Hoe hoog is de moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez. Oftewel, hoe moeilijk is alpe d’Huez? Deze vraag kom ja vaak tegen op internet. Ik vond de moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez niet zo hoog omdat hij niet zo lang is. Hij is echter wel steil en wie op tijd gaat rijden kan zich hier helemaal opblazen.
Ik heb geoefend in zuid Limburg waar ik op een middag of ochtend vanuit Slenaken alle beschikbare beklimmingen 3 of 4 keer omhoog reed. En dat inclusief de Schildberg. Verder ging ik wekelijks 12 keer de Amerongse berg op met een zo hoog mogelijk tempo. Daar word je snel beter van.
Moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez
Maar kun je die berg zomaar opfietsen van achter je bureau? De moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez maakt dat niet onmogelijk maar of het verstandig is blijft de vraag. Maar als je rustig aan naar boven rijd met een gepast bergverzetje dan kom je wel boven. Je moet wel fietser zijn natuurlijk. Als je helemaal niks aan sport doet bestaat de mogelijkheid dat je pezen achter blijven op deze berg en dat wil je natuurlijk niet.
Training en oefening
Ik heb een week of drie getraind. 3x naar de Amerongse berg en 2x naar Limburg. In de winter schaats ik wekelijks en ik wandel het gehele jaar door. Ook fiets ik regelmatig tochten van 60 tot 80 km. Dat is dan wel toerfietsen. Ik heb een Santos Trekking comfort (tour/cross hybride) en woog in het najaar van 2016 98 kilo. Ik reed makkelijk naar boven maar niet op tempo. Over Alpe d’Huez deed ik zo’n 2.5 uur. Dat is inclusief rusten en 60 foto’s.
De moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez is bij klimtijd.nl de graadmeter voor alle cols. Dat vind ik nogal een vertekenend beeld geven. Zo is de Col de la Croix de Fer volgens die methode 11% makkelijker dan Alpe d’Huez. Op de Alpe d’Huez kwam ik lachend aan, maar op weg naar de col de la Croix de Fer ging ik bij de afslag naar de Glandon bijna dood. Ik heb daar in het chalet 3 kwartier naar adem zitten snakken.
Maar dat komt omdat die klim 25 kilometer lang is. En als je na 20 km nog 5 km vals plat tussen de 5 en de 7% moet rijden nadat je al hellingen van 10 tot12 % achter je kiezen hebt dan ga je doorgaans tot op de bodem. Daarom heb ik alpe d’Huez en de Col du Telegraphe als makkelijk ervaren en de Col de la Croix de Fer vanaf Alemond en de Galibier via de Lautaret als bijzonder moeilijk.
Het stijgings- percentage
De gemiddelde stijging is ook een punt waar ze de moeilijkheidsgraad van Alpe d’Huez van af laten hangen. Die word berekend per kilometer. Zitten er in zo’n kilometer 2 of drie bochten dan gaat het gemiddelde omlaag en heb je een gemiddeld stuk van 10% maar met 2 rechte stukken van 12%. Zo zitten er in het plaatstje Alpe d’Huez zelf een paar felle korte klimmetjes maar is het gemiddelde laag.
Kijk dus ook even op Climbbybike.com. Die laten de kleine steile stukjes wat beter zien. dan weet je waar je aan toe bent. Ga je bijvoorbeeld de Col de la Croix de Fer op via Allemond en dan dezelfde weg terug dan moet je op de terugweg 700 meter omhoog met zo’n 10 tot 12%. Ook hier word het gemiddelde over een kilometer lager omdat je daarna nog een stukje vlak rijd. Maar op de terugweg van zo’n col nog even zo steil omhoog is een onaangename verrassing die je niet in alle profielen tegenkomt.
Het bewijs van de verschillende aanpak en het vertekenende beeld dat ja dan krijgt vind je op onderstaande websites.
- Alpe d’Huez op Klimtijd.nl max 10% / gem 8.4% / 13.4 km
- Alpe d’Huez op Climbbybike max 13% / gem 8.1% / 13.2 km