Luz Ardiden, Luz Saint Sauveur Pyreneeën

Luz Ardiden is een knap zware beklimming in de de Pyreneeën. Maar feitelijk is het een wintersportoord zoals je die wel vaker tegenkomt in Frankrijk. In de winter volop actief maar in de zomer een kale, ongezellige, ontoegankelijke, kale beton- en asfalt woestenij. Zonder uitzondering zijn de beklimmingen naar deze oorden behoorlijk stijl en als je boven bent heb je hooguit een mooi uitzicht. Als je mazzel hebt tenminste. Een bakkie koffie zit er in 99% van de gevallen niet in.

Luz Ardiden bij Luz Saint Sauveur

Luz Ardiden voldoet volledig aan bovengenoemde kwalificatie. Bovendien is het heel lang geen mooie beklimming, zeker niet vanaf Luz Saint Sauveur. Je fietst dan een heel stuk over vooral groene en begroeide hellingen. Als  “mooie” beklimming staat hij niet voor  niets op de 24e plek van 30. Maar de route via Viscos ken ik niet dus ik weet niet of die mooier is.

Eerst even de cijfers
  • Via Luz Saint Sauveur: Gem 6.9% / max 10% / lengte 15 km / 1010 meter klimmen / Top 1720 m.
  • Via Viscos: Gem 7.4% / max 16% / Lengte 15 km / 1059 m klimmen / Top 1720 meter.

Overigens geeft Climbbybike de omgeving van deze beklimming 4 tot 4.5 van 5 punten. Die vinden het dus wel een mooie beklimming. Klimtijd denkt er dus anders over. Ik ga wel een beetje mee met klimtijd. Hoewel het uitzicht bijzonder fraai is vanaf het skistation is het toch ook een desolate boel daar boven. Bovendien is het er, net als de rest van de Pyreneeën, behoorlijk groen en dus weinig rotsachtig. Dat laatste zie ik liever.

Deze beklimming is vanaf Luz Saint Sauveur en de omliggende plaatsen goed te bereiken. Kijk maar op de kaartjes. Ga je via Viscos dan moet je en opletten dat je op de D921 terecht komt en niet op de D12. Vervolgens bij de bushalte en de afslag die er omheen ligt naar links vanaf Luz Saint Sauveur. Ik zat trouwens op de prachtige Glamping Pyrenevasion die aan de route ligt. Hetzelfde geld voor minstens 3 andere campings. Meteen vanuit je tentje de berg op dus.

Fietsroute naar Luz Ardiden

Eerst maar eens even 2 kaartjes voor de routedetails:

route luz ardiden Viscos
route luz ardiden

Het kaartje links geeft de situatie waar vanaf de plek waar je via de D921 de D149 gaat. Op het andere kaartje is ook de route vanaf Luz Saint Sauveur te zien. Je gaat dus eerst vanuit Luz Saint Sauveur de D921 op richting Gedre/Gavarnie en Sazos/Grust.

Vervolgens volg je de D12A richting Sazos en Grust. Je moet even opletten want de D12, de D12A en de D921 lopen hier een beetje door elkaar. De richting Sazos/Grust is het belangrijkste. Op Google Earth is de situatie goed te bekijken.

De route vanuit Luz Saint Sauveur heeft geen al te best wegdek. En zeker de route via Grust heeft een slechte kwaliteit asfalt en veel bobbels. Dat is per 2017. De andere route weet ik dus niet. Maar er vanuit gaande dat het een wintersportresort is waar veel auto’s, touringcars en werkverkeer komt betekent dat het wegdek vaker slecht  is dan goed. Maar daar staat tegenover dat de route, zeker in de zomer, heerlijk rustig is wat verkeer betreft.

En dan het moment waarop je boven komt. Veel parkeerplaatsen, een paar werklui en verder vooral een enorme leegte op een plek waar het in de winter waarschijnlijk barst van de auto’s en touringcars. Maar in de zomer is alles dicht en kaal. Met een beetje goeie wil zijn er een paar mooie uitzichtplekken te vinden. En daar heb ik de nodige foto’s van gemaakt.

FotoShow

Openbaar   9 items in luz-ardiden-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *