koolhydraatvrije vegetarische curry met paneer

Dit heerlijke recept voor een koolhydraatvrije vegetarische curry is van Rick Stein en zijn culinaire reisverslag door India voor de BBC. Het is een heerlijk recept waarbij ik de pepers als optioneel ingrediënt vermeld.

koolhydraatvrije vegetarische curry met paneer is enerzijds een heerlijk bijgerecht maar kan ook gerust als vegetarisch hoofdgerecht dienst doen met een lekkere rijst er bij.

koolhydraatvrije vegetarische curry
Indiase specerijen

Als bijgerecht past het in een koolhydraatarm of Keto dieet. Dat laatste vooral vanwege de eiwitrijke Paneer, een indiase kaas die is gemaakt door melk aan te zuren. Het is een jonge kaas die stevig is en makkelijk de smaakt van de gebruikte specerijen aanneemt.

De Indiase keuken is één van de rijkste keukens die ik ken. De gebruikte specerijen zijn van hoge kwaliteit en altijd aromatisch en vol van smaak. Wel v9nd ik de gerechten vaak te pittig, vandaar ook dat ik de pepers in dit recept als optie toevoeg. Pas ook op met de chilipoeder.

Groene chili is te doen, sommige kun je zo eten. De rode is al veel heter, pas op met jalapeno pepers, madame jeanette en andere exotische (gedroogde pepers) want voor je het weet proef je de hele avond niks meer. In dit recept kun je gerust een rode en groene peper verwerken en 1 (afgestreken) theelepel chilipoeder. Dan is het redelijk pittig maar eetbaar.

Ingrediënten:

el is eetlepel, tl is theelepel

3 el wokolie of wat je lekker vind.
(eigenlijk Ghee, ik neem wokolie en roomboter)
2 tl komijn zaad
100 gram verse gemberwortel, julienne gesneden
3 kleine uien 2 witte, 1 rode, Julienne gesneden
Optioneel: (1 gedoogde rode of Kasmiri chillipeper, met zaadjes)
Optioneel: (1 verse groene chilli, gesneden, met of zonder zaad)
1 rode of gele paprika, in reepjes gesneden
1 groene paprika, idem
1 tl zout
½ tl kurkuma
1 of 1½ tl chilli poeder
200 gram paneer in blokjes an 3×3 cm
3 tomaten in reepjes
1 tl witte azijn
½ tl gemalen komeinzaad
¾ tl Garam Masala

Ik heb in dit recept een 1 paprika gebruikt en 1 kleine courgette en een halve Julienne gesneden kleine winterwortel. Dus wat meer groente. Ook heb ik knoflook toegevoegd want dat doe ik overal in behalve in mijn ontbijtyoghurt.

Bereiding:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de komijnzaadjes, (de knoflook) en eventueel de hele gedroogde chili alsmede ongeveer twee derde van de dun gesneden gember toe en bak dit gedurende 2 minuten (en de wortel als je die er bij doet)

Voeg de uien en de groene peper er bij en bak ze 5-6 minuten mee tot de uien net zacht worden maar niet bruin en nog een beetje knapperig zijn. Voeg de paprika, het zout (de courgette) de kurkuma en het chilipoeder toe en bak nog 3-4 minuten.

Zet het vuur lager, doe de paneer in de pan en roer alles voorzichtig ongeveer vijf minuten door elkaar, voeg dan de tomaat toe en verwarm erdoor. Roer de azijn, gemalen komijn en Garam Masala erdoor, bestrooi met de resterende geraspte gember en serveer.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *