Millau – Markt, Viaduct en de stad

Markt Millau

Als je in de Gorges du Tarn ben kun je niet om Millau (spreek uit: Miejo) heen alwaar je ook de markt Millau kunt vinden op de vrijdag en woensdag. Het is de grootste plaats in de omgeving en de locatie van één van de grootste bruggen in Europa, in ieder geval de hoogste, het Viaduc de Millau.

Het verhaal daarom omheen is aardig om te weten. Vroeger ging alle verkeer door het stadje Millau heen. Dat was elke zomer een verschikkelijke verkeersopstopping want iedereen die naar Spanje of de Middelandse zee wilde moest door Millau.

De Fransen losten het probleem op grootse wijze op door dwars door het dal waar Millau ligt een reusachtige brug te bouwen. En ik ben er over heen gereden, hij is inderdaad reusachtig en het is een ware sensatie als je er voor de eerste keer overheen rijd.

Viaduct Millau
Het viaduct van Millau in zijn volle glorie.

In Millau merk je tegenwoordig dus niks meer van verkeersdrukte. Rustig is het hier echter niet. Millau is een plaatsje met een oude kern. Het is een wirwar van steegjes waar je behoorlijk lang doorheen kunt dwalen. Er zijn allemaal kleine winkeltjes en restaurantjes dus voor de toerist is het een leuke bestemming. En dat komt ook door Markt Millau die 2x in de week word gehouden (zie foto’s 1 t/m 8 onderaan).

Markt Millau
Markt Millau

Op het pleintje vlakbij de markt Millau en voor het office de tourisme kun je heerlijk koffie drinken, naar de mensenkijken en er zitten nog een paar lekkere eettentjes ook. Een prima plek. En aan de rechterkant van de foto kun je één van de steegjes zien waar dit hele deel van het centrum uit bestaat.

Markt Millau

De markt Millau is elke vrijdag 08:00-12:30 en in de zomer tot 13u in de zomer. Dit zijn reizende markten dus heb je hem in Millau gemist dan kun je dezelfde markt de volgende 25 km verder weer bezoeken. Ik heb dezelfde kramen (natuurlijk niet allemaal, maar toch) in 3 verschillende plaatsen gezien.

Dicht bij de middeleeuwse klokkentoren zijn de oude markthallen van Millau. Hier kun je op op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 07:00 tot 13u het hele jaar door terecht. In juli en augustus zijn ze ook open op zondag ochtend. Op woensdag is er ook markt Millau maar dat is een kleintje met veel kleding en vooral veel minder kramen met lokale producten en complete maaltijden.

Ga je naar de Markt Millau dan is je auto kwijtraken dus wel een probleem. Je kunt 3 dingen doen:

1) De parkeergarage in het centrum opzoeken, een paar eurootjes betalen en klaar ben je. Zegt de parkeergarage dat hij vol is ga dan gewoon naar binnen. Het verkeer gaat in en uit en voor je het weet heb je een plekje. Ik spreek uit ervaring. Tijdens de markt Millau voor pinksteren was het geen probleem om een plekje te vinden.

2) Je neemt je fiets mee en parkeert je auto ergens buiten het centrum. Ga fietsen en je bent komt zonder problemen in het centrum.

3) Of je hebt een prima conditie en je parkeert je auto waar er ruimte is en je gaat lopen. Alle drie de opties zijn uitvoerbaar.

Het centrum van Millau is dus goed voorzien van allerlei winkels en 2x in de week is er markt Millau. Op woensdag en vrijdag is er een grote markt die door een flink deel van het centrum gaat. Meerdere straten en een pleintje staan vol met kraampjes en op het plein bij de kerk ook nog eens allemaal kramen met kleding.

Zeker in de Zomer als er veel toeristen zijn zullen deze markten nog groter zijn.
De markt op woensdag is wat kleiner maar op vrijdag gaan alle remmen los. Ik was vooral een grote fan van een kraampje waar een Thaise familie een ruim assortiment loempiaatjes en andere lekkernijen klaar had liggen.

Verder rijst en mie met garnalen, rundvlees, kip, groentes en nog veel meer. Daar heb ik dus een keer 2 tassen met heerlijkheden gehaald waar we 2 dagen van hebben gegeten.

En zo kun je hier je lol op. Er staan ook kraampjes met enorme pannen met paella-achtige gerechten, stoofschotels en nog veel meer. Terwijl ik dit zit te schrijven krijg ik alweer trek.

Daarom eerst maar eens een paar fotootjes onderaan:

Bij de Foto’s
 • 1: De markt Millau in de hoofdstraat. Hier vond ik ook dat heerlijke Thaise kraampje.
 • 2: Het centrale marktplein. Overvol maar supergezellig. Vooral veel fruit en groente maar ook groenteplanten voor de moestuin (verkocht heel goed) en heerlijke kazen, Marokkaanse en Vietnamese specialiteiten en lokale producten zoals jam en worst.
 • 3: De Markt was druk en dus werden we moe en kregen we honger.
 • 4: Terwijl we zaten te eten was de markt eerst nog volop in actie.
 • 6: Hier dus zo’n kraam op de markt Millau met grote pannen en heerlijke gerechten. En het loopt als een trein. Ik geloof niet dat er inwoner van Millau zijn die op marktdag voor zichzelf koken. Eén van de dingen die ze hier veel verkopen is een lokaal gerecht (aligot) dat bestaat uit aardappelpuree met kaas. Daar eet je dan worst bij en klaar is Kees. Smaakt is prima en je zit goed vol na zo’n bord.
 • 7: En dan doe je er goed aan dit soort restaurants op te zoeken. Meteen naast de marktende glazen en het bestek lag al om 10.00 uur klaar voor de actie.
 • 8: Maar toen we eindelijk de profiterols op hadden en de glazen wijn hadden geleegd was de markt inmiddels ook opgeruimd. Het einde van een mooie dag. Kortom, als je hier in de buurt bent ga dan vooral een dagje langs in Millau. Vooral op marktdag, dan is het hier Frans gezellig, kun je er heerlijke dingen kopen en lekker eten.
 • 9 en 10: Viaduct van Millau.

FotoShow

Openbaar   10 items in millau-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Millau – Markt, Viaduct en de stad”

 1. Rudy Lunel avatar
  Rudy Lunel

  Fantastisch, deze beschrijving hadden we net nodig: Helemaal van Australia het viaduct te zien in Augustus 2023 en Millau te bezoeken: markt dagen altijd belangrijk en natuurlijk de locale lekkernijen.

  Zal oogje in zeil houden voor meer feedback in de Provence

  Bedankt
  Rudy en Christy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *