La Rosiére Col – Tour de France

De col de la Rosiere bestaat eigenlijk niet. Je rijd gewoon naar La Rosiére, een wintersportplaats in het Franse departement Savoie (Rhône-Alpes). De plaatsje ligt in de gemeente Montvalezan en maakt deel uit van het arrondissement Albertville. Het is vooral een skigebied vlakbij Les Arcs aan de andere kant van het dal.

La Rosiére

Het skigebied Rosiére is ontwikkeld in de vroege jaren 50 en is verbonden met het Italiaanse skigebied La Thuile. In het gebied ligt het fort Redoute Ruinée, een grensversterking die is gebouwd in de jaren 1890 na het verlies van Elzas-Lotharingen aan Duitsland.

Het fort werd voor de Tweede Wereldoorlog zwaar versterkt om een inval van Italië tegen te houden. Italië kreeg het fort wel in handen en toen Frankrijk het weer wilde innemen liep het zware schade op. Nu is het een ruïne en verboden terrein.

Hoogteprofiel van de (Col de) la Rosiere

In 2016 was de Tour in la Rosiére. Toen won Michel Angel Lopez. In 2015 was er wederom een aankomst in Rosiére en werd toen gewonnen door Guillaume Martin nadat Gregor Muhlberger de rit had verloren door verkeerd te rijden. In 2018 wint Geraint Thomas en onze eigen Tom Dumoulin word tweede op 20 seconden. Chris Froome word derde.

De beklimming van deze omvat 1020 hoogtemeters over een lengte van bijna 18 km. Het is feitelijk een tussenstop op weg naar de Col de petit Saint Bernard op de Italiaanse grens. De beklimmingen beginnen zonder uitzondering in Bourg Saint Maurice maar er zijn in totaal 4 manieren op de Petit Bernard te beklimmen.

Op deze site alle 4 de routes met een prima profiel. De bovenste gaat vanaf Italie, de rest vanuit Bourg Saint Maurice.

Vanuit Pré Saint Didier kom je vanaf de Italiaanse kant en moet je doorrijden voor La Rosiére. Ben je vanaf de andere 3 mogelijke routes in dit illustere wintersportdorp van is het nog maar een klein stukje rijden naar de Col de la Petit Saint Bernard.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *