Klimtraining op de fiets in Nederland

Klimtraining op de fiets in Nederland, kan dat? Jazeker, klimtraining op de fiets is zeer goed mogelijk in Nederland. Elders op deze site heb ik al beschreven hoe je op de Amerongse berg de kuiten kan slijpen en de dijen kan scherpen. Maar ook op de Posbank bij Arnhem kun je heel goed de benen sterken voor de betere col’s in Frankrijk en Italië. Er zijn meerdere mooie hellingen waardoor je nog leuke circuitjes kunt rijden ook. En dat allemaal in een prachtige omgeving.

Je kunt dit gebied bereiken met de trein of met de auto, aangenomen dat je niet op de fiets gaat. Parkeren is nergens een probleem. Er zijn grote parkeerplaatsen maar ook in de omliggende dorpjes kun je makkelijk ergens een plekje vinden voor de auto. Ik sta zelf vaak in Rheden maar je kunt ook parkeren in Velp of in Dieren. Ook kun je parkeren bij het Veluwe transferium maar dat kan in het weekend of tijdens vakanties erg druk zijn. Ik zou bij voorkeur voor Velp, Dieren of Rheden kiezen.

De Arnhemse straatweg speelt een belangrijke rol bij de klimtraining op de Posbank. Vanaf deze weg gaan er diverse routes de berg op. De belangrijkste zal ik op een rijtje zetten. Je zult zien dat er lekkere steile stukjes inzitten maar het duurt nooit lang. Dat is dus lekker trainen, een soort steigerungen en dan weer even afdalen. Onder aan deze pagina komen in de nabije toekomst ook nog links naar filmpjes van de afdalingen.

Fietsroute Posbank
Klik op de kaart voor groter formaat / downloaden

Hierboven een mooi kaartje met de Posbank en 9 klimmetjes voor de klimtraining. Er zijn er nog twee, 10 en 11, maar die staan nog niet op dit kaartje. Ik moet daar even een apart kaartje van maken anders zou dit te groot worden. U kunt bovenstaand kaartje downloaden. Kan via de pagina zelf of met de Rechtermuisknop en dan de optie “Afbeelding opslaan als …” . Even in een word-documentje plakken en (via start – indeling – marges – aangepaste marges) de pagina instellen op “landscape”. Plakken en uitdraaien, kind kan de was doen.

1) Dit is de Posbank en de aanpalende horeca. Mooie plek, mooi uitzicht en een lekkere lunch voor, tijdens of na de klimtraining..

2) Boerenallee / Rosendael (1.3 km, max 7.5%)
De klimtraining begint bij de kruising van Rosendeal, de Beekhuizenseweg en de Kerklaan. Vervolgens ga je rechtdoor en hou je Rosendael links van je. Ook de begraafplaats hou je links. Je volgt het fietspad door het bos tot je boven bent.

3) Beekhuizenseweg / Bovenallee (1.3 km, max 5.3%)
op dezelfde plek als klimroute 1. Het is wel een beetje verwarrend want hier pak je aanvankelijk ook weer de Beekhuizenseweg maar die gaat over in de Bovenallee om later uit te komen bij de, u raad het al, de Beekhuizenseweg. Maar op alle kaarten staat het zo dus het zal wel zo wezen.

4) Beekhuizenseweg / Bovenallee (650 meter, max 6.3%)
Klein klimmetje maar wel lekker steil. Hij begint op de “lange Beekhuizenseweg” en eindigt op de Bovenallee. Vormt samen met 3 een heen en weer pukkel langs de Emma-pyramide.

5) De kluizenaarsweg (1.7 km, steilse 300m 6.8%)
Dit klimmetje begint bij de kruising Beukenweg / Dennenweg / Bankertlaan. Het is een korte klim die ook weer uitkomt in de buurt van de Emma Pyramide. De Dennenlaan gaat over in de Kluizenaarsweg en eindigt als u boven bent.

6) Snippendaalseweg (2.4 km, max 7.5%)
Mooie lange klim naar de Zijpenberg. Hiervandaan kun je 2 kanten op: rechtsaf naar de Posbank of linksaf terug naar Velp, beide via de Beekhuizenseweg.

7) Schietbergseweg (2.2 km, max 8.7%)
Weer zo’n bijna alpenhelling. Bijna omdat je in de alpen zomaar 12 km gemiddeld 8.7 klimt met pieken van 12% en meer. Maar toch is dit het soort klimmetjes dat je prima voorbereid op het grote werk.

8) Het Rozenbos (2.3 km, max 8%)
Mooie klim door het bos. Bij de Beekhuizenseweg aangekomen nog even een metertje of 500 naar links voor het hoogste punt. Je kunt echter ook rechtdoor rijden en een mooi stukje fietspad nemen door het bos richting de Postbank.

9) De Hullekesberg vanuit Steeg (2.4 km, max 7%)
Vanuit de hoofdstraat in Steeg pak je aan gene zijde van de kerk “de Lappendeken” (schuin tegenover t.o. het lekkere bakkertje Tom van Otterloo) ofwel de Diepesteeg ofwel de Parkweg / Dalweg. Die komen voor de verandering beide uit bij de Beekhuizenseweg die naar de op van de Hullekesberg leiden. En ook daar kun je weer kiezen om meteen terug te gaan of door te rijden naar de Posbank en een andere afdaling te kiezen.

10)  De lange juffer vanuit Ellecom (5.5 km, max 5.4%)
Staat net niet op dit kaartje maar een aanvulling volgt. Ga naar Ellecom en ga bij de kruising Arnhemseweg / Kerkallee aan de andere kant van de weg de Lange Juffer op. Dit is een lang extra-vals-plat waar je het uithoudingsvermogen flink kan oefenen door er met een stevig tempo zo snel mogelijk naar boven te rijden. Veel succes, het is een gemeen stukje fietspad.

11) De Schaapsallee vanuit Laag Soeren (4.2 km, max 5.1%)
Net als de lange juffer een gestage lange klim. En net als de Lange Juffer eindigt het verhaal op de Elsberg. Neem de fietskaart erbij om deze twee lange klimmen in je alpen klim trainrondje te integreren want dit zijn het soort hellingen waar je het uithoudingsvermogen goed kunt testen.
Op deze pagina van Heuveltjesfietsen.nl kunt u het allemaal nog eens van de andere kant bekijken.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door