Kromme Mijdrecht – Fietsen en Wandelen

De Kromme Mijdrecht. 

De Kromme Mijdrecht is een klein riviertje dat loopt van de Amstel in Uithoorn tot aan de Grecht vanaf de Woerdense verlaat. Het is een pittoresk riviertje dat loopt vanaf Uithoorn tot de Woerdense Verlaat en ongeveer 10 kilometer lang is.

Watertechnisch tussen de Amstel en de Grecht. De Grecht komt uiteindelijk uit in de Oude Rijn. De Kromme Mijdrecht vormt voor een groot deel de grens tussen Utrecht en Zuid Holland.

Hierboven een typerend uitzicht in het gebied rond de Kromme Mijdrecht
Hierboven een typerend uitzicht in het gebied rond de Kromme Mijdrecht

De Kromme Mijdrecht heeft een Oostzijde die loopt vanaf Amstelhoek/Uithoorn genaamd De Hoef Oostzijde. De andere kant bereik je via Vrouwenakker. Ja gaat dan eerst langs de Amstel via de Ruige kade die later overgaat in De Hoef Westzijde.

Beide zijden komen uit bij de Woerdense Verlaat. De Westzijde volgt de Kromme Mijdrecht echter minder lang en komt via de Uitweg N463 alsnog bij de Woerdense Verlaat.

De ondergrond van het gebied rondom de Kromme Mijdrecht bestaat uit mariene sedimenten afgezet in een kweldermilieu.

Nadat de invloed van de zee was verdwenen doordat de strandwallen aan de kust ongeveer 4.000 jaar geleden aaneengroeiden, verlandden de kreeksystemen en begon veengroei op gang te komen. De Kromme Mijdrecht is na de periode van veenontwikkeling als afwateringsstroom ontstaan.

In het gebied heeft ontwatering en gedeeltelijke vergraving van het veen plaatsgevonden. Als gevolg van inklinking van het omringende land ligt de huidige loop van de Kromme Mijdrecht ongeveer 1,5 tot 2 meter hoger in het landschap.

De Kromme Mijdrecht en omgeving is een redelijk gaaf en representatief veenstroomgebied. Het is daarmee een aardkundig waardevol gebied.

Tot zover de historische c.q. geologische gegevens omtrent dit bijzonder fraaie stukje natuur tussen Zuid Holland en Utrecht.

Het licht bovendien in het centrum van het plassengebied met als buren de Vinkeveense plassen, de Nieuwkoopse plassen en de Langeraarse plassen. Ietsje verder de Westeinder plassen, de Reeuwijkse plassen en de Loosdrechtse plassen. Je kunt hier dan ook prachtige fietsen, wandelen en watersporten.

De Kromme Mijdrecht vormt ook de Westelijke grens van de Polder Groot Mijdrecht, een eeuwenhoude droogmakerij. Tegenwoordig is er sprake van de Groot Mijdracht Noord en Groot Mijdracht Zuid of Marickenland.

De polder Groot Mijdrecht Noord (1000 ha) bestaat uit een westelijk en oostelijke deel, gescheiden door de Hoofdweg. De polder wordt in het oosten begrensd door de Vinkeveense Plassen en in het noorden door het natuurgebied Botshol. De west- en de zuidgrens worden respectievelijk gevormd door de Hoofdweg en de polder Groot Mijdrecht Zuid (Marickenland).

Het geheel vormt de gemeente De Ronde Venen. Daartoe horen behoren de volgende dorpen en buurtschappen:

 • Abcoude met Stokkelaarsbrug
 • Amstelhoek met Mennonietenbuurt
 • Baambrugge
 • De Hoef met Kromme Mijdrecht
 • Mijdrecht
 • Vinkeveen met Achterbos
 • Baambrugse Zuwe, Demmerik, Donkereind, Groenlandsekade en Vinkenkade
 • Waverveen met Botshol, Gemaal en Nessersluis
 • Wilnis met Aan de Zuwe en Geer

Tel dit op bij de prachtige gebieden die rondom de Kromme Mijdrecht liggen en je kunt dagenlang fietsen langs de mooiste plekjes die je in het Groene Hart kunt vinden.

Ik heb zelf een favoriete route die begint in mijn eigen dorp, Diemen en die langs en door het gehele gebied de Ronde Venen loopt. Globaal loopt de route door Diemen, Ouderkerk a/d Amstel, Uithoorn,

De Hoef, De Woerense Verlaat, Wilnis, Vinkeveen, Baambrugge, Abcoude, Driemond en terug in Diemen. Helaas kan ik het stuk tussen Diemen in de Amstel moeilijk beschrijven omdat er geen fietsknooppunten in dit gebied zijn. Daarom vanaf de Amstel bij de Utrechtse Brug, kan iedereen zelf de rest invullen.

Zie de foto’s 37 t/m 40 (helemaal onderaan) voor een aantal kaartjes die helder maken waar alles te vinden is en foto’s van de prachtige fietstocht langs de Mijdrecht.

Zie de foto’s: 37 t/m 50.

Bij de Foto’s
 • 37: Fietsknooppunten rondom de fietsroute Ronde Venen.
 • 38: De Kromme Mijdrecht en de Ronde Venen.
 • 39 t/m 40: Overige kaartjes die helder maken waar alles te vinden is.
 • 41 t/m 50: Foto’s van de prachtige fietstocht langs de Mijdrecht.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *