Koolhydraatarm Oopsie broodje

Het koolhydraatarm oopsie broodje (cloudbread of wolkenbrood) komt van oorsprong uit de verenigde staten daar komt de naam Cloud bread, vrij vertaald wolkenbroodje, dan ook vandaan. Het zijn lichte broodjes, glutenvrij en koolhydraatarm. In de VS doen ze er 1 el suiker doorheen maar dat gaan wij natuurlijk niet doen. Met Oopsies kun je heerlijk creatief doen. Zo heb ik er 2 dessertlepels Proteïnepoeder aan toegevoegd, daar worden ze toch even wat steviger van.

Koolhydraatarm Oopsie broodje

Een gemiddeld koolhydraatarm Oopsie broodje heeft minder dan 1 khd per broodje. Uitstekend geschikt dus voor GOK van  Yvonne Lemmers of welk ander koolhydraatbeperkt dieet dan ook. Pas op met energie beperkte dieten want ze zijn tussen de 80 en de 100 Kcal per broodje. Er zit veel vet in, vandaar.

Ingrediënten van het koolhydraatarme Oopsie broodje
  • 3 eieren
  • 100 gram roomkaas
  • 2 dessertlepels Proteine meel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • Beetje zout

Verder kun je natuurlijk eindeloos variëren met dit recept. Je kunt ze een beetje zoet maken met stevia, hartig met spekjes of nog meer kaas, sjiek met zalm en ga zo maar door. Dit is dus eigenlijk geen recept maar het begin van een culinaire ontdekkingsreis. Wees niet bang om het een keer fout te doen, zo leer je en maak je steeds lekkerdere en bijzondere dingen.

Bereidingswijze

Het is bij het koolhydraatarme Oopsie broodje van belang de eieren te scheiden en afzonderlijk op te kloppen. De eiwitten klop je met het bakpoeder romig en stevig tot je de bak boven je hoofd kunt houden zonder dat het opgeklopte eiwit er uit loopt. Vergeet het niet te filmen als je dat probeert. Daar kun je op internet beroemd mee worden als het fout gaat. Het eigeel en de roomkaas met het proteïne meel klop je egaal romig en laat je zoveel mogelijk in volume toenemen.

koolhydraatarm oopsie broodje

Om de eiwitten goed stijf te krijgen is het van belang dat er geen enkel spoor van vet in de schaal of aan het materiaal zit. Schoonmaken met citroen kan helpen. Anders heel erg goed afwassen met een goede ontvetter. Doe je dat niet dan “loopt” het eiwit terug waar je bij staat. Het blijft dan dus niet stijf en dat gaat akelig snel. Het mist dan de luchtige werking en je krijgt slierten eiwit door je mengsel.

Als alles stijf, romig en volumineus is schep je de boel door elkaar. Let op, niet mixen (bijvoorbeeld met een garde of keukenmachine) maar voorzichtig door elkaar scheppen met een spatel. Pas op dat je door grof te roeren de lucht er uit drukt. Dit  is een techniek die je even door moet krijgen. Hieronder een voorbeeldje van YouTube

Verwarm ondertussen de oven  voor op 150 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep met een opscheplepel 6 tot 8 even hoopjes beslag op de plaat. Dan de oven in op 150 graden voor zo’n  25 minuten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *