Levensduur Campingaz 904 en 907

Wat is de levensduur Campingaz tank 904 en 907? Dat hangt vooral af van de intentie waarmee u kookt of verwarmt. Maar er zijn wel een paar vuistregels. Als solo-kampeerder met een leuk klein sleurhutje kan ik uit eigen ervaring wat vertellen maar ik heb ook op internet het nodige uitgezocht over de levensduur Campingaz tank 904 en 907.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je tussen de 70 en de 130 gram gas verbruikt tijdens een kookbeurt. Het is verstandig om daar een beetje tussenin te gaan zitten. Ik zelf kook doorgaans snel en efficiënt (ik ben ex kok) en ik eet vaak sla of makkelijke gerechten zoals omelet en pasta. Ik zit dus zeker niet boven de 70 gram per keer.

Levensduur Campingaz tank 904, 907

Ik doe dan ook jaren met een 907 en ben inmiddels overgestapt op de 904. Maar ook dan doe ik nog minstens 2 jaar met een tank. Ik kook overigens ook nog 2 of 3 keer per dag een kleine keteltje water voor thee maar dat is zo gebeurt. Bij zuinig tot normaal gebruik zonder verwarming en koeling moet je dus een week of 3 met een 904 of hooguit een 907 doen.

Ben je een uitgebreide koker, heb je meer dan 2 pannen op het gas of bak je pannenkoeken voor 2 of 3 hongerige minimondjes dan gaat het al snel richting de 100 tot 130 gram. Maar met 100 tot 130 gram kun je dus al snel een keer of 25 koken met een Campingaz 907 (= 2.7 kilo). Voor een heel gezin 3 weken op vakantie is ook dan met 2 x 907 makkelijk te doen.

Gebruik je echter ook je gastank voor de koelkast dan gaat het veel harder. Iemand op internet schreef dat hij voor 3 weken op de camping een 904 leeg draait (1.8 kilo) alleen op de koeling. Ook las ik iemand die een 907 meeneemt in de tent voor de koelbox op gas en een 904 om te koken.

Onderstaan schemaatje komt van een kampeermarkt:

  • Een gaslicht gebruikt gemiddeld 35-55 gram gas per uur
  • Een gasbrander (kooktoestel) gebruikt gemiddeld 135 gram gas per uur
  • Een gaskachel (12.600 kJ) gebruikt gemiddeld 30 tot 290 gram gas per uur
  • Een koelkast gebruikt gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur

Bovenstaande hoeveelheden zijn echter aardig wat hoger dan wat ik opmaak uit ervaringen op internet. Doorgaans kom je tot 50 tot 70 gram gram voor een maaltijd. Reken maximaal 100 gram om goed uit komen.

De koeling blijkt een grootverbruiker voor de gemiddelde kampeerder in de zomer. Met ongeveer 5 gram per uur slurpt je waakvlammetje meer gas weg dan een paar flinke stapels pannenkoeken en meerdere Cadac of Skottel avondjes. Dan ga je dus richting 5 kg gasfles met een reserve. Wil je op wintersport dan moet je rekening houden met grote gasflessen om ook nog eens de winterkou buiten te houden.

Conclusie

Na heel wat gelees en gegrut op internet kom ik tot de conclusie dat je bij normaal gebruik met een gezin 3 weken op vakantie kan met 2 tanks. 1 om te koken en 1 voor de Skottel / Cadac / BBq  maar dan niet om te koelen. Een 904 zou dan voldoen. Met 2x een 907 kan er niks gebeuren en hou je waarschijnlijk nog aardig wat over ook. 1 tank kan als je een 907 neemt en zuinig bent, af en toe pizza eet of een omelet met salade en geen rundvlees gaat stoven.

Wat ik ook lees met is dat veel mensen met een caravan met 2 flessen van 2.5 kilo makkelijk uitkomen voor een seizoen maar dan zonder koeling. Voor een vakantie van 3 weken draait een koeling zomaar een 2.5 kilo tank leeg.

Advies

Bepaal goed voor jezelf wat voor gebruiker je bent voordat je te kleine of veel vaker nog, veel te grote gasflessen gaat kopen. Er zijn tegenwoordig mooie kleine 2.5 kilo en 5 kilo gasflessen te koop voor propaan die veel goedkoper zijn dan het dure Campingaz en waar je zeker mee uitkomt op een kampeervakantie.

De gemiddelde kampeerder die  af en toe uit eten gaat, een echte BBq doet en een paar keer per week kookt en water kookt voor de thee kan de vakantie (en soms het seizoen) door met een 904.

De meeste mensen die 2 gasflessen hebben gebruiken de tweede nooit maar nemen er eentje mee voor de zekerheid. Hetzelfde geld voor mij als ik op vakantie ga en een extra 904 meeneem.

Hou rekening met het feit dat de oranje en soms grijze of groene gasleidingen al snel over datum zijn. Hou die datum in de gaten en vervang je leidingen op tijd. Geld ook voor drukregelaars.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door