Koolhydraatarme suikervrije Panna Cotta Panacotta

Koolhydraatarme suikervrije Panna Cotta Panacotta is een groot genot, zeker voor iemand die koolhydraatarm eet want het is een waar goddelijk toetje waarin je de suiker niet hoeft te missen.

Ik heb dit recept van koolhydraatarme suikervrije panna cotta pana cotta proefondervindelijk ontwikkeld met velletjes gelatine van de Natuurwinkel. Het kan zijn dat een ander merk gelatine (of een ander gewicht van de velletjes) een andere verhouding behoeft. Enige oefening en creativiteit is hierbij dus wel gewenst.

Koolhydraatarme suikervrije Panna Cotta Panacotta

koolhydraatarme suikervrije panna cotta panacotte

Ik begon met 2 velletjes gelatine en 250ml room maar voor een goeie “wobble” ben ik uiteindelijk uitgekomen op 450 ml room en 2 velletjes gelatine. Een Panna Cotta moet de consistentie hebben van een “drilpudding”.

Dus als je hem gestort hebt (hoeft niet trouwens, ik doe het altijd in Souffle bakjes) dan moet hij een “wobble” hebben. Als je er tegen aanstoot moet hij even trillen of drillen en nadijnen zeg maar. Dat noem je in het Engels een Wobble.

Het basisrecept

Voor 4 porties
  • 450 ml room/slagroom
  • 2 velletje gelatine
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 vanillestokjes
  • of 2 tl vanille-extract
  • Om te beginnen 1 volle eetlepel sukrin of een mengsel van stevia/erythrithol
Over de zoetstof

De verschillende suikervervangers hebben steeds een andere sterkte. Proef en breng de room dus op smaak met meer of minder zoetstof. Begin dus met niet te veel, 1 eetlepel is voor mijn net iets te weinig maar je kunt er altijd meer bij doen maar je kan er niks uithalen.

Bereidingswijze

Verwarm de room met de zoetstof en de rasp van de citroen tot bijna kookpunt maar niet kokend en laat dit mengsel samen met de (gedroogde) vanillestokjes minstens een half uur staan zodat de vanille zacht word en zijn smak geheel kan afgeven aan de room. Ik doe er ook altijd nog een theelepeltje vanille-extract bij. Maar probeer het eerst maar eens met de stokjes of het voldoende is. Eventueel verwarm je de room nog een keer maar nooit te heet.

Na een half uurtje doe je de 2 gelatineblaadjes in koud water en laat je ze 5 minuten wellen. Dan knijp je ze uit, doe je ze bij de room en breng je de boel net niet aan kook terwijl je blijft roeren. Het is belangrijk de gelatine goed te laten smelten. Doe je er nog extra zoetstof bij neem dan ook nog even en minuutje of 3-4 de tijd om deze te laten mengen. Het gaat wat minder goed dan gewone suiker.

Vervolgen haal je het pannetje van het vuur en laat je, onder voortdurend roeren het mengsel even afkoelen. Dit om de gelatine aan de room te laten binden. Het moet niet dik en koud worden. Je ziet vanzelf als het wat dikker word, dan voel je aan het pannetje en dat mag lekker warm maar niet heet of koud aanvoelen.

Nu stort je de koolhydraatarmesuikervrije Panna Cotta Panacotta in één grote vorm of meerdere kleintjes. Het is een machtiger nagerecht dus maak niet te grote porties. Van die 450 ml maak ik 4 porties in de kleinere maat Soufflé vormpjes. De kleine vormpjes moet je nu minstens 2 uur op laten stijven in de ijskast. De grote vorm aanzienlijk langer.

Maak hem dan ook minstens een halve dag van te voren. Je kunt trouwens net zo goed siliconen vormpjes gebruiken, vooral de kleinere muffin vormpjes. Die kun je later ook mooi storten zodat je de suikervrije Panna Cotta Panacotta kunt serveren op een fraai bordje in een klein plasje overheerlijke coullis.

Coulis

Een coulis is een fruitsaus, een soort dunne jam zonder stukjes er in. Ik maakte met de kerst een coulis door een doosje aardbeien schoon te maken en die met een paar dessertlepeltjes suikervervanger tot een saus in te koken. Aangezien je geen suiker gebruikt kun je eventueel een flinke scheut Coubergh Bessenlikeur meekoken maar dan is het recept niet meer koolhydraatarm en suikervrij. Maar wel verschrikkelijk lekker, dat is een feit.

Voor de kerst heb ik het wel gedaan omdat ik op die manier enerzijds een flinke hoeveelheid suiker achterwege laat door een suikervrij toetje te maken. Een beetje alcohol en wat suiker in de Coubergh bessen maakt dan geen verschil. Het is immers maar één keer per jaar kerstmis. De rest van het jaar maak ik helemaal geen coulis of ik gebruik alleen maar suikervervanger en geen alcohol.

koolhydraatarme suikervrije panna cotta panacotte

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.


door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *