Kool met kerrie en gehakt is een erg lekker en gezond gerecht. Kool met kerrie en gehakt is vrijwel koolhydraatvrij en kan gegeten worden zonder rijst of aardappelen. Als je het lekker vind kun je er gemberwortel doorheen doen.
Vroeg nam ik stemgember maar daar zit veel te veel suiker doorheen, ook als je het sap er af haalt. Niet doen dus, gewoon een mooi stukje gemberwortel kopen. Hieronder het recept voor Kool met kerrie en gehakt. Als je echt helemaal geen koolhydraten wilt kun je de ui weglaten maar het hoeft niet, een paar koolhydraten in de vorm van groente (zoals sperziebonen) is geen enkel probleem.
Kool met kerrie en gehakt
Dit gerecht is ook in de Indonesische keuken bekend. Onderaan deze pagina heb ik dat recept vermeld met ook nog een link naar de betreffende site met uitstekende Indonesische gerechten. Kijk wel uit voor suikerhoudende ingredienten zoals ketjap etc.
Nu eerst het basisrecept voor kool het kerrie en gehakt:
- 250 gr gehakt (soort maakt niet uit)”>250 gr gehakt half om half.
- 1 grof grof gesnipperde ui.
- 2 teen uitgeperste knoflook.
- 1 theelepel sambal
- 400 gram gesneden kool, bij voorkeur savoiekool of groene kool.
- zout.
- 1 flinke theelepel kerrie.
- 1 flinke theelepel gemberpoeder (Djahe) of 2 knolletjes verse gemberwortel.
Persoonlijk vind ik dit gerecht het lekkerste met Savooie kool, ook wel groene kool genoemd. Maar het kan ook met witte kool of andere koolsoorten.
Doe boter in de pan en bak de uien met de geperste knoflook, de kerrie, het gemberpoeder of de gemberwortel en de sambal tot het goudbruin is en de uien gaar. De kerrie moet even meezweten in het vet om de smaak los te maken. Bak het gehakt apart even lekker rul en bruin met wat zout en peper. Doe het gehakt bij de uien samen met de kool en bak het nog even door tot de kool begint te slinken. Doe de deksel op de pan en laat de boel doorstoven tot de kool gaar is.
Ik maak hier altijd nog een tweede groente bij om samen te eten met de kool. Ook doe ik er eerlijk gezegd altijd meer gehakt in dan in dit recept. Ik maak eigenlijk gehakt met kool en niet andersom. Ook neem ik wat meer uien. Maar dat moet je zelf even ervaren. Het basisrecept dat hierboven staat is erg lekker en de verhoudingen zin oke. Varieer zelf met hoeveelheden. Ben je niet al te streng met koolhydraten of suiker voeg dan of stemgember of rozijnen toe. Voor partners of kinderen is dit gerecht erg lekker met rijst maar met aardappelen kan ook.
Sayur kerrie, de javaanse versie
Hieronder nog even het traditionele Javaanse gerecht Sayur Kerrie. Dit is geen koolhydraatarm gerecht maar zonder de aardappelen en de Gula Djawa (javaanse suiker) wel erg lekker om als bij gerecht te eten bij indonesisch. Er zitten te veel sperziebonen in om echt tot de koolhydraatarme gerechten te behoren.
Ingrediënten
- 1/2 Kg. runderpoulet
- 5 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode lombok
- 1 stukje gember
- 1 theel. koenjit
- 2 theel. kerrie (djawa)
- 2 theel. ketoembar
- 1 theel. djinten
- 1 klein stukje trassie
- 2 eetl. plantaardige olie
- 1 stengel sereh
- 2 salamblaadjes
- 500 gr. sperzieboontjes
- 5 middelgrote aardappelen
- 1 blokje santen
- 2 bouillonblokjes
- 1 stukje gula djawa (javaanse suiker in plakjes)
Bereiding
- Laat de poulet in ruim water koken.
- Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lombok, snijd ze fijn en maal ze met de gember,
- koenjit, ketoembar, djinten, kerrie en trassie.
- Fruit alles in de olie, voeg sereh en salam toe. Roer even om en voeg alles bij de bouillon.
- Deksel op de pan doen en laat het op een klein vuur zachtjes koken.
- Was de boontjes en snijd ze in (flinke) stukjes.
- Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelsteentjes en voeg ze toe, bij de boontjes in de sajoer.
- Doe de deksel weer op de pan en laat alles ca 5 minuten sudderen.
- Smelt vervolgens de santen erin, blijf roeren tot deze helemaal gesmolten is.
- De bouillonblokjes en suiker erbij en laat het nog 5 minuten met de deksel half op de pan, sudderen.
Dit recept is van Roy en is te vinden op Roy’s recepten site met veel lekkere Javaanse recepten.
Geef een reactie