Marker Wadden – Excursie en wandeling

De excursie Marker wadden heb ik op tweede paasdag 2019 gemaakt met de Abel Tasman. Wat een schitterende ervaring. Ten eerste de prima verzorgde zeiltocht op de uit Hoorn afkomstige Abel Tasman met koffie, lunch, hapjes en drankjes en bovendien een wandeling de prachtige Marker wadden, het laatste nieuwe stukje Nederland.

Werkhaven van de Marker wadden

Excursie Marker wadden

Ik had het geluk dat het tweede paasdag 2019 stralend weer was met een 10 van Weeronline. Ik kan niet ontkennen dat een dergelijk weertype er voor zorgt dat zo’n dag niet meer stuk kan, maar de Marker wadden zijn dusdanig mooi dat ik er gerust ook eens met een ander weertype op bezoek ga. Informatie van Natuurmonumenten: Zand, klei en slib uit het Markermeer worden gebruikt om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken.

Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project creëren we een robuust natuurgebied in het hart van Nederland dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Tegelijkertijd maken we het Markermeer aantrekkelijker. Het haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters.

Marker wadden in cijfers

  • Haveneiland: 250 ha natuur boven en onder water
  • Eilandengroep eerste fase: 1000 ha natuur boven en onder water
  • Nieuwe eilanden in het Markermeer
  • 9 km varen vanuit Lelystad
  • Er is momenteel 1 vierkante kilometer nieuw land.
  • Dit moet in de toekomst 10 vierkante kilometer worden.

Dat is dus een enorm project waar niet alleen de natuur van profiteert maar waar ook de watersport veel plezier aan gaat beleven. Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is samen met Rijkswaterstaat gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het 1000 hectare groot worden. Hun ambitie is van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

En hoe ziet het er uit?

Zodra je van welke boot dan ook afkomt sta je met je voeten in het zand. Er is vlak bij de huidige haven een mooi duin en een stuk strand waar je lekker kunt zwemmen. Verder kun je diverse wandelroutes volgen. Er is in totaal 12 km wandelpaden, schelpenpaden en vlonders. Je kunt hier wandelkaartjes downloaden en de routes bekijken.

Wat ik zelf heel erg leuk vond was dat er een vlonder is met aan het aan einde een glasplaat waardoor je onder water kunt kijken. Dat is naast de standaard vogelschermen en hutten een toevoeging waar ik echt heel enthousiast van werd. Natuurmonumenten doet echt zijn best om hier een prachtig project van te maken. De paden lopen langs stukken met riet, waterpartijen en woeste natuur die zicht tijdens het schrijven van dit stukje nog helemaal moet ontwikkelen.

Ik ga hier zeker vaker op bezoek om de ontwikkeling van de Marker wadden op de voet te volgen.

Wie de natuur een warm hart toedraagt gebruikt geen gif in de tuin, op het garagepad of voor welke toepassing dan ook. Help de natuur, de insecten en de diversiteit en gebruik nooit gif of welk product dan ook met oranje kruisen of waarschuwingen voor de gezondheid.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *