Knooppuntroute uitzetten

Knooppuntroute uitzetten. Een knooppuntroute uitzetten is niet extraam moeilijk of ingewikkeld. Sinds een aantal jaren vind je door geheel Nederland ANWB fietsknooppunten. Dit zijn genummerde plekken langs fietspadenwaar een bord staat en die genummerde plaatsen kun je terugvinden op fietsknooppuntkaarten van de ANWB,

Falkplan en een groot aantal andere fietskaarten, routeboekjes en ga zo maar door. Ook heel internet is langzaam maar zeker aardig volgelopen met knooppuntroutes. Op deze site zult u dus niet te veel routes tegenkomen. Er is genoeg te vinden, ik heb daar niks aan toe te voegen tenzij het een hele mooie route is geweest.

Knooppuntroute uitzetten

Maar je kunt meer doen met die knooppunten. Een knooppuntroute uitzetten is één manier om er gebruik van te maken maar met de borden die bij de knooppunten staan kun je ook heel leuk op de bonnefooi allerlei rondjes rijden.

Vandaar ook dat ik op deze site altijd eerst een gebied beschrijf. Daarna ga ik er pas een knooppuntroute uitzetten. De gebieden zijn interessant, de route niet perse. Mooi voorbeeldje is de Maas tussen Oijen en Ravensteijn. Dat is een heerlijk gebied waar je mooi over rivierdijken kunt fietsen, pontjes kunt pakken en genieten van de uitstekende horeca.

Bovendien zijn er leuke bezienswaardigheden zoals stoomgemaal De Tuut in Appeltern, het museum voor vlakglaskunst en emaillekunst in Ravensteijn en de Gouden Ham tussen Appeltern en Maasbommel. Wat ik dan doe is dat ik globaal op een kaart kijk waar ik wil fietsen of ik zoek een gebied waar ik over heb gelezen.

Ik zoek een klein dorpje waar ik mijn auto kan neerzetten of een grotere plaats met een station waar ik met de fiets heen kan. Vervolgens ga ik vanaf die plekken, aan de hand van de knooppuntborden een knooppuntroute uitzetten en leuke routes rijden. Op de bonnefooi dus.

Hieronder een voorbeeld van een knooppuntbord. Dit bord staat op de Veluwe bij knooppunt 68. Op de kaart staat een stip op de plek waar het knooppuntbord staat zodat je altijd weet waar je bent. Helaas verbleken de stippen nogal en wat erger is, de borden zijn regelmatig het slachtoffer van Vandalen. Dat kun je echter melden. Dit gaat per provincie of via de ANWB. Ik ben dit nog aan het inventariseren.

knooppuntroute uitzetten

Dit fietsen op de bonnefooi doe ik vooral graag in natuurgebieden zoals de Veluwe, riviergebieden, waddeneilanden, bossen en duingebieden zoals de onovertroffen Kennemerduinen. Juist daar is het leuk om onverwacht te variëren. Zie ik een mooi pad dan wijk ik van mijn route af en ga kijken wat voor pad of weg het is.

Soms kijk ik wel even op de kaart waar ik heenga, ik wil immers niet de verkeerde kant oprijden. In dit soort gebieden ga ik wel altijd op zoek naar gespecialiseerde kaarten en routes. Ik ben nou eenmaal een “kaartenmens” en heb dozen vol kaarten van half europa. Heerlijk om daarop te kijken en te bepalen waar je heen wilt om vervolgens op internet allerlei informatie over zo’n gebied bij elkaar te zoekenf om je knooppuntroute uit te zetten..

De Routeplanner van de ENFB of Fietsersbond

En verder is er natuurlijk de onovertroffen site van de ENFB of Fietserbond. Zij hebben een routeplanner waarmee je zeer makkelijk door grote gebieden routes kunt uitzetten. Het is even puzzelen hoe het werkt maar als je het eenmaal door hebt kun je makkelijk routes of stukjes van knooppuntroutes uitzetten. Het laatste vind ik het eenvoudigste werken.

Het mooie van deze site is dat je een gebied kunt uitkiezen (bijvoorbeeld de veluwe) en daarop inzoemen. Dat doe je zelf, je zoemt in op de kaart van Nederland precies naar het gebied waar je wilt fietsen. Bepaal de regio of het gebied waar je wilt gaan fietsen, kijk op de site van de fietsersbond waar je wilt starten, welk knooppunt daar bij hoort en bekijk globaal wat knooppunten er in de buurt zijn en ga je knooppuntroute uitzetten.

En ga vervolgens op avontuur en wees vooral niet bang om van je route af te wijken. Kijk goed op de borden waar je de route weer kunt oppakken of een shortcut om weer terug te komen.
Op die manier ben ik al heel wat leuke plekken in Nederland tegengekomen.

Dit in tegenstelling tot andere sites zoals die van de ANWB of van Falk. Daar moet je precies aangeven waar je wilt fietsen, ze gaan een vaste knooppuntroute uitzetten, je moet je emailadres geven of zoals bij de ANWB, betalen per route. Dit is volstrekt onnodig.

Er zijn zoveel routes via internet en folders te verkrijgen dat je niet hoeft te dokken voor een routebeschrijving en al helemaal geen e-mailadressen of andere gegevens gaan invullen. Ik heb wel altijd knooppuntkaarten bij me en vooral die van de ANWB omdat daar de afstanden tussen de knooppunten staan aangegeven. Dat is best belangrijk als je ergen een extra rondje wilt rijden.

Knooppuntbordjes bij Spijkerboor in de Beemster
Knooppuntbordjes bij Spijkerboor in de Beemster

GPS routes

En tegenwoordig zijn er natuurlijk de GPS routes. Dit is wel voor gevorderde gadgetgebruikers want echt eenvoudig is het niet. Gelukkig zijn er steeds meer websites waar goede routes op staan. Ik ga echter niet verder op dit onderwerp in want het nogal gespecialiseerd. Ik had een hele mooie GPS maar die ben ik helaas verloren ergens bij Vinkeveen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *