Klimaat Schotland – Regen en Wind

Klimaat Schotland gaat over de hoeveelheid zon, regen en wind in Schotland. Het klimaat Schotland is bar en boos, veel regen, wind en lage temperaturen.

Klimaat Schotland

Klimaat, temperatuur en regen in Schotland.

Door de richting waarin de Schotse bergen liggen wordt het klimaat, naast de sterke zuidwestelijke winden, sterk beïnvloedt door de Atlantische Oceaan. Die zorgt ‘s winters in de lagere delen voor vrij zachte temperaturen.

Kouder wordt het in de winter op de hoogvlaktes, in de bergen en aan de noordelijke kusten. In januari ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 3-5 oC en ‘s nachts onder het vriespunt en de hoger gelegen bergen blijven dan maanden met sneeuw bedekt.

Klimaat Schotland - Regen en Wind

De zomers zijn over het algemeen vrij koel: de gemiddelde temperatuur in de maand juli is 13-15 °C, maar ‘s middags loopt deze vaak op tot boven de 20 °C. Het wordt zelden warmer dan 24 °C. Het gematigde maritieme klimaat in Schotland wordt sterk beïnvloed door de zeeën en de oceanen rondom Schotland.

Naast de vele neerslag is de stevige zuidwestelijke wind kenmerkend voor het Schotse klimaat. Vooral op de eilanden bij Schotland hebben deze winden een grote invloed op het klimaat. Het klimaat in Schotland is iets koeler dan in Nederland.

Het belangrijkste verschil met Nederland is de hoeveelheid neerslag die in Schotland valt. Door al deze factoren is Schotland geen zon en strandbestemming. Naar Schotland ga je voor de prachtige omgeving en de outdoor activiteiten zoals golfen, wandelen en vissen.

klimaat schotland

Regen

Er valt in Schotland zeer veel regen. Gemiddeld regent het in Schotland tussen de tweehonderd en de tweehonderdvijftig dagen per jaar met gemiddeld 10mm regen per dag. Daarmee is het één van de natste landen van Europa en valt er 3 tot 4x zoveel regen als in Nederland. En op sommige plaatsen is dat nog meer. Er zijn plaatsen in de Highlands waar gemiddeld tussen de 2 en de 3000 millimeter per jaar valt.

In Schotland valt de regen, net als in Ierland, als een dikke wolk over je heen. Het is Drizzle, een soort dikke mist die als een deken over het landschap ligt.

Men name de Outer Hebrides of “Western Isles” worden vaak geteisterd door depressies met stormwinden en talrijke regenbuien. Aan de oostkust regent het aanzienlijk minder, met name in de maanden mei en juni. Opmerkelijk is dat de hoofdstad Edinburgh jaarlijks minder regen heeft dan De Bilt (676 mm tegen 763 mm). De natste maanden zijn juli tot en met november, en ook januari is meestal nat.

Coll en Tiree liggen ten westen van het Isle of Mull in de open Atlantische Oceaan en staan bekend als de zonnigste eilanden van Groot-Brittannië. Op één eiland kunnen ook allerlei verschillen optreden. Zo valt in het westelijk deel van Rhum, een van de eilanden van de Binnenste Hebriden, maandelijks gemiddeld 110 mm neerslag, terwijl in Kinloch, slechts 8 kilometer oostelijker, maar liefst 230 mm per jaar valt.

Door de golfstroom is het klimaat van het eiland Arran vrij mild en hier en daar groeien zelfs palmbomen.

temperatuur schotland

Temperaturen

Vaak zul je een temperatuur hoger dan 20 graden in Schotland niet veel tegenkomen. Tussen de 8 en de 18 graden is gemiddeld normaal in Schotland. In de zomer is het uiteraard aangenamer met een gemiddelde van zeventien graden Celsius.

Het hitterecord in Schotland ligt op 32,4 graden Celsius. Temperaturen boven de twintig graden Celsius komen regelmatig voor maar alleen in de zomermaanden. De grote hoeveelheden neerslag hebben een negatief effect op de gemiddelde dagtemperatuur in Schotland.

Ik ben zelf in juni in Schotland geweest en de temperaturen lagen tussen de 8 en de 16 graden. Sommige nachten was het rond de 5 graden. Een enkel dagje in de zon was het echt lekker. Op de eilanden ten westen van Schotland heb ik het mooiste weer gehad. Wel regen maar de temperatuur was veel beter.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *