Als ik koolhydraatvrij brood bak gebruik ik heel vaak de broodmixen van Adam’s of Konzelmann’s. Die van Konzelmann’s vind ik het lekkerste smaken maar ze zijn ook wat duurder. De bereiding is eenvoudig en snel. Bij een enkele soort moet je gist los toevoegen maar doorgaans is het kwestie van water door de broodmix, even kort kneden en klaar is kees.
Koolhydraatvrij brood
Vaak is koolhydraatvrij brood nogal stevig en compact maar vooral de mixen van Konzelmann’s blinken uit door luchtigheid en veel smaak. Ik heb ervaring met de volgende mixen:
Adam’s broodmixen
- Bread Dark: stevig broodje, behoorlijk compact (3 euro)
- Gold: Luchtig en smakelijk brood. (3.85)
- Il Mare: lekker gekruid, bijna mediterraan brood (3.85)
- Sonnenwald (zonnebloempitten): erg lekker en luchtig broodje (3.85)
Konzelmann’s
- Das Dunkle: erg lekker donker broodje, iets luchtiger dan Adams (3.50)
- Kraftkorn: relatief compact zonnebloempittenbrood, 1 uur rijzen (4.40)
- Mehrkonrbrotmischung (meergranenbrood): erg lekker, luchtig brood (5.00)
- Eiweiss Classic: eiwitrijke mix, goeie structuur, kun je roosteren (4.00) Een ervaring mee.
De prijzen zijn van februari 2018. Soms krijg je korting bij afname van meer pakken.
Wat je ziet is dat de mixen van Konzelmann’s doorgaans een luchtiger en smakelijker geheel vormen maar ook gemiddeld iets duurder zijn. Veel is het niet maar het is wel een feit. Ik neem mijn verlies en koop doorgaans Konzelmann’s.
Brood van Adam’s en brood met veel amandelmeel is niet goed te roosteren. De meergranen en zonnebloempittenbroodjes (vooral Konzelmann’s dus) zijn wel weer goed te roosteren.
Ik vind de mixen een goeie aanvulling op mijn favoriete khd arme vezelcrackers, de Scandinavian Bran Crispbread van Tarwe- en haverzemelen. De allerlekkerste koolhydraatarme lekkernij vind ik de Knackebrotjes van Konzelmann’s, 4.40 voor 5 crackers maar die zijn dan ook heel erg lekker en maar 1.4 gr khd per cracker.
Verder is er kant en klaar koolhydraatvrij brood bij supermarkten en van Atkins. Ik ben in zijn algemeenheid voorzichtig met dit soort producten. Er zitten veel E-nummers in (kenmerkend voor industrie producten) en daarom is het te aller tijde minder gezond dan de verse broodmixen en bakkers producten. Ze zijn dus ook duurder maar je moet er wat voor over hebben.
Jumo’s khd arme brood heeft 5 gram khd per sneetje en dat is nog best veel. Je mag bij GOK rond de 60gr khd’s hebben per dag maar zo veel mogelijk tijdens 1 moment. De bolletjes bevatten maar liefst 25.5 gram khd per 100gr. Pas dus erg op met dat soort producten als je streeft naar ketose.
Geef een reactie