Knooppunt Spijkerboor

Over knooppunt Spijkerboor is meer te vertellen dan menigeen denkt. Lees daarom vooral ook het artikeltje “Spijkerboor, heden en verleden” en bekijk de fotoreportage met informatie over het veerpontje Jan Hop dat bij Spijkerboor vrijwel het gehele jaar heen en weert.

Knooppunt Spijkerboor is vooral een knooppunt voor iedereen die wil fietsen rondom en door de Polders de Beemster, Purmer, Schermer, Eilandspolder en de Starnmeerpolder. Bovendien bent u redelijk dichtbij het Jisperveld, het Twiske, Oost en West Waterland en natuurlijk Zaandam en omgeving met zijn historische erfgoed. En als de kuiten goed zijn is het Alkmaardermeer ook nog te bereiken.

Maar dan moet je wel weten hoe je moet fietsen. En daar zijn natuurlijk de knooppunten voor. Maar dat is bij knooppunt Spijkerboor een beetje verwarrend, vooral als je niet een goede kaart hebt of je leesbril ligt nog op je nachtkastje. Daarom leg ik dat hier nog eens even helemaal uit.

Knooppunt Spijkerboor

Spijkerboor. Midden het Heerenhuis, links daarvan de brug over de Rijpervaart, het pontje en de parasols bij de zomerse snackbar. Links de boten bij het verloren eind en de jachthaven.

Knooppunt Spijkerboor

Ten eerste een overzichtskaartje knooppunt Spijkerboor

Kaartje Knooppunt Spijkerboor
  • 1) Zomerse snackbar met terrasje aan het water
  • 2) De permanente uitspanning ’t Verloren Eind
  • 3) Toegang tot Fort Spijkerboor (wereld erfgoed)
  • 4) Veerpont Jan Hop
  • 5) Brug over de Beemsterringvaart (Rijpervaart volgens de schipper van de veerpont)
  • 6) Ophaalbrug over de Knollendammervaart
  • 59 en 60) De beide fietsknooppunten bij knooppunt Spijkerboor.

Belangrijke informatie voor mensen die de pontjesroute LaagHolland fietsen: Indien u de Pontjesroute Laag Nederland fietst en vanaf Spijkerboor komt moet u vanaf knooppunt 59 (het pontje bij spijkerboor) linksaf de ophaalbrug over en meteen rechtsaf over het Oudelandse dijkje langs de Knollendammervaart.

Het Oudelandse dijkje gaat over in de Dorpsstraat en kort nadat u tussen de huizen bent gekomen ziet u het Pontje Oostknollendam aan uw rechterhand tussen de huizen. Fietst u aan de andere kant rechtstreeks via knooppunt 89 (bij de rode pijl) dan mist u een pontje bij knooppunt 89.

Fietst u de ander kant op en komt u vanaf knooppunt 88 en het Molletjesveer dan gaat u bij knooppunt 89 met het pontje over de Knollendammervaart. Aan de overzijde gaat u tussen de huizen door linksaf richting Spijkerboor.

De dorpsstraat gaat na een paar honderd meter over in de Oudelandse dijk en aan het einde daarvan gaat u naar links over de ophaalbrug en u bent dan bij knooppunt 59 Spijkerboor. Met die fietsknooppunten ben je er echter nog niet. Het kan belangrijk zijn aan welke kant van het Noord Hollands kanaal je gaat fietsen om goed uit te komen voor het volgende deel van je route.

Daarom het nu volgende kaartje:

Spijkerboor fiets knooppunten 2

Ik moet er wel bij zeggen dat u de knooppunten 58 en 57 per definitie kunt bereiken via beide zijden van het kanaal maar dan moet je wel een een kilometertje omrijden. Knooppunt 58 vind ik een beetje verwarrend. U moet daarvoor bij knooppunt 57 doorrijden langs de weg tot aan de stoplichten. Dan oversteken en een stukje terug voor knooppunt 57. Knooppunt 43 bereikt u dus via 60 en knooppunt 44 via 59 en dan over de brug van de Knollendammervaart. Doet u dit niet dan heeft u een probleem want u kunt daar niet oversteken.

Waar de overige knooppunten rondom knooppunt spijkerboor zich bevinden kunt u op onderstaand kaartje zien:

Spijkerboor fiets knooppunten 1

Plan uw route verder via de fietsrouteplanner van de ENFB en word lid of donateur

Voor de volledigheid: u kunt de kaartjes natuurlijk altijd voor eigen gebruik downloaden (rechter-muis knop, optie ‘save image as’ en daarna bijvoorbeeld in een Word documentje plakken en uitprinten.

Bent u net als ik een pontjesfan dan is de pontjesroute die door dit gebied loopt een absolute must.
Hieronder een kaartje, de knooppunten en nogmaals de knooppunten in geschreven letters om het knippen en plakken wat gemakkelijker te maken. Het kaartje is te downloaden via Recreatienoordholland.nl. De route is 44 kilometer en heeft 5 pontjes in de aanbieding waarvan u er bij twee zelf aan het wiel moet draaien.

Spijkerboor fiets knooppunten
Groot overzichtskaartje van Spijkerboor en omgeving

Ik ga deze route zelf nog eens rijden in augustus 2013 omdat het niet helemaal duidelijk is. Zo zegt de routebeschrijving dat hij langs 5 pontjes gaat maar er worden er maar 4 genoemd (zie de foto’s hieronder).

Verder zie ik nog een pontje bij De Woude maar dat pontje zit niet echt in de route.

Hieronder nogmaals in beeld gebracht hoeveel richtingen u uit kunt bij knooppunt Spijkerboor (foto 9, 10 en 11 hieronder).

FotoShow
Openbaar   24 items in knooppunt-spijkerboor-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow – Meer Info
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.