Koolhydraatarm suikervrij Parfaitijs – Koude methode

koolhydraatarm suikervrij parfaitijs maak je zonder ijsmachine, het is meer dan lekker en omdat je geen suiker gebruikt relatief gezond binnen een koolhydraatarm dieet. Koolhydraatarm suikervrij parfaitijs kun je op 2 manieren maken: de warme en de koude bereidingswijze.

Hieronder vind je de beschrijving van de koude en ook meteen de makkelijkste methode. Ik zie weinig verschil in smaak en kies doorgaans voor de koude methode want die is veel eenvoudiger.

Koolhydraatarm suikervrij parfaitijs

Bereidingswijze 1: De koude manier

Belangrijk: werk schoon, desinfecteer eventueel je materiaal, was het goed af en ontvet het met citroensap. Dit product kan makkelijk bederven. IJs is sowieso erg bederfelijk, google dat maar eens. Zet het dus meteen in de ijskast en bewaar het niet te lang.

Recept voor 6-8 porties Fruit parfait

Neem een soort fruitsap dat je lekker vindt.

Ingrediënten
 • 6 eidooiers
 • Suikervervanger voor 135 g suiker (begin met 100 gram)
 • Ik gebruik een mengsel van Erythritol en Stevia
 • 150 ml puur vruchtensap, eventueel aangezoet met suikervanger (Stevia druppels)
 • 1 citroen (1 eetlepel sap + schil)
 • 500 ml slagroom
 • 1 theelepel vanille-essence

Zet je vorm (cakevorm of tulband of kleine vormpjes koud in de vriezer.

Bereidingswijze koolhydraatarm suikervrij parfaitijs
 1. In een grote kom de eierdooiers, suikervervanger en de vanille-essence tot het mengsel wit, romig en schuimig is. Het volume moet tot 3 a 4 keer zo groot zijn.
 2. Voeg kopje sap en een geraspte citroenschil toe aan de room en klop deze tot de massa een mayonaiseachtige dikte heeft.
 3. Spatel beide delen door elkaar. Doe het voorzichtig lepelend en draaiend, druk de lucht er niet uit. 4) Spoel een vorm (gewone cakevorm, tulband of een aantal kleintjes) af met koud water.
 4. Doe parfait erin en dek af met plasticfolie.
 5. Zet de vormpjes in de vriezer en heb minstens 8 uur geduld.
 6. Serveer de parfait met een vruchten-coulis (saus van verse vruchten)
Vruchtencoulis

Maak het niet te moeilijk. Ik kook even wat fruit en laat het indikken tot een licht gebonden sausje. Eventueel even de staafmixer er doorheen. Hoe meer fruit hoe beter. Als je het sausje een beetje inkookt heb je geen bindmiddel nodig. Het kost wel wat meer tijd. Breng de coulis op smaak met wat citroensap en suikervervanger. Probeer ook eens wat peper en zout om de smaak te versterken.

Meer recepten van parfaitijs (wel de suiker vervangen door Stevia of Erythritol)

IJs kan bederven

Pas om met ijs en al helemaal met zelf ijs maken. IJs kan bederven. Bedrijven zoals hotels en restaurants moeten bijvoorbeeld aparte vriezers hebben voor ijs en je mag niet zelf ijs maken in een ruimte waar ook ander voedsel word gemaakt.

Hieronder heb ik een paar links naar artikelen over de bederfelijk van ijs. Wees voorzichtig,

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.