regenpakken, voorovergebogen over het stuur, klauwend tegen de elementen.

Maar ik had echt dikke mazzel op de dag ik dat de Mont Ventoux route Bedouin fietste. En dat kun je aan de foto’s zien. Een stralend zonnetje, een azuurblauwe hemel, de witte berg scherp afstekend tegen de blauwe lucht en een ideaal temperatuurtje.

Dat was een lekker dagje fietsen met mijn “watjesverzet” van 26 voor en 32 achter (ATB verzet). Heerlijk pedalerend, foto’s makend en genietend van die magnifieke, magische, maffe berg.

Ik was rond 8 uur in Bedouin en om half negen precies vertrok vanuit het centrum naar de Berg Der Bergen. Het was eind september en een heerlijke frisse morgen.

Hoewel ik hieronder een kaartje van de route heb geplakt is dat feitelijk overbodig. Rondom de berg vind je overal routebordjes. Mocht je dan nog steeds onzeker zijn dan fiets je gewoon achter iemand aan.

Verder kun je als stelregel aanhouden dat waar je ook start, je zit verkeerd als je niet binnen 30 minuten als een mongool tegen een verschrikkelijk steile berg optrapt.

Maar hieronder volgt dan toch maar even een beschrijving voor de lieden die zich net als ik zo goed mogelijk willen voorbereiden op de Berg Der Bergen.

Mont Ventoux route Bedouin

Eerst het kaartje
  • A= Bedouin
  • B= De driesprong D174 / D19
  • C= Het begin van het Bos (de route Forestière)
  • D= Chalet Reynard
Hieronder 3 foto’s
  • Links: de rotonde in Bedouin
  • Midden: de Splitsing D174 / D19
  • Rechts: Het profiel van de beklimming

Midden in Bedouin ga je richting Malaucène en dan bij de rotonde rechtsaf naar de D174. Bij deze rotonde kun je links via de D19 richting Malaucène en rechtsaf via de D174 naar Mont Ventoux, Chalet Reynard en Flassan.

Neem de D174 en na een kleine 2 kilometer komt je bij een driesprong. Daar volg je linksaf de D174 naar Mont Ventoux / Chalet Reynard. (Rechtdoor word de D174 de D19 naar Flassan / Villes sur Auzon).

Nu zit je op de D174 en na nogmaals ongeveer 3 kilometer licht omhoog fietsen tussen de wijngaarden door met uitzicht op de Mont Ventoux links kom je (na ongeveer 5km vanaf Bedouin) bij een haarspeldbocht naar links (Restaurant Le Mas les Vignes) waarna je het bos betreed.

Nu begint de legendarische klim van 9 kilometer door het bos met stijgingspercentages van 8% tot 12%. Het einde van deze klim is bij Chalet Reynard. Daar kun je lekker bijkomen en genieten van de uitstekende horeca in deze wintersporthut.

Nu is het nog 4.5 km naar het monument van Tommy Simpson en 6 kilometer naar de top. Heb je het bos eenmaal gehad dan valt de rest wel mee. Vanaf Chalet Reynard kom je niet meer boven de 9%.

Vanwege het mooie weer zijn de laatste kilometers vanaf Chalet Reynard een feest geweest van de hoogste orde. Ik kan nog altijd geen genoeg krijgen van de foto’s die ik die dag gemaakt heb.

En de beelden van die stralend witte berg staan nog altijd in mijn geheugen gegrift. Hou je van fietsen in de bergen dan moet je naar de Ventoux.

Nog even over de vraag wat de mooiste route is: Vanaf Villes sur Auzon via de Gorges de la Nesque naar Sault en dan naar boven. Op de terugweg naar Malaucène afdalen en via Bedouin en Flassan weer terug naar Villes Sur Auzon (93 km). En dat is volgens mij het mooiste rondje dat er bestaat in Frankrijk.

Vergeet in deze buurt niet een wijntje mee te pakken. De Ventoux-streek is vermaard vanwege zijn wijnen en de druiven tieren welig op de kalkrijke gronden rondom de berg.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door