LBV port of Late Bottled Vintage Port
Kenmerkend voor de LBV of Late Bottled Vintage is dat ze afkomstig zijn uit één enkel oogstjaar en vier tot zes jaar na de oogst wordt gebotteld. Het zijn diep rode Ports en ze rijpen langer op het vat dan een gewone vintage.
LBV port is een officiële en gecontroleerde kwalificatie. Op het etiket van de LBV dienen het jaar van botteling van het oogstjaar te staan.
Deze Ports zijn bij botteling op dronk en kunnen eventueel nog enkele jaren op de fles bewaard worden. Dit in tegenstelling tot de gewone vintage die nog jaren kan rijpen en in kwaliteit toeneemt.

LBV Port
Er zijn globaal drie soorten types LBV:
1 – Traditional
Ten eerste de LBV “Traditional” die wordt gebotteld zonder de wijn te filteren zodat hij net als Vintage Port gedecanteerd dient te worden.
Deze “Traditional” wordt vaak geproduceerd in goede oogstjaren die niet als Vintage zijn uitgeroepen.
2 – Envelhecido Garrafa
Ten tweede is daar de ongefilterde en op de fles gerijpte “Envelhecido Garrafa”. Deze port moet minstens drie jaar op de fles gerijpt zijn.
Het is een complexe port die van alle soorten het dichtst bij de vintage zit. Voor deze is in 2002 de wetgeving aangepast.
3 – Standaard LBV
Ten slotte is daar de “standaard LBV”, een port die na rijping wordt geklaard en gefilterd zodat hij geen depot vormt. Dit is met name handig voor de horeca aangezien je de meeste port immers snel in kwaliteit afneemt na opening.
De late bottled vintage is een stevige, sappige en aangenaam zoete wijn die het uitstekend doet bij pittige (blauwe) kazen zoals Stilton en chocolade desserts
Late Bottled Vintage, waarschijnlijk voor het eerst gemaakt in het begin van de jaren 60, is een Port van één, meestal erg goed oogstjaar en moet minimaal ca. 4 en maximaal ca. 6 jaar op vat liggen.
Bottelen
Om precies te zijn: het bottelen moet gebeuren tussen ongeveer 1 maart van het 4de jaar en 31 december van het 6de jaar na de oogst. Zowel het oogstjaar als het jaar waarin gebotteld is moeten op de fles worden vermeld.
De manier van opslag op vat verschilt sterk tussen producenten Sommigen willen een donkere, fruitige LBV maken en slaan hem op in enorme roestvrijstalen tanks.
In dat geval zal het weinig verschil maken of de wijn nu na 4 of 5 of 6 jaar wordt gebotteld.
Het komt hierbij voor dat de gehele voorraad in één keer wordt gebotteld. Anderen willen een wat meer geoxideerd type en laten de wijn meer of minder rijpen in houten vaten (bijvoorbeeld: Churchill’s, Ramos Pinto en Vallegre).
In dit geval kan er duidelijk verschil ontstaan tussen een na 4 jaar gebottelde en één die 1 of 2 jaar langer op vat heeft doorgebracht.
LBV port wordt veel ongefilterd gebotteld en is dan een mooie bewaarwijn. Er wordt wel eens beweerd dat alleen jonge vierjarigen geschikt zijn voor verdere flesrijping, maar er zijn regelmatig zesjarigen in ongefilterde uitvoering op de markt.
De termen “Envelhecido em garrafa” of “Bottle matured” (verouderd op fles of fles gerijpt) mogen niet eerder dan drie jaar na het bottelen op het etiket van de ongefilterde LBV worden vermeld.
Bijzonder is dat in 1997 het deel van de verkochte LBV dat in Groot-Brittannië werd opgedronken uitkwam op maar liefst 44,4%.
Bovenstaande informatie is onder andere afkomstig van:
Geef een reactie